ΟPUS ALEXANDRINUM – Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ) παρουσιάζουν στο πλαίσιο μουσικής βραδιάς στις 14 Μαρτίου, στο φιλόξενο Cotsen Hall της ΑΣΚΣΑ, την έκδοση του συλλεκτικού βιβλίου/CD «ΟPUS ALEXANDRINUM – Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας», το οποίο βασίστηκε στη μουσικολογική έρευνα της φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη.

Οι διακεκριμένοι σολίστ και συντελεστές της ηχογράφησης Απόστολος Παληός (πιάνο), Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος) θα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων συνθετών που κατάγονται από την Αλεξάνδρεια ή/και δραστηριοποιήθηκαν εκεί, όπως οι Σπυρίδων Παπασταθόπουλος, Αλέξανδρος Γκρεκ, Πέτρος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Τσαμπουνάρας, Μαρία Σιδεράτου, Γιάννης Χρήστου, Ίων Ζώτος, Μιχάλης Ροζάκης, Γιάννης Αυγερινός, καθώς και έργα συνθετών που έγραψαν σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπως οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Αργύρης Κουνάδης και Θόδωρος Αντωνίου. Μικρές ιστορίες για την αλεξανδρινή κοινωνία και τη λόγια μουσική της, που θα λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στα μουσικά έργα, θα αφηγηθεί η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Το ενδιαφέρον για τη μουσική ζωή και δημιουργία του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας είναι συνυφασμένο με το ευρύτερο ενδιαφέρον για τη συγκλονιστική ιστορία της εμβληματικής μητρόπολης, για τον κοσμοπολιτισμό της, καθώς και για την καθοριστική συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην ακμή της, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στους νεότερους χρόνους. Το Opus Alexandrinum («Έργον Αλεξανδρινόν») πραγματεύεται τη λόγια μουσική δραστηριότητα των Αλεξανδρινών από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Σκοπός του κειμένου είναι να καταδείξει ότι η μουσική δημιουργία της νεότερης Αλεξάνδρειας υπήρξε απότοκο ενός κοσμοπολιτισμού με βαθιές ρίζες στην ανεπτυγμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία της αρχαίας πόλης.
Το συλλεκτικό βιβλίο/CD, το οποίο εκδόθηκε στο ιστορικό ελληνικό τυπογραφείο «Άγκυρα» στην Αλεξάνδρεια από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα διατίθεται αποκλειστικά σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου. 

Ο επισκέπτης της σελίδας www.hfc-worldwide.org/athens/opus-alexandrinum μπορεί να διαβάσει για την ίδρυση και την ακμή της πτολεμαϊκής πόλης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, την κυριαρχία του επιστημονικού πνεύματος των Ιώνων, καθώς και τη σταθερή παρουσία, την ευμάρεια και τον σημαίνοντα ρόλο του Ελληνισμού στην οικονομική και πολιτισμική ζωή, αλλά κυρίως στα μουσικά δρώμενα (σωματεία, σύνολα, θέατρα, σχολές, συνθέτες, σολίστ) της νεότερης Αιγύπτου (19ος – 20ός αι.). Έχει επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις φωτογραφικές συλλογές, καθώς και να ακούσει ηχογραφήσεις ενός μικρού, πλην αντιπροσωπευτικού, μέρους της πληθώρας υλικού που απέδωσε η έρευνα. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί μια ενδεικτική των δυνατοτήτων απόπειρα, καθώς η έρευνα εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέες ενδιαφέρουσες πηγές.

Η εκπόνηση της μελέτης κατέστη εφικτή χάρη στη στήριξη φορέων όπως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Αρχείο Κουνάδη, το Ιστορικό Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Γεώργιος Κωνστάντζος. Η ηχογράφηση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο Ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Ιστοσελίδα Οpus Alexandrinum στον ιστότοπο του ΕΙΠ: 
www.hfc-worldwide.org/athens/opus-alexandrinum
Ερμηνεία: Ειρήνη Καράγιαννη, τραγούδι | Ναταλία Γεράκη, φλάουτο | Απόστολος Παληός, πιάνο


Αφήγηση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Κείμενα: Ναταλία Γεράκη
Συνδιοργάνωση εκδήλωσης: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού & Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Χορηγία: Σπύρος Νάκας-Μουσικά όργανα

Ημερομηνία και τόπος εκδήλωσης:
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, 19:00
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα | Cotsen Hall
Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

(ekalexandria.org)