Το Animasyros έγινε δέκα ετών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φέτος προβλήθηκαν περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες

To Animasyros έγινε 10 ετών και το γιόρτασε δεόντως στην Ερμούπολη από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα εντυπωσιακό: Περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες, ειδικές προβολές, εργαστήρια και masterclass ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη του animation. Επίκεντρο των εκδηλώσεων το θέατρο Απόλλων.

«Εάν με ρωτούσατε τι ονειρευόμαστε για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα σας έλεγα ότι το μοναδικό που θέλουμε είναι να επεκτείνουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του Φεστιβάλ και να κάνουμε την τέχνη του animation πιο διαδεδομένη», δηλώνει ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμιτσάνης.

Το μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα κέρδισε «Το Τέρας» της Λορέν Μπρεμπάν. Ένας γίγαντας προσπαθεί να σταματήσει να τρώει. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, θα αποκαλύψει όμως τις πραγματικές διαθέσεις του. Μια αλληγορία για τον σύγχρονο κόσμο και την ακατάσχετη βουλιμία του να καταναλώνει τα πάντα.

«Φυσικά και μιλά για έναν άνθρωπο που δεν σταματά να τρώει. Αλλά εγώ βλέπω και την εικόνα της ανθρωπότητας, που δεν σταματά να καταβροχθίζει τη Γη. Στο τέλος, δεν της μένει καμιά άλλη επιλογή, παρά να εγκαταλείψει τον πλανήτη», δηλώνει η παραγωγός Σάρα Βαν Ντεν Μπουμ.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Νυχτοπούλι (Nocna Ptica, SΙ) της Spela Cadez.

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches (The Junction – Chilly Gonzales & Peaches, CA) του Patrick Doyon, ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε στην ταινία Μπλε – CNN (Blue – Cnn, UK) του βρετανικού στούντιο Moth.

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία Μητέρα (O Matko!, PL) της Paulina Ziolkowska, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Αιδοίο (Cipka, PL) της Renata Gasiorowska.

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία Loving Vincent (UK, PL, EU) των Dorota Kobiela, Hugh Welchman, μέρος της οποίας υλοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Ο Τομ Μουρ είναι η ψυχή του γνωστού animation studio Cartoon Saloon. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων (The Secret of Kells, Song of the Sea) που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ. Στη Σύρο, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού:

«Είναι τέλειο φεστιβάλ. Υπάρχουν πολύ καλές διοργανώσεις, αλλά αυτή ξεχωρίζει. Η τοποθεσία είναι διαφορετική, η κουλτούρα το ίδιο. Ο κόσμος είναι πολύ φιλικός, η ποιότητα πολύ υψηλή. Όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα. Υπάρχουν πολύ καλές ταινίες, ενδιαφέροντα μάστερκλας και παρουσιάσεις», λέει ο Τομ Μουρ.

Ο απεσταλμένος του euronews στην Ερμούπολη, Γιώργος Μητρόπουλος μεταδίδει: «Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, πριν δέκα χρόνια, ότι η Ερμούπολη της Σύρου θα φιλοξενούσε το πιο σημαντικό φεστιβάλ animation της χώρας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το Animasyros εμπλουτίζεται κάθε χρόνο».

(http://gr.euronews.com)