15.000 Καππαδόκες της διασποράς θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη για το ετήσιο αντάμωμά τους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, το παγκόσμιο αντάμωμα των Καππαδόκων – Καραμανλήδων. Η μεγάλη αυτή συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Αυγούστου, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά,

με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά.

Στο παγκόσμιο αντάμωμα Καππαδοκών, στο 20ο «Γαβούστημα» αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 14.000-15000 Καππαδόκες και Καππαδοκικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη.

Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αξενών Καππαδοκών, το Γαβούστημα ( σ.σ. προέρχεται από το γαβουστίζω που σημαίνει συναντιέμαι- ανταμώνω) είναι η μοναδική και κορυφαία συνάντηση των απανταχού Καππαδοκών εντός και έκτος της Ελλάδος, με στόχο την διαχρονική και συλλογική απότιση φόρου μνήμης και τιμής στις πατρογονικές ρίζες της «Αγιοτόκου και Αγιοτρόφου Καππαδοκίας».

«Η ευθύνη της ανάληψης, η επιμέλεια της οργάνωσης αλλά και η επιτυχία του 20ου Γαβουστήματος, αποτελεί για τον Σύλλογό μας- τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αξενών Καππαδοκίας, μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για την Καππαδοκία μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας κ. Κωνσταντίνος Αβανίδης, καλώντας όλους τους Καππαδόκες – Καραμανλήδες να είναι παρόντες στη Θεσσαλονίκη γιατί στο Γαβούστημα της Θεσσαλονίκης θα εορτασθεί και η επέτειος των 20 ετών της παγκόσμιας διοργάνωσης.

Στο φετινό Γαβούστημα αναμένεται να συμμετάσχουν Καππαδόκες της διασποράς από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αμερική την Ελβετία, την Γαλλία και την Γερμανία.

«Το Γαβούστημα είναι η μοναδική αφορμή να έρθουν στην ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, οι Καππαδόκες – οι Καραμανλήδες , της 4ης και 5ης γενιάς Ελλήνων της Διασποράς. Να γνωρισθούν οι νέοι μας – μεταξύ τους- να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να μιλήσουν καραμαλίδικα, να χαρούν, να νιώσουν περήφανοι συνεχιστές της λαμπρής και μακραίωνης ιστορίας μας – που κρατάει από την αλησμόνητη πατρίδα μας την πανέμορφη και θεοσκέπαστη, αγιοτόκο και αγιοτρόφο Καππαδοκίας μας. Στοχεύοντας στην πατρογονική αφύπνιση της 3ης και 4ης γενιάς Καππαδοκών και λοιπών Μικρασιατών Προσφύγων, στο πρόγραμμα του Γαβουστήματος εντάσσουμε πληθώρα ποιοτικών παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων : τέχνης, λόγου, θεάτρου, αναβίωσης καππαδοκικών εθίμων μουσικής και χορού, πάντα σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Συλλόγων Ελ, σημειώνει η ανακοίνωση.

(voria.gr)