Ίδρυση Ακαδημίας Ορθόδοξων Θεολογικών Σπουδών του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στη Νότια Αφρική

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Τη Δευτέρα 29η Ιανουαρίου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με τη συνοδεία του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνού, μετέβη στους χώρους του Ελληνοαγγλικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Σαχέτι», στο οποίο φοιτούν περίπου 1300 μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, λαμβάνοντας Ελληνορθόδοξη Παιδεία.

Εκεί, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, καθώς και από τους πολυπληθείς μαθητές και μαθήτριες, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή. Απευθυνόμενος δε προς το Σύλλογο των Καθηγητών, τόνισε την σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού έργου που επιτελούν, καθώς καθίστανται «παιδαγωγοί εἰς Χριστόν» των παιδιών.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Θεολογικής Ακαδημίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «ο Απόστολος Μάρκος», στην οποία θα μπορούν να παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα (μέσω email  και socialmedia),  φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Θεολογία.

Στην Θεολογική Ακαδημία, θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, με την επίβλεψη και εποπτεία έμπειρων Καθηγητών, Εκκλησιαστική Ιστορία, Δογματική, Ορθόδοξη Πνευματικότητα, Λειτουργική, Χριστιανική Ηθική, Ποιμαντική, Οικουμενική Κίνηση, με έμφαση στις μορφές σύγχρονης Θεολογίας (Αφρικανική Θεολογία, Θεολογία της απελευθέρωσης), μέσα στον Αφρικανικό χώρο και Ιεραποστολική.

Με το πέρας των τριετών σπουδών τους και την εκπόνηση της απαραίτητης Διδακτορικής διατριβής, θα λαμβάνουν αναγνωρισμένο δίπλωμα Ορθόδοξης Θεολογίας, από το Υπουργείο Παιδείας της Νοτίου Αφρικής, Τμήμα Ανώτερης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Πέτρο Παργινό, καθηγητή της Σχολής, για την καθοριστική συμβολή και τους κόπους που κατέβαλε, για τη σύσταση της εν  λόγω Ακαδημίας, καθώς και προς το Ίδρυμα «Σαχέτι», στο πρόσωπο του Προέδρου του κ.Ανδρέα Στεφάνου, για την συμπαράσταση στο εν λόγω εγχείρημα και την φιλοξενία της Θεολογικής Ακαδημίας στους χώρους του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την εν λόγω νέα Ακαδημία του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, είχε επευλογήσει ο Μακαριώτατος, κατά την διάρκεια των εργασιών της τελευταίας Ιεράς Συνόδου, τον παρελθόντα Οκτώβριο.

Επίσης, ο Πατριάρχης ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά, την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, του Α΄ Φεστιβάλ Ορθόδοξης Νεολαίας της χώρας, στο οποίο νέοι και νέες από τη Νότια Αφρική, θα συμμετέχουν σε πολλαπλές δραστηριότητες που θα διοργανωθούν.

Στην συνέχεια,  ο Μακαριώτος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Σαχέτι», παρουσία όλων των μαθητών και των καθηγητών, ευχόμενος δύναμη, πρόοδο, υπομονή και επιμονή στις σπουδές τους. Αμέσως μετά, επακολούθησε η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Μακαριώτατος μετέβη στην πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβυ κ.Κουβαριτάκη, είχε την ευκαιρία να συναντήσει όλους τους Πρέσβεις των Ορθοδόξων χωρών, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λευκορωσίας στην Νότια Αφρική, τον Αιγύπτιο Πρέσβυ κ.Sherif Issa, την επιτετραμμένη της Ουκρανίας, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς και σύσσωμο το Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητος Πρετορίας, υπό τον Πρόεδρο της κ.Γρηγόρη Πατσαλοσαββή.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, αφού περατώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, ανεχώρησε με πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών για Κάϊρο.

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)