Καβάφης για όλους!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3 μεγάλες θεματικές ενότητες, 12 διαφορετικές συναντήσεις, 78 ώρες «εξερεύνησης», 17 ξεχωριστοί εισηγητές: το φετινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων του Αρχείου Καβάφη ξεκινά και απευθύνεται σε όλους!

Eνα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018, έχοντας πάντα ως επίκεντρο και αφετηρία την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη προσφέρει το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση.

Πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, αλλά και για φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς.
Ι. Μαθήματα για το ευρύ κοινό

Ο «Κύκλος Ανοιχτών Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά έχοντας αυτή τη φορά ως θεματικό τίτλο «Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις».

Έξι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ξεχωριστές συναντήσεις, θα αναλύσουν επιλεγμένα ποιήματα και θα επεκταθούν σε άλλα κείμενα του ποιητή, καθώς και στο έργο άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Την επιμέλεια του φετινού Κύκλου Ανοιχτών Μαθημάτων έχει αναλάβει η Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη. Τα μαθήματα του Κύκλου αυτού απευθύνονται σε όλους, είτε είναι μυημένοι στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, αλλά και στην ποίηση γενικά, είτε όχι.

Ημερομηνίες και ειδικές θεματικές ενότητες Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη για το ευρύ κοινό:

«Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις»

– Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης -Η ποιητική του μισοειδωμένου» με ομιλητή τον Δημήτρη Πολυχρονάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Θεματική: «Οι επάλληλες Ποιητικές του Κ.Π. Καβάφη και του Μαρσέλ Προυστ»με ομιλητή τον Παναγιώτη Σ. Πούλο, Αναπληρωτή Καθηγητή  Φιλοσοφίας και Αισθητικής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ.

– Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, (19.00) Θεματική: «Ποιήματα για τους ποιητές στο έργο του Κ.Π. Καβάφη», με ομιλήτρια την Δρ Νίνα Παλαιού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

– Παρασκευή 18 Μαΐου 2018,
Θεματική: «Καλλιτέχνες, κατασκευαστές, ερασιτέχνες» -Αποχρώσεις καβαφικής ειρωνείας προς φανταστικούς ομοτέχνους με ομιλήτρια την Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης

– Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
Θεματική: «Η αντι-οικονομία της απόλαυσης» -Ερωτισμός και τέχνη στο καβαφικό έργο με ομιλητή τον  Παναγιώτη Ροϊλό, Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κάτοχος της Έδρας Γ. Σεφέρη στο  Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

– Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018
Θεματική: «Ας αφεθώ σ’ αυτήν» -Η εικονογραφική ποιητική του Καβάφη (το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα)Ομιλητής
ο  Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάφολκ

Σε όλα τα μαθήματα που θα γίνουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56) πάντα την ίδια ώρα – στις 7 το απόγευμα- η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη. Απαιτείται όμως η κράτηση θέσης στο [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

ΙΙ. Μαθήματα για φοιτητές και ερευνητές

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει και πάλι τον «Κύκλο Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη» για ερευνητές και φοιτητές, ο οποίος το 2018 έχει ως γενικό θεματικό τίτλο «Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα».

Βασικό άξονα ανάλυσης, στον φετινό Κύκλο Σεμιναρίων, θα αποτελέσουν οι θεματικές της ανάγνωσης και πρόσληψης του καβαφικού έργου σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι διευρυμένες πολιτισμικές, κοινωνιολογικές και ιστοριογραφικές προοπτικές.

Πέντε νεότεροι ερευνητές, πανεπιστημιακοί και μελετητές του καβαφικού έργου πρόκειται να μοιραστούν με το κοινό την έρευνά τους γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού, καθώς και τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις εν εξελίξει εργασίες τους πάνω σε αντίστοιχα αρχειακά τεκμήρια.

Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί διάλογος με το κοινό και άλλους ερευνητές. Η επιμέλεια του Κύκλου Ερευνητικών Σεμιναρίων ανατίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αρχείου Καβάφη σε πρόσωπα ή σε ομάδες ερευνητών.

Για το 2018 την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα,

– Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018,
Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης, ποιητής του μεσαίου κόσμου», με ομιλήτρια την Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

– Πέμπτη 26 Απριλίου 2018,
Θεματική: «Ο Καβάφης και τα “παιδαρέλια”» -Επεισόδια της αθηναϊκής μεσοπολεμικής υποδοχής του Καβάφη με ομιλητή τον Κώστα Καραβίδα που είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– Πέμπτη 3 Μαΐου 2018,
Θεματική: «Ο Δημήτριος Καπετανάκης και ο Καβάφης στην Αγγλία» με ομιλήτρια την Εμμανουέλα Κάντζια, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας

– Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Θεματική: «Χριστιανισμός και σάρκα στο έργο του Κ.Π. Καβάφη» με ομιλήτρια την Βασιλική Δημουλά, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

– Πέμπτη 17 Μαΐου 2018
Θεματική: «Το καβαφικό έργο ως σημαίνον παράδειγμα για τη μεταποικιοκρατική θεωρία» με ομιλήτρια την Γεωργία Πατερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τα μαθήματα θα γίνουν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56) πάντα την ίδια ώρα στις 7 το  απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για τους ερευνητές.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

III. 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη για ερευνητές

Συνεχίζεται το ανοιχτό κάλεσμα προς ερευνητές, για συμμετοχή στο «Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018», το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Αυτή τη φορά, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, ερευνητές από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκοί καθηγητές θα μοιραστούν το έργο και τις σκέψεις τους πάνω στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη μέσα από μια νέα θεματική που έχει ως τίτλο: «Καβάφης και Αρχαιότητα».

Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη για το 2018  έχουν η Constanze Güthenke, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια ετήσια επιστημονική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, η πρώτη αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητές των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές, τις Κλασικές Σπουδές και συναφείς κλάδους, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. To ανοιχτό κάλεσμα για το «2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη» ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου του 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018 μπορείτε να βρείτε εδώ: www.onassis.org

(protothema.gr)