Στουτγάρδη: Έβαλαν… γκολ στην ανθρωπιά, η Ρωμανία και ο Παλλαλιακός

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένωσαν τις δυνάμεις τους, ένας ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, με τους Πόντιους καλλιτέχνες της ομάδας του «Παλλαλιακού» και έβαλαν… γκολ στην ανθρωπιά. Έπαιξαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και πραγματοποίησαν μία χοροεσπερίδα, στην οποία οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς και τα έσοδά τους, διατέθηκαν σε τρεις δομές με άτομα με ειδικές δεξιότητες. Σε ένα ίδρυμα στη Γερμανία και σε δύο ειδικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα προήλθε από τους ανθρώπους της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία», οι οποίοι μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας και το διοικητικό συμβούλιο Αθλητικού – Φιλανθρωπικού Σωματείου Ποντίων Καλλιτεχνών «Παλλαλιακός»,  συνδιοργάνωσαν από κοινού διήμερες εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην πόλη της Στουτγάρδης, με την επωνυμία «Νέοι και αξίες». Το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με τον ποντιακό χορό της νεολαίας της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία» και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, με ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων της «Ρωμανίας» και του «Παλλαλιακού».

Τα έσοδα του διήμερου διατέθηκαν, στη Γερμανία στο ίδρυμα Olgäle Stiftung für das kranke Kind e.V και στην Ελλάδα στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κορδελιού (Γυμνάσιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες), και στο 5ο Ειδικό σχολείο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Τις εκδηλώσεις αγκάλιασαν οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι ποντιακής καταγωγής με τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων στην περιοχή της Στουτγάρδης, αλλά και Γερμανοί οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν με την ιδέα και έδωσαν το παρών τους στις εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία», παρέδωσαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εκδηλώσεις στους υπευθύνους του ιδρύματος Olgäle Stiftung für das kranke Kind e.V στη Γερμανία, στο χώρο των εγκαταστάσεών τους. Η πρόεδρος του Felicitas von Hulsen, ευχαρίστησε την Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία», και ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που στο Ίδρυμα έγινε προσφορά από ελληνικό σωματείο και τόνισε την ιδιαιτερότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς από μετανάστες που διαβιούν στη Γερμανία.

Την περίοδο των γιορτών της Πρωτοχρονιάς του 2018, ο γενικός γραμματέας της Ποντιακής Ένωσης Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία» Δημήτρης Παπαγερίδης, παρέδωσε στους υπευθύνους των δύο ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, τις αντίστοιχες επιταγές με το ποσό των χρημάτων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης το διοικητικό στέλεχος του σωματείου,  «Παλλαλιακός», ο γιατρός = καρδιολόγος Γιώργος Αηδονίδης, ο προπονητής του Παλλαλιακού Μιλτιάδης Ανδρεανίδης και ο καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης.

Ο Δημήτρης Παπαγερίδης, τόνισε πως το σωματείο που εκπροσωπεί με την πράξη αυτή δείχνει πως δεν ξεχνάει όσους βρίσκονται στην πατρίδα, αλλά και τα παιδιά στη Γερμανία, τα οποία έχουν ανάγκη, γιατί για εμάς του απογόνους των προσφύγων, όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν τις ίδιες ανάγκες. Τα παιδία ανεξαρτήτως έθνους, θρησκείας, χρώματος είναι παντού το ίδιο, όπως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι κοινές παντού, γι’ αυτό και η βοήθεια πηγαίνει σε παιδιά και στις δύο χώρες.

Ο Μιλτιάδης Ανδρεανίδης, προπονητής της ομάδας του Παλλαλιακού, τόνισε πως οι καλλιτέχνες της ομάδας του Παλλαλιακού (λυράρηδες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές με ποντιακή καταγωγή) με τις κινήσεις αυτές δείχνουν πως η κοινωνική τους ευαισθησία είναι σε υψηλό επίπεδο. Σε συνεργασία με την Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία», με πρότασή μας επιλέξαμε τα ειδικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία προσφέρθηκαν τα χρήματα.

Ο Γιώργος Αηδονίδης, καρδιολόγος και γιατρός του Παλλαλιακού, τόνισε πως στόχος των καλλιτεχνών που ένωσαν τις δυνάμεις τους και όλων όσων συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια είναι να δείξουν πως οι απόγονοι των προσφύγων, έχουν ευαισθησίες που ξεπερνάνε τις επαγγελματικές τους στοχεύσεις.

Από την πλευρά των σχολείων που παρέλαβαν τις επιταγές, παραβρέθηκαν η Πηνελόπη Ορφανίδου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κορδελιού) μαζί με την υποδιευθύντρια Ελεονώρα Βεργιώτη, το οποίο ανήκει στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Θεσσαλονίκης και εγγράφονται παιδιά από 12 έως 16 ετών και φοιτούν μέχρι τα 22 τους χρόνια, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την οικονομική προσφορά τους, μιας και όπως είπαν τα χρήματα αυτά είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα.  Ο Ιάκωβος Ιακωβίδης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κορδελιού, ευχαρίστησε για την οικονομική προσφορά στο σχολείο και τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό του σχολείου. Με την κίνησή σας μας εμπνέεται να αγωνιστούμε και εμείς μέσα στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε. Ο σύλλογός μας σας ευχαριστεί για τη χειρονομία σας.

Η Φωτεινή Παπαγερίδου, υποδιευθύντρια και κοινωνική λειτουργός από το 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας με περίπου 50 παιδάκια, τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολες  οικονομικές στιγμές που περνάνε τα ειδικά σχολεία, τα χρήματα που δίδονται για τις ανάγκες των παιδιών είναι πολύτιμα.

Με ανακοίνωσή της η Ποντιακή Ένωση Στουτγάρδης και περιχώρων «Η Ρωμανία», ευχαριστεί τον κόσμο που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις, τους χορηγούς που βοήθησαν, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγους, τα ποντιακά σωματεία της Γερμανίας και όλους τους εκπροσώπους τους, όπως επίσης και τους απλούς πολίτες, Έλληνες και Γερμανούς, που συμμετείχαν στηρίζοντας την πρωτοβουλία.

(www.elliniki-gnomi.eu)