Επτά Έλληνες στους κορυφαίους ερευνητές που επιχορηγεί η Ε.Ε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τη δυναμική των Ελλήνων ερευνητών και τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών, επιβραβεύει η Ε.Ε. και το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τις επιχορηγήσεις εδραίωσης (consolidator grants) σε 329 κορυφαίους ερευνητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας “Ορίζοντας 2020”, ανέρχεται σε €630 εκατ. ευρώ συνολικά και θα τους δώσει την ευκαιρία να επηρεάσουν σημαντικά την επιστήμη και όχι μόνο.

 

Τις εν λόγω επιχορηγήσεις θα λάβουν και επτά ερευνητές και καθηγητές ελληνικής καταγωγής, που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Γενικότερα, οι δικαιούχοι θα υλοποιήσουν τα σχέδια τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και τις Κάτω Χώρες (25). Επιχορήγηση διεκδίκησαν ερευνητές 39 εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων, ιδίως, Γερμανοί (55 επιχορηγήσεις), Ιταλοί (32), Γάλλοι (33) και Βρετανοί (31).

Οι επτά Έλληνες, που θα λάβουν τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΕ, είναι οι: Κωνσταντίνος Παναγιώτου του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου, Άλκηστις Μπονάνου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαρίνος Σαρηγιάννης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Κωνσταντίνος Τάσσης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ/(ΙΤΕ), Μαρία Ρεντετζή από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Ηλίας Παπαϊωάννου του London Business School και Λάμπρος Μαλαφούρης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Βιοεπιστήμες
Όπως γνωστοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τα ερευνητικά έργα, που πρότειναν οι δικαιούχοι, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αυτήν τη φορά, το ΕΣΕ αξιολόγησε 2.538 ερευνητικές προτάσεις από τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το 13%. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΣΕ, 32% των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε γυναίκες. Οι επιχορηγήσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και για λοιπό προσωπικό των επιχορηγούμενων ερευνητικών ομάδων.

Γενική θέση της Ένωσης, με βάση την οποία “χτίζει” τη στρατηγική της για την έρευνα, είναι ότι τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Σε αυτήν τη λογική, στόχος της Ε.Ε. είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή, γεγονός ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου.

(reporter.gr)