Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Η τριμερής συνεργασία λειτουργεί προς όφελος όλων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου διευρύνεται προς όφελος των λαών των τριών χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία. Η έκτη Σύνοδος ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τις διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των χωρών, και την υπογραφή Πρωτοκόλλου για συνεργασία στον τουρισμό κρουαζιέρας, τόνισε πως οι τρεις χώρες αποτελούν πρότυπο συνεργασίας και ότι οι προτεραιότητες που θέτουν και υλοποιούν είναι απότοκο του διαλόγου ανάμεσα σε Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο. Σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποτελεί καταλύτη για την ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου συζήτησαν και το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και την ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ. Συζήτησαν ακόμη τη συνεργασία στο τομέα της πληροφορίας και των επικοινωνιών, της έρευνας και της καινοτομίας και του περιβάλλοντος.

Αναφορά έκανε και στην κατάσταση στο Λίβανο, λέγοντας ότι συζητήθηκε η ανάγκη συνεργειών για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας ενώ αναφορά έγινε και στις σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.  ‘Εγινε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία ενώ ο ίδιος ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για το Κυπριακό. Ανέφερε πως η τελευταία προσπάθεια στο Κραν Μοντάνα δεν ήταν επιτυχής λόγω της εμμονής της Τουρκίας σε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων.

Επανέλαβε πως η πλευρά μας είναι έτοιμη για νέο γύρο διαλόγου αρκεί να υπάρξει καλή προετοιμασία.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί πλέον θεσμό και αναδεικνύει το ρόλο των χωρών στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή μας και ότι οι τρεις χώρες είναι στο σταυροδρόμι της έντασης, προσθέτοντας πως μέσα από τις εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες.

Ανέφερε ότι η συνεργασία στο τομέα της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας, ενώ και η ηλεκτρική διασύνδεση δημιουργεί νέες προοπτικές. Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου σε μια λύση ομοσπονδιακή και σε μια χώρα χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. Μίλησε και για τον θετικό ρόλο της Αιγύπτου στο Παλαιστινιακό καθώς και στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Σίσι στις δικές του δηλώσεις είπε πως η τριμερής συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας πως και οι τρεις χώρες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας επεκτείνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών, προσθέτοντας πως οι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελούν τομείς για νέες προοπτικές.

Ο Πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στο ρόλο των χωρών στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό, που αποτελούν βασικά προβλήματα της περιοχής, καθώς και στην κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε πως συζητήθηκε και το θέμα των μεταναστευτικών ροών καθώς και το θέμα της επίσκεψης Ελλήνων και Κυπρίων αποδήμων στην Αίγυπτο.
Μετά τις δηλώσεις έγιναν τα εγκαίνια του Συνεταιρικού Κέντρου Καινοτομίας που λειτουργεί στην Αίγυπτο και αποτελεί συνέργεια των τριών χωρών. Παραρτήματα λειτουργούν επίσης σε Κύπρο και Ελλάδα.

(www.protothema.gr)