O μικρός Αργεντίνος που κέρδισε τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας μιλά στην «Π»
Τον λένε Bautista Sanchez Maldonado και είναι μόλις 11 χρονών. Μένει σε μια πόλη της Αργεντινής που λέγεται Ροσάριο και η μακρυνή του καταγωγή κρατάει από την Ελλάδα.
Ο Bautista, που το όνομα του σημαίνει Βαπτιστής, είναι ο νικητής του πρώτου Διαγωνισμού Ετυμολογίας, Επιρροής και Συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στις γλώσσες του κόσμου, που οργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Αγαπάω να γράφω ιστορίες από την μυθολογία στο σχολείο και ο μπαμπάς μου είδε για τον διαγωνισμό της ελληνικής πολιτιστικής οργάνωσης Νόστος στο ίντερνετ και όπως ξέρει πως μου αρέσει να γράφω μου είπε να συμμετάσχω» λέει ο μικρός… μεγάλος νικητής μιλώντας στην «Π».
«Η ελληνική γλώσσα είναι από τις αρχαιότερες γλώσσες στον κόσμο» αναφέρει ο ίδιος ενώ όταν του τονίζεις την προέλευση του ονόματος του που έχει ελληνικές ρίζες δείχνει για άλλη μια φορά την αγάπη του για τους Έλληνες «Το όνομά μου προέρχεται από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, άρα δείχνει ότι η θρησκεία είναι σημαντική για τους Έλληνες».
Ο 11χρονος ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά από το 2020 όταν ήταν μόλις επτά χρονών ενώ στην πόλη του όπως αναφέρει υπάρχουν κι άλλα «παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά στην ελληνική κοινότητα.. Εκεί, από το 1942, πηγαίνουν όλοι οι Έλληνες που ήρθαν στο κράτος» λέει χαρακτηριστικά.
Το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να «παλέψει» με την ελληνική γλώσσα είναι όπως αναφέρει η προφορά «όπως για παράδειγμα ψάρι, ψωμί και ξύδι τα ανακατεύω». Μπορεί να ανακατεύει και να… μπερδεύει τις διάφορες λέξεις και την προφορά τους όμως στον διαγωνισμό κατάφερε να βρει τις λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα.
Οι δικές του ρίζες πάντως κρατούν από την Μυτιλήνη, από οπου οι προπαππούδες του μετανάστευσαν για την Αργεντινή.
«Η οικογένειά μου ήταν από το νησί της Λέσβου, από μια πόλη που λέγεται Μανταμάδoς» αναφέρει.
Την αγάπη για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα κρατάει άσβεστη η γιαγιά και ο πατέρας του που μιλούν ελληνικά, μεταλαμπαδεύοντάς την στον 11χρονο.
Ο Bautista μιλά ακόμα για το ταξίδι του στην Ελλάδα αν και ήταν πολύ μικρός.
«Πήγα με την οικογένειά μου το 2017 και επισκεφθήκαμε την Σαντορίνη και την Μύκονο. Πήγαμε σε ένα γάμο. Μου άρεσαν οι παραλίες και το χρώμα της θάλασσας».
Η Ελλάδα ήταν όπως την είχε πλάσει με την παιδική του φαντασία ενώ ονειρεύεται το επόμενο του ταξίδι.
«Αν ξανάρθω -τονίζει- θέλω να γνωρίσω την οικογένειά μου από το νησί και να πάω στην Aθήνα να γνωρίσω τον Παρθενώνα».
Όταν αναφέρεσαι στην Ελλάδα, τι σκέφτεσαι γι’ αυτήν τον ρωτάμε. «Έλληνες θεοί και ο Παρθενώνας απαντά μιας και είναι και το πρώτο μέρος που θέλει να επισκεφθεί στο επόμενο του ταξίδι.
Αλλωστε απ’ αυτά που έχει μάθει στο σχολείο του, αυτό που τον εντυπωσιάζει περισσότερο στην Ελλάδα είναι η μυθολογία και η ιστορία της».
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΑΡΔΙΛΕ ΜΙΧΑΛΟΥΤΣΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΕ Η ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ
“Έχουμε 30 παιδιά ελληνικής καταγωγής στο Ροσάριο, αλλά δεν μαθαίνουν όλα Ελληνικά”
Η κ. Ευαγγελία Σκαρδίλε Μιχαλούτσου είναι η δασκάλα του μικρού Bautista, υπό την καθοδήγηση της οποίας συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό, τον οποίο και κέρδισε.
Η κ.Μιχαλούτσου είναι η δασκάλα που μαθαίνει Ελληνικά στα παιδιά της ελληνικής κοινότητας του Ροσάριο. Είναι δασκάλα μουσικής, μεταφράστρια και διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο Ροσάριο από το 2008.
