Σημαντική η ελληνική παρουσία στην 49η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σημαντική αναμένεται η ελληνική παρουσία στην 49η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα σε όλη τη Μέση Ανατολή, με απευθείας καθημερινή κάλυψη από τα μεγαλύτερα αραβόφωνα τηλεοπτικά κανάλια.

Θέμα του ελληνικού περιπτέρου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών επισκεπτών είναι οι μεταφρασμένοι στην ελληνική, τίτλοι βιβλίων που έχουν γράψει Αιγύπτιοι συγγραφείς, που ανέρχονται περίπου σε 45 εκδόσεις. Πρόκειται δηλαδή για το αντίστροφο θέμα από αυτό που είχε κυριαρχήσει πέρυσι, όπου είχαν παρουσιαστεί οι ελληνικές εκδόσεις που έχουν μέχρι τώρα μεταφραστεί στην αραβική γλώσσα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προετοιμασίες της ελληνικής πλευράς, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις.

Στη μία από αυτές, θα παρουσιαστεί η μεταφρασμένη έκδοση του βιβλίου «Αλούζα», του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που κατέκτησε το φετινό βραβείο μυθιστορήματος.

Σε άλλη παράλληλη εκδήλωση, η καϊρινή συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση θα τιμηθεί για το συνολικό έργο της που έχει κοντά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό έργα του Νομπελίστα Αιγυπτίου συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ.

Εξάλλου, αναμένεται την 9η Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η Έκθεση, και καθώς είναι η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να διεξαχθεί μία μεγάλη εκδήλωση, παρουσία πολλών φορέων, ένα πρόγραμμα που θα καθοριστεί επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι στη φετινή 49η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου θα συμμετάσχουν 27 χώρες με 848 εκδότες (178 περισσότεροι από πέρυσι).

Τιμώμενη χώρα θα είναι η Αλγερία και τιμώμενος συγγραφέας ο Άμπντελ Ραχμάν Ελ Σαρκάουι.

(www.olympia.gr)