“Νόστος – Η Επιστροφή”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με την αναγγελία του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, έκλεισε η 1η επίσημη τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κούικ, της Αιγυπτίας Υπουργού για την Διασπορά κα Ναμπίλα Μάκραμ, και του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.

Το Πρόγραμμα “NOSTOS – THE RETURN, CYRPUS- EGYPT – GREECE” είναι το κάλεσμα στους Αιγυπτιώτες της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και όπου ζουν στις παγκόσμιες εστίες Ελληνισμού μετά τα γεγονότα του ‘50, να επιστρέψουν, καλεσμένοι της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, στα μέρη που είτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι, είτε οι πρόγονοί τους, που μπορεί να μην ζουν πια.

Επιπλέον, γι’ αυτό το Πρόγραμμα που τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, η Αίγυπτος θέλει να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αλεξάνδρεια από τους τρεις Υπουργούς ο κ. Κουίκ τόνισε:

«Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση αυτή που κάνει η Αίγυπτος με πολύ συναίσθημα και νοσταλγία. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, όσο και την Ελληνική Κοινότητα του Καίρου που αγκάλιασαν αυτό το Πρόγραμμα, στο οποίο θα εμπλακούν Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα της τριμερούς συνεργασίας για θέματα Διασποράς, η οποία θα έχει και άλλα σημαντικά Προγράμματα δράσεων και τα οποία θα αποφασιστούν, όταν και η δική μας τριμερής Επιτροπή συναντηθεί πάλι στις 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού  κ, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Η Ομογένεια των τριών χωρών θα περάσει το μήνυμα στις χώρες όπου ζουν ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος εργάζονται, σε μία περιοχή με πολλά προβλήματα, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, συνεργαζόμενες επίσης σε πολύ σημαντικά θέματα όπως η ενέργεια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η επιχειρηματική συνεργασία, η γεωργία, το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και βεβαίως στην αντιμετώπιση των καυτών ζητημάτων της τρομοκρατίας».

Μετά την 1η «κλειστή» τριμερή σύσκεψη που έγινε στο Κάιρο, στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στην Αλεξάνδρεια την επόμενη μέρα, ο Κύπριος Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου χαιρέτισε την απόφαση, του να αποκτήσει η συνεργασία των τριών χωρών σε Ομογενειακά θέματα χαρακτήρα παγκοσμίων δράσεων.

Από την πλευρά της η Αιγύπτια Υπουργός για την Μεταναστευτική Πολιτική και την Διασπορά κα Ναμπίλα Μάκραμ, στην τοποθέτησή της ανέφερε:

«Η πραγματοποίηση αυτής της τριμερούς συνεργασίας ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Έλληνα συναδέλφου μου κ. Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο μέχρι σήμερα έχω συναντηθεί εδώ στην Αίγυπτο τρεις φορές,

Θα ήταν άδικο επίσης, αν δεν έλεγα ότι το Πρόγραμμα “NOSTOS THE RETURN” ξεκίνησε από μία βασική ιδέα του Τέρενς, στην πρώτη μας συνάντηση στο Κάιρο, για να βρούμε τρόπο για την τουριστική συνεργασία των δύο χωρών, που τις συνδέει ο πανάρχαιος πολιτισμός τους.

Και βεβαίως, κοινό σημείο αναφοράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την Αλεξάνδρεια, η πόλη από την οποία κατάγομαι εγώ προσωπικά.

Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα “NOSTOS – THE RETURN” θα εντάξουμε ως κλείσιμο και  το Sharm El Sheikh, που είναι το σημαντικότερο σύγχρονο τουριστικό κέντρο της Αιγύπτου».

Η κα Ναμπίλα Μάκραμ, συνοδευόμενη από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ, επισκέφθηκε τον ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο της Αλεξάνδρειας, που είναι και ο παλαιότερος Ομογενειακός μας Όμιλος στην Αίγυπτο. Της απονεμήθηκε τιμητικός αναμνηστικός δίσκος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Ιωάννη Σιώκα.

Το προηγούμενο βράδυ, η Αιγύπτια Υπουργός, συνοδευόμενη από τον κ. Κουίκ και τον κ. Φωτίου, είχε παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρούνστιν.

Στη συνέντευξη Τύπου της Αλεξάνδρειας παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της Κυπριακής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και πρώην Πρόεδρος της ΕΚΑ και μέλος του σημερινού Διοικητικού Συμβούλιου της, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

Σε όλες τις τριμερείς δράσεις του ΥΦΥΠΕΞ ήταν παρών ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχάλης Διάμεσης και αντίστοιχα στις συναντήσεις Καίρου και Αλεξάνδρειας, οι Γενικοί Πρόξενοι κκ Γιώργος Δασκαλόπουλος και Μανώλης Κακαβελάκης.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick