Σαν σήμερα, 2002: Η αναγέννηση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

ΒΙΒΛΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Οκτωβρίου 2002.

Η περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μετά από χιλιάδες χρόνια, άνοιγε ξανά τις πύλες της.

Περισσότεροι από 3.000 εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρέστησαν στα εγκαίνια, που έλαβαν χώρα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης χρειάστηκαν 12 χρόνια και περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η βιβλιοθήκη έλαβε την ονομασία Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Βibliotheca Αlexandrina), για να καταδείξει την προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας βιβλιοθήκης υπό την αιγίδα της UNESCO και της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

Από το 2002 που έγινε η έναρξή της η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας προμηθεύει την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενδιαφερόμενο που μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της με μοναδικές συλλογές γνώσης πάνω σε θέματα αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, καθώς και σύγχρονων επιστημών και προσφέρει τα μέσα για κοινωνικές και οικονομικές μελέτες σε τοπικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στην περιοχή Σελσέλα, στην ίδια περιοχή (σχεδόν) με εκείνη την οποία καταλάμβανε η αρχαία βιβλιοθήκη. Στην περιοχή του Βρουχίου αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται πλέον στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης. Η θέα προς τον ανατολικό λιμένα αποκαλύπτει τo παλιό φρούριο των Μαμελούκων στο Καΐτ Μπέι, το οποίο χτίστηκε το 1480, πάνω στα χαλάσματα του περίφημου Φάρου.

Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα.  Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα. Σχεδιασμένος σαν βέλος ένας αεροδιάδρομος ενώνει τη βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο, ενώ όλο το κτίριο είναι περιτειχισμένο με πέτρα από γρανίτη του Ασουάν, πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα και αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Στην ουσία ο όλος σχεδιασμός αποδίδει την κληρονομιά του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.

Η βιβλιοθήκη έχει 13 ορόφους, μέσα στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, περίπου 9.000.000 τόμοι, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο και 1000 εργαζόμενοι.

Ο νέος Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας είναι πλέον ο Dr. Mostafa el Feki που αντικατέστησε τον Dr. Ismail Serageldin όπου υπηρέτησε την θέση του διευθυντή για 11 χρόνια και τώρα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με άλλου διακεκριμένους διανοούμενους όπως τον Sir Magdi Yacoub. Σημειωτέον ότι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου.

(www.bibalex.org)