Συνάντηση των Προκαθημένων Αλεξανδρείας & Ρωσίας

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Την 5η Δεκεμβρίου ε.έ., η  ΑΘΜ ο Πάπας  και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τους Σεβασμ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ, Κυρήνης κ.Αθανάσιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα και Καρθαγένης κ.Μελέτιο, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας, προκειμένου να συναντηθούν με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Ρωσίας κ.κ.Κύριλλο.

Στην είσοδο της Μονής, τους υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, ενώ στην συνέχεια έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Πατριάρχη Ρωσίας και ακολούθησε Δοξολογία στο παρεκκλήσιο της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων, ο Ρώσος Προκαθήμενος, καλωσόρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Μόσχα, τονίζοντας ότι η παρουσία του στους εορτασμούς, είχε ιστορική σημασία, ενώ έκανε αναφορά στη σπουδαιότητα των εορτών και στην σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου Πατριάρχου Τύχωνος. Επίσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν διάφορα ζητήματα, με πρώτο στην ατζέντα το Ουκρανικό. Κλείνοντας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, απηύθυνε πρόσκληση, προκειμένου αφρικανοί σπουδαστές να φοιτήσουν στις θεολογικές σχολές της Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πατριάρχη Μόσχας για την αβραμιαία φιλοξενία, καθώς και για την αγάπη και το σεβασμό που τρέφει σε όλες τις εκκλησίες. «Ο Θεός ευδόκησε, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, να γνωρίζει καλά την Ρωσία και την Εκκλησία της, αφού για 10 ολόκληρα χρόνια ζούσε εδώ στη ρωσική γη. Ο σεβασμός και η αγάπη μου είναι πρωτίστως στο δικό σας πρόσωπο», επεσήμανε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Πρέπει να επισημανθεί, όπως ο Ρώσος Προκαθήμενος διαβεβαίωσε, ότι θα συμβάλει στην ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην χώρα της Μαυριτανίας, με αφορμή την παρουσία του Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Μελετίου και μετά από σχετικό αίτημα που του απηύθυνε.