Μόντρεαλ: 4,6 εκατομμύρια δολάρια το τελικό κόστος της “Παναγίτσας”

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ), ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στο ποσό των 4.600.978 δολαρίων φτάνει το τελικό, συνολικό κόστος ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγίτσα») στο Μόντρεαλ (κτίριο και εξοπλισμός).

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Μικρή Βουλή» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ανδρέας Κριλής, ο Γραμματέας Ακίνητης Περιουσίας και Προμήθειών Αχιλλέας Νικόπουλος και ο Ταμίας Νίκος Φλουρής.

Απ’ τα χρήματα αυτά, ποσό ύψους 3.238.111 δολαρίων έχει ήδη καταβληθεί απ’ την ασφάλεια με αποτέλεσμα η υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού να προσδιορίζεται στα 1.362.000 δολάρια.

Εν τούτοις, η Ελληνική Κοινότητα υπολογίζει να έχει επιστροφή από GST μεγαλύτερη των 300.000 δολαρίων με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» να πέφτει περίπου στα 1.000.000 δολάρια.

Αυτή είναι η οικονομική εικόνα της «Παναγίτσας» αυτή την στιγμή, με την Κοινότητα να ευελπιστεί ότι από περαιτέρω διεκδικήσεις (αποζημιώσεις λόγω παραλείψεων που υπήρξαν στον σχεδιασμό του έργου) θα εξασφαλίσει ένα επιπλέον ποσό ώστε να περιοριστεί χαμηλότερα η τελική υπέρβαση.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και την Γενική Συνέλευση της Κοινότητας που είναι προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα στο Κοινοτικό Κέντρο.

Οι κ.κ. Κριλής, Νικόπουλος και Φλουρής έδωσαν πλήρη εικόνα των δαπανών για την «Παναγίτσα», για τις απρόβλεπτες δαπάνες (απ’ την φάση της κατεδάφισης, των σχεδίων και των αδειών έως τις 70 αλλαγές που έγιναν στο έργο) και εξήγησαν το πως ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 3.613.621 δολαρίων υπερέβη κατά ένα εκατομμύριο περίπου τις προβλέψεις.

Στην συνέντευξη επιβεβαιώθηκε ότι το οίκημα της «Παναγίτσας» έχει υποθηκευτεί ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα επιπλέον χρήματα θα επιδιωχθεί να καλυφθούν από έρανο και απ’ την διαδικασία εκποίησης των ταμάτων του Ιερού Ναού.

Αναλυτική εικόνα για όλες τις φάσεις ανοικοδόμησης του Ναού δόθηκε απ’ τον κ. Κριλή και τον κ. Νικόπουλο. Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του αναδόχου (Ecodomus) τονίστηκε ότι η προσφορά που κατατέθηκε για το έργο ήταν η χαμηλότερη (2.797.390 δολάρια), με την υψηλότερη να φτάνει στα 3.365.000.

(greekpost.ca)