Ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ούτε η 45λεπτη διακοπή ρεύματος πτόησε το ηθικό και το κέφι των μαθητών και δασκάλων  στη σημερινή εκδήλωση εορτασμού της 26ης  Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου στην αίθουσα του «θεάτρου» της Αχιλλοπουλείου Σχολής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Πατριαρχικής Επιτροπής Καΐρου , Πανοσιολογιότατος π. Ραφαήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ.  Γ. Δασκαλόπουλος , ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρ. Καβαλής , ο ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής  Πρεσβείας  στο Κάιρο κ. Βασίλης Τσούκας  και η Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο.

Στην εναρκτήριο ομιλία ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής, παρουσίασε αποκαλυπτικά ιστορικά στοιχεία για τη συμμετοχή και συνεισφορά των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στον αγώνα κατά των εισβολέων καθώς και την περίοδο της Κατοχής  στην Ελλάδα.

Και  έπειτα ήρθε η ώρα των παιδιών …

Προηγήθηκαν απαγγελίες ποιημάτων των νηπίων με τη βοήθεια της νηπιαγωγού κ. Ν.Καπράλου και ακολούθησε η εντυπωσιακή θεατρική παράσταση των μαθητών του Δημοτικού, υπό τους ήχους, τη μουσική και τα τραγούδια της εποχής , που συγκίνησε το ακροατήριο.

Επίσημοι και γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συγκινημένοι θεατρικά δρώμενα με κείμενα βασισμένα σε αυτοσχεδιαστικές δραστηριότητες μαθητών και αυθεντικά ιστορικά ντοκουμέντα, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονταν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Μιχάλη Γενίτσαρη και φυσικά η φωνή της Σοφίας Βέμπω στο ‘θρυλικό’  πλέον τραγούδι, «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Στο τέλος της παράστασης οι παρευρισκόμενοι επιβράβευσαν την προσπάθεια  δασκάλων και παιδιών με παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ στους σύντομους λόγους τους οι κ.κ. πατέρας Ραφαήλ, Γ.Δασκαλόπουλος , Χρ.Καβαλής και Βας.Τσούκας  εξήραν το πνεύμα της εκδήλωσης  και την εθνική περηφάνια που νιώθουμε όλοι ειδικά τις ιστορικές αυτές ημέρες .

Για το όμορφο αυτό θέαμα που παρακολουθήσαμε αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που συνέβαλαν ήταν οι : Πρωταγωνιστές της παράστασης  των τάξεων Γ’ και  Ε’ Δημοτικού ήταν  ο Αλέκος Γεωργαλίδης , Ιλιάνα Άχμεντ, Λουίζα Ισκάνταρ, Μάρκος Παλαιοχωρίτης, Αλίκη Αθανασούλα , Σωτηρίας Γκέργκες , Μελίνα Οικονόμου και Τάχα Αμίρ Αμπντ Ελ Ραχμάν.

Να σημειώσουμε ότι την επιμέλεια συντονισμού της παράστασης είχε ο Γιώργος Ψάνης , για τη χορωδία ο κ.Χάντερ Σουρής και κ. Ελισάβετ  Χαριζοπούλου , σκηνικά Γιώργος Ψάνης και Γκέλγκελ Χαλκιά.

Στο τέλος της ίδια εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από το διευθυντή της Αχιλλοπουλείου τα αποτελέσματα κλήρωσης για τους σημαιοφόρους και παραστάτες  της φετινής σχολικής περιόδου. Για την πρώτη περίοδο σημαιοφόρος κληρώθηκε ο Ισλάμ Φαρούκ Σάντεκ και παραστάτες οι μαθητές : Παύλος Αρσένης , Χριστίνα Χαλκιά, Μαρία Ταουφίκ, Μόνικα Μορφούλη, Όμαρ Καμάλ Ελ Ντιν Ιμπραχήμ.  Για τη δεύτερη περίοδο σημαιοφόρος κληρώθηκε ο Αλέξανδρος Ρούσσος και παραστάτες η Αρσάνη Κατερίνα, Αντωνίου Εμμανουήλ, Κοκκώση Ευαγγελία, Μαριάννα Εμάντ Φουάντ και Χάμεντ Αμρ Τάχα.

(ekkairo.org)