Εφυγε από την ζωή ο Γιάννης Κατσιάπης ένας καλός φίλος της Κύπρου και της Ελλάδας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι, ένας καλός φίλος, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας φίλος της Κύπρου, και φιλέλην ο ελληνογάλλος καθηγητής Γιάννης Κατσιάπης. Γεννημένος στο Παρίσι απο έλληνα πατέρα, αρκαδικής καταγωγής, και γαλλίδα μητέρα,ήταν καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο 10 του Παρισιού, στη Ναντέρ.
Από την πρώτη στιγμή της τουρκικής εισβολής στρατεύτηκε στον αγώνα υπέρ της Κύπρου. Ίδρυσε την οργάνωση «Φίλοι της Κύπρου στη Γαλλία», με σπουδαία δράση υπέρ της Κύπρου. Οργάνωσε συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη, δημοσίευσε δεκάδες άρθρα στο γαλλικό τύπο, κινητοποίησε γάλλους πολιτικούς υπέρ της Κύπρου και συνόδεψε γάλλους βουλευτές που επισκέφτηκαν την Κύπρο. Με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκαν οι ομάδες φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Βουλή και τη Γερουσία, που προώθησαν ουσιαστικά την υπόθεση της Κύπρου. Προώθησε επίσης τη διδυμοποίηση δήμων και κοινοτήτων της Γαλλίας,με κατεχόμενους δήμους της Κύπρου και συνόδεψε γάλλους δημάρχους σε επισκέψεις τους στην Κύπρο.
Ο καθηγητής Γιάννης Κατσιάπης συνδεόταν με στενή φιλία με τον Βάσο Λυσσαρίδη τον οποίο επισκεπτόταν συχνά στην Κύπρο, ενώ τον βοήθησε και σε πολλαπλές πολιτικές επαφές που είχε στο Παρίσι. Εκτός από τα πολλαπλά άρθρα του στο γαλλικό τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά, ο Γιάννης Κατσιάπης συνάντησε κατά καιρούς όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, από τους οποίους πήρε συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν στο γαλλικό τύπο.
Ενδιαφερόταν ταυτόχρονα και για την ελληνική πολιτική ζωή και τα ελληνικά εθνικά θέματα, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα και συναντούσε έλληνες πολιτικούς, ενώ δημοσίευσε δεκάδες άρθρα για τα ελληνικά θέματα και τρία βιβλία.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ, επισκέφτηκε τρεις φορές το Μόντρεαλ ως προσκεκλημένος του και μίλησε σε εκδηλώσεις για την Κύπρο στις ελληνικές κοινότητες και σε καναδικά πανεπιστήμια.
Ήταν επίσης στενός συνεργάτης του ακαδημαϊκού περιοδικού Études helléniques/Hellenic Studies στο οποίο δημοσιεύτηκαν δεκάδες άρθρα του ενώ επιμελήθηκε και κάποιες ειδικές εκδόσεις του περιοδικού.
Σημαντική ήταν επίσης η έρευνα του στα αρχεία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών-Quai d’Orsay για την Κύπρο και την Ελλάδα, μερικά από τα οποία δημοσιεύτηκαν τόσο στο περιοδικό Études helléniques/Hellenic Studies όσο και σε άλλα έντυπα, αλλά και σε αθηναϊκές εφημερίδες.
Ο Γιάννης Κατσιάπης, άνθρωπος γενναιόδωρος, φίλος, αγωνιστής, πρόσφερε πολλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή θα επανέλθουμε, να παρουσιάσουμε ψηφίδες από το έργο του.

(diaspora-grecque.com)