Μιλά με καμάρι για τον Bautista και το πόσο αγαπάει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Τα παιδιά με ελληνική καταγωγή όπως τονίζει μιλώντας στην “Π” είναι γύρω στα 30, αλλά δεν μαθαίνουν όλα ελληνικά.
“Δυστυχώς -αναφέρει- πολλοί γονείς δίνουν προτεραιότητα στα Αγγλικά ή σε άλλες δραστηριότητες, είναι κάπως παράξενο να μάθει κανείς την ελληνική γλώσσα”.
Γεννημένη στην Αργεντινή, με καταγωγή από το Γεράκι της Λακωνίας, εντυπωσιάστηκε τόσο από το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα οπότε αποφάσισε να μάθει Ελληνικά.
‘’Ξεπέρασε -τονίζει- όλες τις προσδοκίες μου, τη πρώτη φόρα που πήγα με τη μάνα μου και την αδερφή μου ήμουν μικρή, ερωτεύτηκα με τη γλώσσα και υποσχέθηκα να τη μάθω μόλις θα γύριζα στην Αργεντινή”.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για σας;
Γεννήθηκα στο Ροσάριο, της Αργεντινής. Ο παππούς μου, ο Νικόλαος Μιχαλούτσος, είχε γεννηθή στο Γεράκι, Λακωνίας, και ήρθε νεαρός στην Αργεντινή. Επίσης έχω ισπανική και ιταλική καταγωγή. Είμαι δασκάλα μουσικής, μεταφράστρια και διδάσκω την ελληνική γλώσσα στο Ροσάριο από το 2008.
Που διδάσκετε;
Κάνω μαθήματα στην ελληνική κοινότητα του Ροσάριο.
Πόσα παιδιά στο Ροζάριο είναι ελληνικής καταγωγής;
Γύρω στα 30.
Μαθαίνουν όλα Ελληνικά;
Όχι, όμως όλοι χορεύουν ελληνικούς χορούς και τραγουδάνε στα Ελληνικά.
Ποιες είναι οι δυσκολίες για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν Ελληνικά;
Νομίζω ότι δυστυχώς πολλοί γονείς τους δίνουν προτεραιότητα στα Αγγλικά ή σε άλλες δραστηριότητες, είναι κάτι κάπως παράξενο να μάθει κανείς την ελληνική γλώσσα.
Πως νοιώσατε που πρώτευσε ο Bautista, ο δικός σας μαθητής;
Οι οικογένειά του, εγώ και όλη η ελληνική κοινότητα του Ροσάριο είμαστε περήφανοι για τον Μπαουτίστα. Τον γνωρίζουμε από μικρό και ξέρουμε πόσο αγαπάει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Πάντα θέλει να συμμετέχει σε οποιοδήποτε διαγωνισμό σχετικό με την ελληνική κουλτούρα.
Υπάρχει κάτι που λέτε στους μαθητές για την ελληνική γλώσσα που τα εντυπωσιάζει ιδιαίτερα;
Όλα προέρχονται από τους Έλληνες. Πολλές φορές, όταν μιλάνε, τους δείχνω τις λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα. Επιπλέον, τους αρέσει πολύ να μάθουν τι λένε τα τραγούδια που χορεύουν και τραγουδάνε.
Πόσο ενεργή είναι η ομογένεια στην περιοχή σας; Κρατάει όσο μπορεί ήθη και έθιμα;
Κάποια ήθη και έθιμα τα κρατάμε πιο πολύ από τους Έλληνες, π.χ. ακόμα σπάζουμε πιάτα στις γιορτές. Πολλά άλλα έθιμα διατηρούνται στη χώρα μάς, με κάποιες αλλαγές, βέβαια. Στην κοινότητα, οι συνήθειες που κρατάμε πιο πολύ και ενώνει σχεδόν όλα τα μέλη νομίζω ότι έχουν σχέση με τον χορό και την τροφή.
Τι αντιπροσωπεύει για σας η Ελλάδα;
Eίναι ο τόπος καταγωγής της τέχνης και της δυτικής σκέψης. Φυσικά, λατρεύω τη γλώσσα και αγαπάω πολύ όλες τις τέχνες, ειδικά να παίζω και να τραγουδάω τη μουσική.
Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα;
Έχω ταξιδέψει με την οικογένειά μου και μόνη μου να παρακολουθήσω προγράμματα στα πανεπιστήμια. Τη νιώθω σαν δική μου χώρα, έχω πάει αρκετές φορές. Μου αρέσουν η μουσική, ο κόσμος, η φύση, το Γεράκι όπου γεννήθηκε ο παππούς μου, το χρώμα της θάλασσας, το φαγητό, ο Παρθενώνας, η λίστα είναι ατέλειωτη.
