Οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας τίμησαν την επέτειο του «ΟΧΙ»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Την αυτοθυσία των Αιγυπτιωτών Ελλήνων και την προσφορά τους στην πατρίδα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέδειξαν με τις φετινές εκδηλώσεις τους οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, της Τοσιτσαίας Σχολής και του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου της Αλεξάνδρειας.

Επέλεξαν έτσι κατά την επετειακή εορτή τους για την 28η Οκτωβρίου, μέσα στο Θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, στο περίφημο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, να παρουσιάσουν ένα μικρό μονόπρακτο, που έδειχνε ακριβώς την άμεση απόφασή τους να καταταγούν αυτόβουλα στον ελληνικό στρατό και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των Ιταλών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το 1940.

Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο, το πώς αποχωρίζονταν τις οικογένειές τους, το πώς έσπευδαν να παρουσιαστούν τότε στο Ελληνικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια, για να πάρουν την επόμενη μέρα το πλοίο της γραμμής (που υπήρχε τότε) και συνέδεε την πόλη τους και την Αίγυπτο με τον Πειραιά.

Ήταν η στιγμή, όπου οι μανάδες τους και πατεράδες τους τούς έδιναν την ευχή τους και μία μικρή εικονίτσα να τούς φυλάει και να τούς προστατεύει, την οποία φύλασσαν κατάσαρκα «ως κόρην οφθαλμού», όπως έδειξαν σήμερα οι Αιγυπτιώτες μαθητές στο θεατρικό τους. Ένα θεατρικό, που είχε ακόμη και τις ευχές των Αιγυπτίων εκείνης της εποχής, που αποχαιρετούσαν τους αδελφούς τους Έλληνες και τούς ευχόντουσαν να έχουν τη δύναμη να πολεμήσουν για την πατρίδα τους και σύντομα να γυρίσουν πίσω…

Για αυτήν ακριβώς την προσφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Β΄ Πόλεμο, μίλησε αμέσως μετά και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Μαριέττα Κουμαριανού, τονίζοντας η ίδια χαρακτηριστικά ότι η σημασία του γεγονότος ότι οι Αιγυπτιώτες πήγαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την πατρίδα τους ήταν μεγάλη, καθώς δεν απειλείτο άμεσα η δική τους ύπαρξη. Οι Αιγυπτιώτες ήταν μακριά. Και όμως, 7.000 από αυτούς αποφάσισαν μονομιάς να ανέβουν στα πλοία και να κατευθυνθούν στα ελληνικά εδάφη και να τα υπερασπιστούν. Κάπου 150 από αυτούς, τα υπερασπίστηκαν με το αίμα τους, τόνισε η κα Κουμαριανού, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κατά το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας.

«Ρίχτηκαν στη μάχη, χωρίς κανείς να τους το ζητήσει, παρά μόνο η αγάπη τους για την πατρίδα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Και αυτή η συγκίνηση είναι που διατηρείται και στις μέρες μας στους κόλπους του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού για την Ελλάδα.

Και στο Κάιρο αλλά και την Αλεξάνδρεια, οι μαθητές των ελληνικών σχολείων στη Χώρα του Νείλου έδωσαν την ψυχή τους στις επετειακές μαθητικές εκδηλώσεις, στο Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στην Αμπέτειο Σχολή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στο δημοτικό σχολείο της Τοσιτσαίας αλλά και το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο της Αλεξάνδρειας.

Σε όλες τις εκδηλώσεις, οι Αιγυπτιώτες μαθητές έδειξαν ότι επιθυμούν αν διδαχτούν από την ιστορία, για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι εορτές ήταν εντυπωσιακές και ακόμη περισσότερο στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια, εκεί όπου ανάμεσα από τα ιστορικά κτίρια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τα παιδιά σήκωσαν την ελληνική σημαία, παρέλασαν και χόρεψαν στους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς, ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα όλων και αποσπώντας και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, που παρακολουθούσε την εκδήλωση από κοινού με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιάννη Σιόκα, τον Γενικό Γραμματέα κα Μιχάλη Καρυδιά, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Πάρη Πεφάνη Μακρή, τον π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» κα Λιλίκα Θλιβίτου, την Δ/ντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη και άλλλους επισήμους.

(ekalexandria.org)