Η Ελληνική γλώσσα “αντήχησε” στην καρδιά της Λιθουανίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή για την Πατρίδα μου και για το ύψιστο πολιτιστικό αγαθό της που είναι η γλώσσα μας, ο τρόπος με τον οποίο η Λιθουανία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας, ημέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Ήταν μια υπέροχη και συγκινητική εκδήλωση, αυτή η οποία διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, με την αρωγή και τα Ελληνικής πρεσβείας και την Ελληνικής Κοινότητας.

Ακούσαμε από Λιθουανές και Λιθουανούς να διαβάζουν Όμηρο, Σοφοκλή, Παπαδιαμάντη και να απαγγέλουν Σεφέρη, Ελύτη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Βιτσέντζο Κορνάρο, και στίχους από τον «Ύμνο εις της Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού. Και όλα αυτά, παρουσία Λιθουανών Αξιωματούχων και πολλών πρέσβεων και επιτετραμμένων από Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερικανική και την Ασιατική Ήπειρο.

Αυτή η εκδήλωση, ως προς τον εξωστρεφή στόχο της, μια που η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος, θα πρέπει να αποτελεί και τον πιλότο για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε από του χρόνου τη συγκεκριμένη επέτειο.

Γιατί, το αιτούμενο δεν είναι να πείσουμε τους εαυτούς μας ή την Ομογένειά μας να μιλάμε Ελληνικά, παρ’ όλο που υπάρχουν χώρες όπου στις νεότερες γενιές, χάνουμε τη χρήση της γλώσσα. Το αιτούμενο είναι να διαχέουμε στους τρίτους, σε όλη την Οικουμένη, τη σπουδαιότητα αυτού του ύψιστου – επαναλαμβάνω – πολιτιστικού αγαθού. Και μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, να μάθουν και να αγαπήσουν την Ελλάδα».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στα Γραφεία του Ελληνικού Συλλόγου Λιθουανίας «Η Πατρίδα», εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις θερμές ευχαριστίες  του για τα όσα γενικώς πράττει η εκεί Ελληνική Ομογένεια, τιμώντας την Μητέρα – Πατρίδα με πολλές ετήσιες εκδηλώσεις και πάντοτε στις σημαντικές εθνικές επετείους.

Η Ελληνική Κοινότητα με έδρα το Βίλνιους, αριθμεί 170 μέλη με Πρόεδρο την κα Εβελίνα Παουλαβιτσιένε. Στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τη Λιθουανική κυβέρνηση, όπου λειτουργεί και σχολείο εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας για Έλληνες και Λιθουανούς, από προσχολική έως τρίτη ηλικία, σε διαφορετικά τμήματα.

Φέτος φοιτούν 70 ενήλικες, στην πλειοψηφία τους Λιθουανοί, με τη συνδρομή αποσπασμένης δασκάλας από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, η πρέσβης στο Βίλνιους Δρ. Βασιλική Δικοπούλου.

(Press office: Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick)