Πέντε αιώνες πλούτος μεταφέρεται στο νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης Κοζάνης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκατό χιλιάδες τεκμήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σπάνια παλαίτυπα και σημαντικό αρχειακό υλικό από το 1424 έως τις μέρες μας, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πυρετώδους προετοιμασίας, θα μεταφερθούν οδικώς με την συνοδεία υπαλλήλων της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκη Κοζάνης στις νέες εγκαταστάσεις του κτιρίου που θα φιλοξενήσει την βιβλιοθήκη της πόλης.

Η μεταφορά των πρώτων κιβωτίων της βιβλιοθήκης ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου. “Έχει απογραφεί και εγκιβωτιστεί το 90% του των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης και μας έχουν απομείνει για το τέλος ορισμένες παλιές συλλογές σπάνια τεκμήρια και έγγραφα”, εξηγεί η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Ιωάννα Στεργιοπούλου, που παρακολουθεί και ελέγχει την διαδικασία μεταφοράς που έχει αναλάβει ανάδοχος εταιρία. Στο εγχείρημα της μεταφοράς που είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετέχουν συνολικά τριάντα εργαζόμενοι, από την βιβλιοθήκη, τους συνεργάτες της αναδόχου εταιρίας και έκτακτο προσωπικό που προσλήφθηκε ώστε να συμβάλλει στο παραπάνω έργο.

Κατά την συσκευασία των βιβλίων σε κούτες ακολουθούνται με ευλάβεια διαδικασίες και πρωτόκολλα προστασίας, ώστε να αποφευχθούν φθορές κατά την μεταφορά τους. Τα υλικό που θα μεταφερθεί πρώτα περιλαμβάνει τα νέα βιβλία και το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το αρχειακό υλικό και τα σπάνια τεκμήρια.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης “ανάλογα με την χρωματική ένδειξη που φέρουν οι κούτες συσκευασίας θα τοποθετούνται στις αντίστοιχες αίθουσες του νέου κτιρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τοποθέτησή τους στα ράφια”. Κατά την διαδικασία μεταφοράς την κάθε μετακίνηση φορτίου θα συνοδεύει υπάλληλος της βιβλιοθήκης, όπου θα παραδίδει με τα απαραίτητα παραστατικά σε συνάδελφό του στο νέο κτίριο. Η κ. Στεργιοπούλου δήλωσε ότι “έχουν σχεδιαστεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις”, το όχημα που έχει αναλάβει την μεταφορά του υλικού θα συνοδεύει πάντα περιπολικό της αστυνομίας, ενώ στην διαδικασία παραλαβής στο νέο κτίριο παρευρίσκεται, επί μονίμου βάσεως, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Για την διαδικασία της μεταφοράς έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή παρακολούθησης όπου συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης, η Βιβλιοθήκη και η Αρχαιολογική υπηρεσία Κοζάνης.

Όπως εξηγεί η κ. Στεργιοπούλου, η απογραφή που γίνεται για πρώτη φορά ακολουθεί μια πρότυπη διαδικασία που δίδει την δυνατότητα στην βιβλιοθήκη να εξασφαλίσει δια παντός την άδεια κατοχής και κυριότητας των σπάνιων τεκμηρίων της από το υπουργείο Πολιτισμού. “Μπορεί να φαινόταν ότι πολλά από τα τεκμήρια είναι στα ράφια μας αλλά η βιβλιοθήκη της Κοζάνης δεν διέθετε την συγκεκριμένη αδειοδότηση”, ανέφερε.

“Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης μέτρα 3,5 αιώνες ιστορία, μεγάλωσε κα εξελίχτηκε μαζί με την πόλη και σήμερα ο νέος χώρος όπου θα φιλοξενηθεί ο πλούτος της προσφέρει ευκαιρίες εξωστρέφειας”,, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΔΒΚ, Παναγιώτης Δημόπουλος. Ανακοίνωσε, ότι την Παρασκευή 20 Απριλίου υπογράφεται προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου θα ρυθμίζει θέματα συντήρησης του αρχειακού υλικού καθώς κοινής καταλογράφησης των τεκμηρίων.

Το 1985 η Κοβεντάρειος δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης μεταφέρθηκε προσωρινά στο κτίριο που φιλοξενείται έως και σήμερα. Χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια ώστε ο αρχειακός της πλούτος να βρει τελικά το χώρο που του αξίζει. Στα θησαυροφυλάκια της συγκαταλέγονται 12.000 παλαίτυπα μεταξύ των οποίων ορισμένες σπάνιες και μοναδικές εκδόσεις από το 1494, σημαντικό αρχειακό υλικό όπως 300 κώδικες, 400 χειρόγραφα και 70.000 έγραφα.

Μετά την ολοκλήρωση μεταφοράς και τοποθέτησης του υλικού στο μουσείο και τα ράφια της βιβλιοθήκης θα υπάρξει μια μικρή περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας πριν η νέα βιβλιοθήκη ανοίξει τις πύλες της στο κοινό της πόλης αλλά και τους ερευνητές που θα αναζητούν πληροφορίες στα σπάνια τεκμήριά της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σπ. Κουταβάς)