Η άγνωστη ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας κατά τα τελευταία 200 χρόνια
Η άγνωστη ιστορια των Ελλήνων της Αυστραλίας κατά τα τελευταία 200 χρόνια
“Σε μια ξένη χώρα ένας ξένος βρίσκει έναν τάφο, μακριά από την πατρίδα του, πέρα από το κύμα που σκάει”.
Aυτή είναι η επιγραφή στον τάφο του Αντώνη Μανώλη, (1880) στο νεκροταφείο Picton της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο Μανώλης ήταν από τους πρώτους Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία.
Μια διάλεξη που θα γίνει την Τρίτη, 24 Απριλίου, στις δυο το μεσημέρι στην βιβλιοθήκη του Wheelers Hill Library από τον Leonard Janiszewski και την Effy Alexakis (και οι δυο τους από το Macquarie University) θα επιδιώξει να ρίξει άπλετο φως στην ελληνική παρουσία στην Αυστραλία κατά τα τελευταία 200 και πλέον
Σύμφωνα με τους ομιλητές μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε αυστραλιανό έδαφος – όπως στην Οδύσσεια του Ομήρου, η μνήμη και ο μύθος έχουν γίνει ένα. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1800, σκάφη της εποχής μετέφεραν στην Αυστραλία εκείνους που επιθυμούσαν νέο ξεκίνημα.
Μέχρι τη δεκαετία του 1850 οι Έλληνες που έφταναν εδώ ήταν λίγοι αλλά η ανακάλυψη χρυσού σάρωσε γρήγορα την “τυραννία της απόστασης” και την αβεβαιότητα των οικονομικών ευκαιριών κατά την άφιξη.
Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι συλλογικοί ελληνικοί οικισμοί και η “αλυσιδωτή μετανάστευση” τονώθηκε.
Στη δεκαετία του 1890, ιδρύθηκαν επίσημες ελληνικές κοινότητες στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.
Μέχρι το 1939, περίπου 15.000 άτομα ελληνικής καταγωγής κατοικούσαν στη χώρα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώθηκε μια μεγαλύτερη, ταχύτερη και πιο έντονη ανθρώπινη πλημμύρα: η μαζική μετανάστευση.
Μεταξύ 1953 και 1956, σχεδόν 30.000 Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία – πολύ περισσότεροι από τους μισούς ήταν βοηθούμενοι μετανάστες που αρχικά τοποθετήθηκαν σε “στρατόπεδα μεταναστών”. Τα “καράβια με τις νύφες ” έφεραν μεγάλο αριθμό ανύπαντρων Ελληνίδων. Μεταξύ του 1947 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, περίπου 250.000 Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και οι Ελληνοκύπριοι
Σήμερα εκτιμάται ότι η ομογένεια της Αυστραλίας κυμαίνεται σε εκτιμήσεις από 500.000 έως και 700.000.
Όπως θα τονίσουν στην διάλεξη τους ο Leonard Janiszewski και η Effy Alexakis πρόκειται για μια παροικία που είναι τόσο ποικιλόμορφη μέσα της, όσο και η πολυπολιτισμική αυστραλιανή κοινωνία στην οποία υπάρχει.
«Ο ξένος σε μια ξένη χώρα δεν υπάρχει πια».
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την διάλεξη (είναι δωρεάν) παρακαλούνται να κλείσουν την θέση στον αριθμό (03) 9265 4877; OR ή στο [email protected]
(www.panhellenicpost.com)