Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βράβευσαν τους ανθρώπους της Λέσβου και το Γιάννη Κατσιματίδη

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ), ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η γιαγιά Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση και ο ψαράς Στρατής Βαλιαμός, από τη Μυτιλήνη, ήταν οι φετινοί αποδέκτες του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” που απένειμε το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα κατά το επίσημο δείπνο του το βράδυ του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του, στο ξενοδοχείο “Χίλτον” στο Μανχάτταν.

Και οι δύο έγιναν με τις πράξεις τους σύμβολα ανθρωπιάς, αντιπροσωπεύοντας τους απλούς κατοίκους των ακριτικών μας νησιών που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

“Θέλω να σας πω ότι κάθε άνθρωπος στον κόσμο αξίζει τον ίδιο σεβασμό και τη βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Εμείς οι Ελληνες καλύτερα ξέρουμε από όλους τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας και νομίζω ότι κάναμε το λιγότερο απ’ ό,τι μπορούσαμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το να βοηθήσουμε”, τόνισε ο κ. Βαλιαμός, αποδεχόμενος το βραβείο το οποίο θεσμοτετήθηκε το 1986 και απονέμεται ετησίως σε ένα πρόσωπο ή μια οργάνωση που με πλήρη αφοσίωση υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιωμάτα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους.

“Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά και για το νησί και νομίζω για όλη την Ελλάδα που βοήθησε τον κόσμο. Η Ελλάδα δίδαξε και διδάσκει στον κόσμο τι θα πει φιλότιμο, φιλοξενία, αλληλεγγύη, αλλά και από εδώ κατάλαβα ότι δεν είμαστε μόνοι μας”, σημείωσε και πρόσθεσε πως “αυτό το βραβείο και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε”, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, το διοικητή των Αρχόντων Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, τον πνευματικό σύμβουλο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και όλους τους παρισταμένους.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και η κ. Μηλίτσα Καμβύση -η οποία δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη- ευχαρίστησε τους Αρχοντες για την ξεχωριστή αυτή τιμή.

Απομένοντας το 31ο Αθηναγόρειο Βραβείο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο Δρ. Λυμπεράκης ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να σταλεί μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου δωρεά πενήντα χιλιάδων δολαρίων στον Στρατή Βαλιαμό και τους κατοίκους των Ελληνικών νησιών που έσωσαν αμέτρητες ζωές στο Αιγαίο, “τους πραγματικούς ήρωες της ανθρωπότητας”.

“Η δράση τους μας κάνει υπερήφανους. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της ανθρωπότητας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συγχαίροντας τους τιμώμενους για τη δράση τους και τους Αρχοντες για την πρωτοβουλία τους αυτή, ενώ τους ευχαρίστησε και για τη δεσποτική ράβδο που του χάρισαν για τα 50 χρόνια αρχιερατείας του.

“Στη μαρτυρία ενός απλού ψαρά και μιας ταπεινής γιαγιά ζωντανεύουν αξίες και ιδανικά όπως το φιλότιμο, η φιλανθρωπία και η φιλοξενία. Και την ώρα που εκατομμύρια άλλοι στον κόσμο γύρισαν την πλάτη τους στα έξι εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουμε τις εστίες τους, οι Ελληνες άνοιξαν τα μάτια τους, τις αγκαλιές και τις καρδιές τους μπρος στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί τους”, τόνισε ο Δρ. Λυμπεράκης, λέγοντας πως “υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σ’ αυτό τον κόσμο που οι καρδιές τους ξεχειλίζουν συμπόνια και αγάπη για τον πλησίον”.

Με θερμά χειροκροτήματα οι συνδαιτυμόνες υποδέχθηκαν στην αίθουσα τον Λη Γουνάρδη στον οποίο έχει απονεμηθεί το οφφίκιο του Αρχοντα Καστρίνσιου. “Σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου και για το παράδειγμα που έχεις δώσει στις νεότερες γενιές, εμπνέοντάς τες να υπηρετούν τη Μητέρα Εκκλησία”, τόνισε ο Δρ. Λυμπεράκης.

Θερμή ήταν και η υποδοχή του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κ. Πρίμπους τόνισε πως αποτελεί ύψιστη τιμή για τον ίδιο να ανήκει στο Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσπαθώντας να ζήσει μια ζωή αφιερωμένη στο Θεό και προωθώντας την Ορθόδοξη πίστη μας, ενώ συνεχάρη τους αποδέκτες του Αθηναγόρειου Βραβείου, Αιμιλία Καμβύση και Στρατή Βαλιαμό. “Είμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε και να χειροκροτήσουμε αυτούς τους δύο ήρωες. Αιμιλία και Στράτο σας ευχαριστούμε για το κουράγιο σας, την ανιδιοτελή καλωσύνη σας και γιατί αποδείξατε σε όλο τον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει να αγαπάς τον γείτονά σου”, τόνισε ο κ. Πρίμπους.

“Κάθε καλό Ελληνόπουλο γνωρίζει πως για κάθε ευλογία και επιτυχία που βιώνει στη ζωή του δεν έχει παρά να ευχαριστήσει τη μητέρα του και το Θεό”, είπε, κάνοντας αναφορά και στη μητέρα του Δήμητρα (Πιτσιλαδή) η οποία κατάγεται από το Πλωμάρι της Λέσβου. Μίλησε ακόμα για την οικογένειά του που ήρθε στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, για την κινητήρια δύναμη της πίστης στη ζωή του ανθρώπου, ενώ εξήγησε πως το φιλότιμο κάνει τους Ελληνες να ξεχωρίζουν, τονίζοντας πως με τις πράξεις τους οι δύο τιμώμενοι αποτελούν το τέλειο παράδειγμα ελληνικού φιλότιμου.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Το πρωί της Κυριακής στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο η τελετή χειροθεσίας των 24 νέων Αρχόντων. Την Τάξη του 2017 αποτελούν οι:  Ντένης Ασσάνης, Χάρυ Αθανασίου, Μάικλ Μπάπης, Φρανκ Boardman, Τζάστιν Μποζονέλης, Φίλιππος Οικονομόπουλος, Τζορτζ Cepynsky, Θέμης Τζέιμς Fotieo, Τζον Φωτόπουλος, Τόμας Γκατζούνης, Καρλ Χόλιστερ, Δημήτριος Καλαμαράς, Ουίλλιαμ Κόρτσακ, Τζον Κουτσούπης, Κωνσταντίνος Λιόλιος, Γεώργιος Μαρινίδης, Τζέφρυ Μάικλς, Τζορτζ Μιτσανάς, Αλφρεντ Πήτερς, Τζορτζ Σηφάκης, Τζον Σιτιλίδης, Πήτερ Τσούδης, Τζον Τσούνης και Τζορτζ Βήττας.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ”

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου στη διάρκεια επίσημου δείπνου στο “Metropolitan Club” στο Μανχάταν οι Αρχοντες τίμησαν με το 7ο ετήσιο βραβείο “Νικόλαος Μπούρας” τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Ομίλου “Red Apple”, Τζον Κατσιματίδη.

Την απονομή του βραβείου έκαναν ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ενώ τον τιμώμενο παρουσίασαν τα παιδιά του Τζον Τζούνιορ και Αντρέα Κατσιματίδη.

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2011 και απονέμεται σε άτομα που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά και τη δράση τους στο πλαίσιο του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα και τους αγώνες τους για τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρώτος αποδέκτης του βραβείου ήταν ο Γεώργιος Μπεχράκης και ακολούθησαν οι Τζέιμς Φούντας, Τζον Χαλέκυ, Στίβεν Γαλλουράκης, Κρίστοφερ Στρατάκης, Νίκολας Τσουκάλας και Θεοφάνης Οικονομίδης.

Παρόντες ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Σηλυβρίας Μάξιμος, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους και οι πρώην συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, Τζορτζ Τζιτζίκος και Γιώργος Σηφάκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Επιτροπής του βραβείου, Γιώργος Σαφιόλ, ο γραμματέας του Τάγματος, πρώην δικαστής Θεόδωρος Μποζονέλης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα τιμώμενου στον επιχειρηματικό τομέα, το φιλανθρωπικό του έργο και την πολιτική του δράση.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο “Νικόλαος Μπούρας” ο Τζον Κατσιματίδης είπε πως με δάκρυα στα μάτια αποδέχθηκε την πρόταση των Αρχόντων να είναι ο φετινός τιμώμενος. “Με το Νικόλαο Μπούρα υπηρετήσαμε μαζί στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και ήταν ένας από τους πλέους ξεχωριστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου”, ανέφερε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στη σύζυγό του Μάργκο και τα παιδιά τους, καθώς και στο μέντορά του, όπως είπε, π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και την Πρεσβυτέρα Ξανθή.

“Ολη μου τη ζωή προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά μου τις έννοιες του καθήκοντος, της τιμής, της πατρίδας, της κοινότητας και της εκκλησίας”, τόνισε ο κ. Κατσιματίδης, ενώ αναφερόμενος στη δράση των Αρχόντων επισήμανε πως “δεν πολεμούν με σφαίρες, αλλά με τις πένες τους, προβάλλοντας τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διεθνή κοινότητα, καθώς επίσης και με τα χρήματά τους και τα ταλέντα τους”.

Την προσφορά του Τζον Κατσιματίδη στην εκκλησία και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, λέγοντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ασταμάτητα κάνει το καλό, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία τους όταν ανέλαβε το τιμόνι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν από 18 χρόνια και ο Τζον Κατσιματίδης ήταν αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την παντοτινή του ευγνωμοσύνη.

Το πρόγραμμα της βραδιάς συντόνισε ο δημοσιογράφος Τζον Μεταξάς.

(http://www.greeknewsonline.com)