Απίστευτα μεγάλη δωρεά άγνωστου ομογενή στην ΑΗΕΡΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Απίστευτη, ιστορική και άνευ προηγουμένου είναι η δωρεά ύψους 17.3 εκατομμυρίων δολαρίων που δώρισε ανώνυμος ευεργέτης στην AHEPA, την κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών.

Την χαρακτηρίζουμε απίστευτη, διότι ακόμη και ο εκτελεστικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, κ.κ. Βασίλειος Μωσαΐδης και Νικόλαος Καρακώστας, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την διευθέτηση και υλοποίηση αυτής της δωρεάς δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα ευεργετούνταν με μια τόσο μεγάλη δωρεά.

Η δωρεά αυτή είναι ιστορική, αφ ενός μεν διότι είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της ομογένειας, αφ ετέρου δε διότι είναι αφιερωμένη στην Παιδεία. Είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη όλων των εποχών με στόχο την δημιουργία του Ταμείου Υποτροφιών Ιωάννης Γεώργιος Τσίτσος» (John George Tsitsos Scholarship Fund).

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τόσο για τον ανώνυμο ευεργέτη, όσο και για τους κ.κ. Βασίλειο Μωσσαΐδη και Νικόλαο Καρακώστα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα θέματα της παιδείας, η απονομή υποτροφιών και το πρόγραμμα «Journey to Greece» (Οδοιπορικό στην Ελλάδα) κατέχουν εξέχουσες θέσεις στις προτεραιότητες, στις εξαγγελίες και στους στόχους του προσφάτου συνεδρίου. Οι προσπάθειες έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας και σε όλη την επικράτεια διοργανώθηκαν ερανικές εκδηλώσεις υπέρ της παιδείας, ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η νέα δωρεά έρχεται να επιβραβεύσει αυτές τις προσπάθειες και να δώσει το έναυσμα σε όλα τα τμήματα της «AHEPA», των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», των «Θεραπαινίδων της Αθηνάς» και των «Υιών του Περικλή» να συνεχίσουν την προσπάθεια για την δημιουργία αποθεματικών ταμείων υποτροφιών σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης όπου επεκτείνεται η δράση της AHEPA».

Παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση της AHEPA σχετικά με την δωρεά σε ανεπίσημη μετάφραση στην ελληνική, καθώς επίσης και στην στην αγγλική

Με εχέγγυο την δωρεά ύψους 17,3 εκατομμυρίων δολαρίων, το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα της AHEPA «The AHEPA Foundation Inc.», προχωράει στην ίδρυση του «Ταμείου Υποτροφιών Ιωάννης Γεώργιος Τσίτσος» (John George Tsitsos Scholarship Fund).

Ο ευεργέτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, έχει ως στόχο την ίδρυση ενός ταμείου που θα βοηθήσει φοιτητές ελληνικής καταγωγής στην πορεία των σπουδών τους σε τομείς της επιστήμης, των μαθηματικών, της πληροφορικής, της τεχνολογίας, της φυσικής και της ιατρικής έρευνας μέσω της διάθεσης υποτροφιών και άλλων επιχορηγήσεων.

Από την πλευρά του, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Νικόλαο Καρακώστα, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Μωσαϊδη, απονέμοντας τα εύσημα για το έργο που επιτελούν και τη διασφάλιση αυτής της δωρεάς, την οποία και χαρακτήρισε ιστορική.

Σε κοινή δήλωση, οι Νικόλαος Καρακώστας και Βασίλειος Μωσαϊδης, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον ευεργέτη, τονίζοντας πως, πλέον, η AHEPA έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τους.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες στον ευεργέτη μας για μια δωρεά που θα έχει μια διαχρονική επίδραση στο Ιδρυμα AHEPA και την κοινότητα που υπηρετεί.  Η δωρεά αναγνωρίζει και προσδίδει εμπιστοσύνη στην αποστολή που υλοποιούμε προκειμένου να παρέχουμε στους φοιτητές πρόσβαση σε ακαδημαϊκές ευκαιρίες.

Με την έναρξη λειτουργίας του «Ταμείου Υποτροφιών Ιωάννης Γεώργιος Τσίτσος», είμαστε πλέον σε ισχυρή θέση ούτως ώστε, στις επόμενες γενιές, να βοηθήσουμε τους φοιτητές να εκπληρώσουν τα ακαδημαϊκά τους όνειρα και να τους δώσουμε τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη καριέρα.  Εν μέσω του αυξημένου κόστους στην Ανώτερη Εκπαίδευση, η αποστολή μας ενισχύεται σημαντικά με βαθιές ευχαριστίες στη γενναιοδωρία των ευεργετών, όπως επίσης και στον ανώνυμο δωρητή», αναφέρει η σχετική δήλωση.

Τέλος, τονίζεται πως η δωρεά απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως επίσης και σε συμμετέχοντες σε σεμινάρια.

(www.panhellenicpost.com)