Τι ήταν όπως το είχατε φανταστεί και τι όχι;
Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μου. Την πρώτη φόρα που πήγα με τη μάνα μου και την αδερφή μου ήμουν μικρή, ερωτεύτηκα με τη γλώσσα και υποσχέθηκα να τη μάθω μόλις θα γύριζα στην Αργεντινή. Επίσης χάρηκα πολύ που πρόλαβα να γνωρίσω και μια αδερφή του παππού μου και πολλούς συγγενείς.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΔΡ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΡΔΙΚΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ
Η γιατρός που προωθεί τον Καζαντζάκη και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη τη Νότια Αμερική
«Ψυχή» του διαγωνισμού αλλά και πολλών άλλων δράσεων που κρατούν ζωντανό το ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό είναι η δρ Χριστινα Τσαρδίκου,η οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη.
Είναι συντονίστρια για την Λατινική Αμερική της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και Υπεύθυνη για το Αργεντινό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.
«Απο το 2007 -τονίζει μιλώντας στην «Π» έχω αναλάβει το παράρτημα της Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ, και απο το 2022 είμαι υπεύθυνη για την Λατινική Αμερική. Μεσα σε αυτά τα χρόνια, ο αγαπημένος Νικος Καζαντζάκης, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να πολλαπλασιάσουμε τους αναγνωστες του, και να τον φέρουμε κοντά στο κοινό. Κάναμε ημερίδες, συνέδρια, παρουσιάσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Μπελγρανο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, και στην πρεσβεία μας στην Αργεντινή.
Υπογράψαμε αδελφοποίηση με το Ίδρυμα Μπορχες της Αργεντινής με παρουσία του κ. Γιώργου Στασσινάκη και της κ. Μαρίας Κοδαμα Μπόρχες. Για το σχολικό έτος 2024 εχουμε υπογράψει συμφωνία με την Σχολή Θεατρου της Φιλοσοφικής Σχολης του Πανεπιστήμιου Μπουενος Αιρες, για ενα τετράμηνο υποχρεωτικό μάθημα πάνω στα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζακη».
Γεννημένη στο Μπουένος Άιρες από Έλληνες γονείς με καταγωγή από Αρκαδία η δρ Τσαρδίκου έχει 4 παιδιά, την Ραφαελα, τον Νικόλα την, Δήμητρα και τη Χριστίνα. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουενος Αιρες. Κατέχει την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού και του πλαστικού χειρουργού.
Είναι καθηγήτρια Βιοιατρικής Φυσικής και Χειρουργικής σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας.
Από το 2006 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης Νοστος ενώ κατέχει και την θέση της Πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η ( 2019-2023).
Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Ελληνίδες του κόσμου” απο την Unesco Ελλάδας. Το 2021 πήρε το Βραβείο Word Summit Mexico για την προσφόρα της στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Αργεντινής, την βράβευσε για την επαγγελματική της δράση και ηθική.
Συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές προωθώντας πάντα την Ελληνική Γλώσσα και ελληνικό πολιτισμό Στο Κέντρο Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιού Θεσσαλονίκης έχει πάρει την πιστοποίηση του Δ επιπέδου το έτος 2003, από τότε έχει διδάξει εθελοντικά την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Πανελλήνιων του Μπουενος Αιρες, σε διάφορες ελληνικές κοινότητες της Αργεντινής, (Λα Ριοχα, Τσακο, Καμπανα), στο Πανεπιστήμιο Μπουενος Αιρες, στην Οικονομική Σχολή, όπου λειτουργεί η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος και στον Νόστο, δια ζώσεις και διαδικτιακά.
Έχει δημιουργήσει ένα σύστημα μαθημάτων που βρίσκονται στο youtube, για ενήλικες και παιδιά ισπανόφωνα. Δίδαξε στο εργαστήρι Μιλάμε Ελληνικά και από το 2021 μέσω την πλατφόρμα Ζοομ διδάσκει ελληνική γλώσσα και πολιτισμού σε δυο επίπεδα για μαθητές της Λατινικής Αμερικής. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και πολλές από τις δράσεις έχουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Στα τελευταία 20 χρόνια έχει παρουσιάσει πάνω από 100 ημερίδες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής για τον ελληνικό πολιτισμό, και εχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το Πανεπίστημιο Μπουένος Άιρες, Παν. Μπελγράνο, το Καθολικό Πανεπιστήμιο Αργεντινής, το Πανεπιστήμιο Δελ Σαλβαδόρ, Πανεπιστήμιο Νορεστε, Πανεπιστήμιο Μαρ δελ Πλατα, την Βουλή της Αργεντινής, κλπ.
Εχει οργανώσει 14 Ελληνικά Συνέδρια στο Πανεπιστήμιο του Μπουενος Αιρες, 10 Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς με θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα. Και μέσα στο πρόγραμμα του Νόστος, πάνω απο 500 άτομα έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα στα πολιτιστικά μας ταξίδια που πραγματοποιουνται μια φορά το χρόνο.
(patris.gr)