«ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ»: O νέος θεσμός για τη “βράβευση των αρίστων Ελλήνων του εξωτερικού”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ», με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων, καθιερώνει από φέτος η “ ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ Ευρωπαϊκής Ένωσης”, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ» (www.vraveiaargo.gr) θα απονέμονται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2019, σε διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα προσκαλούνται στην Αθήνα, σε ειδική εκδήλωση προς τιμή τους.

Τα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ» καλύπτουν διάφορους κλάδους και δραστηριότητες και αρθρώνονται ως εξής:

– Βραβείο Επιστημών

– Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών

– Βραβείο Επιχειρηματικότητας

– Βραβείο Καινοτομίας

– Βραβείο Προσφοράς στα Κοινά

– Βραβείο Στελέχους Διεθνών Οργανισμών

– Βραβείο Αθλητισμού

– Βραβείο Γαστρονομίας

Οι οκτώ βραβευόμενοι, κάθε χρόνο, θα επιλέγονται από ειδική ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, με Πρόεδρο την κ. Ελένη Αρβελέρ, Ιστορικό, και μέλη τους:

– Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO

– Παναγιώτη Γιαννάκη, Προπονητή καλαθοσφαίρισης

– Νικηφόρο Διαμαντούρο, Ακαδημαϊκό, πρώην Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

– Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

– Σταύρο Μπένο, Ιδρυτή της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

– Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή/Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab

– Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Επιχειρηματία

– Σπύρο Παππά, Δικηγόρο, Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»

– Αθανάσιο Σαββάκη, Επιχειρηματία

– Βασίλειο Σκουρή, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Πρόεδρο του Δ.Ε.Ε.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. (Πληροφορίες στον ιστότοπο: www.vraveiaargo.gr)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, υπό την προεδρία της κ. Ελένης Αρβελέρ, συνεδρίασε στις 12 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση των «ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΓΩ» και αποφάσισε η απονομή των πρώτων Βραβείων σε οκτώ Έλληνες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό, να λάβει χώρα σε ειδική εκδήλωση προς τιμή τους, το 2019, στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, κ. Ελένη Αρβελέρ, δήλωσε: “ Ο κόσμος ανήκει στους άριστους. Βραβεύομε τον καλλίτερο Έλληνα εαυτό μας”.

Σχετικώς με την ιδέα δημιουργίας των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΓΩ, ο κ. Σπύρος Παππάς, Πρόεδρος της «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ», δήλωσε: «Η απόσταση που χωρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού από την Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την έννοιά τους και την αγάπη τους για τον τόπο και τον πολιτισμό της καταγωγής τους. Με την καθιέρωση του θεσμού αναγνώρισης των Ελλήνων εκείνων που διακρίνονται εκτός Ελλάδας σε διάφορους τομείς, σκοπείται η υπενθύμιση της παρουσίας τους και διαθεσιμότητάς τους στο εσωτερικό, ο παραδειγματισμός προς άλλους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και η αναγνώριση της συμβολής τους στην έννοια της ελληνικότητας».

Η ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ (www.argo-network.eu) είναι το Δίκτυο των Ελλήνων του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα με επίκεντρο τις Βρυξέλλες (ελεύθεροι επαγγελματίες: δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες). Στόχος της Διεθνούς αυτής Ένωσης είναι η δικτύωση μεταξύ των μελών και οι συνεργασίες, καθώς και ο κοινός προβληματισμός για τα τρέχοντα εθνικά θέματα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως η συναγωγή συμπερασμάτων και η υποβολή προτάσεων, όταν και όπου η κοινή τεχνογνωσία των μελών θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το κοινό καλό. Χάρη στο κύρος του Δικτύου, η Αργώ γρήγορα προσέλκυσε και τους Έλληνες αξιωματούχους που εργάζονται στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και οι οποίοι, πλέον, συμμετέχουν αθρόα στις δράσεις της, με την ιδιότητα του φίλου. Αντίστοιχες ομόλογες Ενώσεις σε καίρια σημεία ανά τον κόσμο είναι υπό σύσταση για τη βέλτιστη επικοινωνία και συντονισμό του Δικτύου των Ελλήνων του εξωτερικού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)