H πιανίστρια Α. Καρμίρη εκθέτει τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής παρουσίασε στον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» η πιανίστρια Αδαμαντία Καρμίρη, μιλώντας σε ένα ευρύ κοινό, στην πρώτη για φέτος εκδήλωση του δραστήριου παροικιακού σωματείου.

Ξεκινώντας το λόγο της από τη φράση που είχε κάποτε ο μεγάλος κλασσικός συνθέτης Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ότι «κληροδοτώ τη μουσική μου φάρμακο στην ανθρωπότητα», η διακεκριμένη πιανίστρια, μέλος των Φίλων του Ελληνικού Τμήματος της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, κα Καρμίρη τόνισε ότι «τελευταία πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την άμεση σχέση της μουσικής με την ίαση του πνεύματος και των αισθήσεων».

Και προσέθεσε «ορισμένοι από τους ψυχαναλυτές της εποχής μας, που σχετίζουν τη μουσική με τη θεραπεία, υποστηρίζουν ότι η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και φυσιολογική κατάσταση του ατόμου είναι πολύ έντονη».

Η πιανίστρια κα Καρμίρη, μιλώντας σε ενα ακροατήριο ανάμεσα στο οποίο ηταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Ζαΐμης, ο πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας Σπυρίδων Καμαλάκης, επισήμανε ότι «πλέον πολλά νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης εφοδιάζονται όχι μόνον με αναλγητικά φάρμακα αλλά και με μουσικές συλλογές».

Και αποκάλυψε ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι το κύριο χαρακτηριστικό πολλών θεραπευτικών προγραμμάτων είναι η μουσική με γρηγοριανά άσματα και Μότσαρτ. Ενδεικτικά, το θεραπευτικό κέντρο George Center στην Ατλάντα της Αμερικής, χρησιμοποιεί ένα μουσικό σύστημα με μουσική Μότσαρτ για την αύξηση της ηρεμίας στους ασθενείς και τη μείωση της χρήσης αναισθητικών».

Μάλιστα, νέες έρευνες που προέρχονται και πάλι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υποστηρίζουν ότι η μουσική του Μότσαρτ αυξάνει τον δείκτη ευφυΐας στα έμβρυα και τα βοηθά να παραμένουν ήρεμα, τόνισε, ενώ και στις φοιτητικές ηλικίες βοηθάει στην αύξηση των ικανοτήτων των νέων το άκουσμα για 10 μόλις λεπτά κλασσικής μουσικής και ιδιαίτερα από τον εν λόγω μεγάλο κλασσικό συνθέτη.

Και η πιανίστρια κα Καρμίρη κατέληξε:

«Δεν γνωρίζω εάν πράγματι ο Βιβάλντι μπορεί να καταπολεμήσει το στρες, ο Μπετόβεν τις κρίσεις πανικού και ο Μότσαρτ να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία και την πνευματική διαύγεια. Σίγουρα, όμως, η μουσική περιέχει μία δόση μαγείας. Μάς βοηθά να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να διώξει τις αρνητικές σκέψεις. Η μουσική, για πολλούς η ανώτερη μορφή τέχνης, ενώνει, ταξιδεύει, εξιστορεί και συγκινεί…»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δραστήριου Επιστημονικού Συλλόγου κα Λιλίκα Θλιβίτου καλωσόρισε με θερμά λόγια την ομιλήτρια και όλους τους προσκεκλημένους, εκφράζοντας τη χαρά της που με την εκδήλωση αυτή ξεκίνησε για τη φετινή χειμερινή περίοδο το πρόγραμμα του Αλεξανδρινού «Πτολεμαίου».

(Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας)