Ο Θεμέλιος Λίθος του Ιερού Ναού
Η Παρασκευή της 10ης 2023 καταγράφηκε στις δέλτους της Ορθοδοξίας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, ως ημέρα λαμπρότητας και ξεχωριστού κλέους. Αιτία αυτής της ιδιαίτερης ημερομηνίας για σύμπασα την Ελληνική Ομογένεια, αποτελεί η θεμελίωση από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, Ιερού Ναού επί τη μνήμη του Ιωάννου Ελεήμονος Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στην Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου.
Αυτό και μόνο ως σκέψη, σηματοδοτεί την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, στις δύο μεγάλες παροικίες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, στη Νειλοχώρα την πατρίδα των Αιγυπτιωτών.
Ο ιστορικός του μέλλοντος ενδεχομένως να αρχίσει την έρευνά του, από το μέγα πλήθος που συνέρρευσε στην έκλαμπρη τελετή της θεμελίωσης. Τόσο οι Αιγυπτιώτες Έλληνες που προσήλθαν από κάθε γωνιά της φίλιας Αιγύπτου, όσο και οι πολυάριθμοι Αιγύπτιοι που παρευρέθησαν στο περίλαμπρο γεγονός, εγγράφονται ως οι μάρτυρες που πιστοποιούν για το μέλλον την μετατροπή της ερήμου σε κέντρο Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στην νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου.
Η ιδέα, η επιθυμία, ο πόθος και η αρχή της πραγμάτωσης, ανήκουν στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας που ανέκαθεν στόχευε και στοχεύει στην διατήρηση της μνήμης, τιμώντας το παρελθόν, σεβόμενος το παρόν, προσδοκώντας σ΄ ένα άξιο μέλλον για Ελληνισμό και Ορθοδοξία.
Όλα αυτά θα παρέμεναν ευσεβείς πόθοι στα εσώτερα δώματα της ψυχής του Ιεράρχη της Αφρικής, αν δεν στήριζε το όραμά του, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίπ Σαγουίρις, του οποίου η δωρεά αφιερώθηκε στη μνήμη του πατέρα του Όνσι.
Τα εθνικά σύμβολα Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου, μαζί με το έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον χρυσό πτερωτό λέοντα, προσέδιδαν στο όλο σκηνικό την επισημότητα που άρμοζε στην ημέρα σε συνδυασμό με την πρέπουσα αίγλη που της αναλογούσε.
Μόλις αφίχθη το μεσημέρι ο Μακαριώτατος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, τον υπεδέχθη με χαμόγελα ικανοποίησης και βαθύτατης συγκίνησης.
Περπατούσε με υψωμένο τον Σταυρό στο χέρι ο Θεόδωρος Β΄ και καθώς οι Πρόσκοποι με την παρουσία τους σε τάξη απόλυτη, σχημάτιζαν το διάδρομο για να διαβεί, εκείνος περίσσια χαμόγελα ευλογούσε τους πιστούς, ενώ οι αρμονικές νότες των παιάνων θώπευαν την ακουστικότητα όλων των παρευρισκομένων.
Τιμώντας όπως πάντα το πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία, ο Μακαριώτατος χαιρέτησε τους επίσημους εκπροσώπους της Ελλάδας της Κύπρου, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Αλεξανδρείας, τους Χριστιανούς Αραβόφωνους τους εκπροσώπους της Οράσκομ και της Αιγυπτιακής πολιτείας και ξεκίνησε τον Αγιασμό.
Οι δύο Αρχιερείς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, μαζί με όλους τους κληρικούς του Καΐρου, αποτελούσαν την πατριαρχική ομήγυρη, που συντρόφευε τον Πατριάρχη σ αυτή την μοναδικής λαμπρότητας σκηνική απεικόνιση!
Με την ολοκλήρωση του Αγιασμού ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου απευθύνθηκε προς τον Πατριάρχη με τα παρακάτω: «Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μια νέα πρωτεύουσα στην όμορφη χώρα της Αιγύπτου, συλλάβατε την ιδέα ότι δεν μπορεί η Ορθόδοξος Εκκλησία μας να είναι απούσα από αυτήν την νέα πρωτεύουσα. Πριν από δύο χρόνια και έξι μήνες εγράφη, σεπτή εντολή σας, γράμμα στην Προεδρεία, ζητώντας χώρο για να χτίσουμε Ορθόδοξο εκκλησία. Οι συνεργάτες μου και εγώ χτυπήσαμε πολλές πόρτες, μέχρι που η χάρις του Θεού και η δική σας ευλογία μας έφερε στην ημέρα αυτή, όπου με δική σας πρωτοβουλία βρήκατε τον δωρητή για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Μπορείτε να είστε περήφανος γιατί η ιστορία θα γράψει ότι επί Θεοδώρου του Β΄ έγινε Ορθόδοξος ναός στην νέα Πρωτεύουσα. Πολλά τα έτη σας Μακαριώτατε.»
Ο Πατριάρχης βουρκωμένος αντιφώνησε ως εξής: «Σας ζητώ συγνώμη για την συγκίνησή που έχω σήμερα. Πλησιάζουν να συμπληρωθούν 20 χρόνια που άφησα την αγαπημένη μου Αφρική για να έλθω στην χώρα του Νείλου την Αίγυπτο. Άφησα σχολεία, άφησα νοσοκομεία, άφησα τις καλύβες και την ημέρα που με αποχαιρετούσαν είδα τα βλέμματα των μικρών παιδιών που μου έλεγαν: “Πατέρα πήγαινε στο καλό”. Από τότε που η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο, μου δίδει ο Θεός την δύναμη να κάνω όνειρα. Και σήμερα ένα όμορφο όνειρο, όχι άπιαστο γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα είστε κοντά μου, να χαρείτε μαζί μου για να θεμελιώσουμε αυτό το κέντρο το όμορφο.»
Ακολούθως ο Ιεράρχης της Αφρικανικής ηπείρου και του Ελληνισμού, έριξε το βλέμμα του στη μακέτα του έργου και συνέχισε το λόγο του: «Ξεκινάμε με το σπίτι το Θεού και δίπλα θα είναι αυτές οι αίθουσες που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους που θα έρχονται στο πνευματικό αυτό κέντρο της Ορθοδοξίας. Αυτό το όνειρό μου δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχε ο ένας, ο μεγάλος, που είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι. Γονάτισα και παρακάλεσα τον Θεό να μου στείλει τον άγγελό του για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Και ο Θεός με άκουσε και έστειλε τον φιλάνθρωπο και μεγάλο μας φίλο κ. Ναγκίμπ Σαγουίρις, τον οποίον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Οράσκομ που συνέλαβαν τα όνειρά μου, δούλεψαν για να φτάσουμε βαθιά στην γη και από αύριο να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο. Αυτό το έργο παιδιά μου, είναι δικό σας. Εγώ ήρθα όπως όλοι οι Πατριάρχες που ερχόμαστε και φεύγουμε. Τα έργα όμως αυτά θα μείνουν».
Η προσδοκώμενη στιγμή της θεμελίωσης του Ιερού Ναού είχε φθάσει, Έμπλεος συγκίνησης ο Μακαριώτατος προσεκάλεσε κοντά του, ακριβώς στο σημείο που στο μέλλον θα εδράζεται η Αγία Τράπεζα, τον Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, την Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας κα. Πόλλυ Ιωάννου, την Γενική Πρόξενο στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων. Άπαντες και άπασες έσφιξαν στα χέρια τους το μυστρί, θεμελιώνοντας με τους λίθους του παρόντος το έργο του μέλλοντος.
Η τελεσθείσα θεμελίωση του Ιερού Ναού ήταν πλέον γεγονός. Προς τούτο ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους το ιστορικό γεγονός, που ανεβάζει τον πήχη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, την πατρίδα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι του Καΐρου, αλλά και οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι του Ντάχερ, με τους παιάνες τους, προσέδωσαν το απαραίτητο κλίμα νεανικότητας και αισιοδοξίας.
Εκτός των προαναφερθέντων επίσημων και θεσμικών εκπροσώπων, παρέστη μεγάλος αριθμός από τις δύο Παροικίες των Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Από την Αλεξανδρινή Παροικία παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο οποίος μαζί με τους άλλους εκπροσώπους που κράτησαν το μυστρί, καταγράφηκαν στην ιστορία της θεμελίωσης του Ιερού Ναού, στην Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα του Καΐρου. Επίσης έδωσαν το παρών και οι φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου, ενώ η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ναύλωσε ένα λεωφορείο και έτσι μετέβησαν οι Αλεξανδρινοί Πάροικοι στο περίλαμπρο γεγονός.
Από την Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Στέλιος Χαλκιάς και Ανδρέας Γιόσρι.
Από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο παρέστησαν ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη, Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων.
Παρέστησαν επίσης, ο Άρχοντας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ερικ Αδάμ, η κα Γιάννα Καρδάση Διευθύντρια των Γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα. Ντίνα Γεδεών καθώς και πολλοί υπάλληλοι της Κοινότητας.
Την Αραβόφωνη Κοινότητα εκπροσώπησαν επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C
Από την Οράσκομ παραβρέθηκαν υψηλόβαθμά στελέχη της εταιρείας με προεξάρχοντες τους κ.κ. Εμάντ Μέτχατ, Μίνα Εμίλ και Χάνι Σάαντ, ενώ παρέστη και ο Υποδιοικητής της «Νέας Πρωτεύουσας» Στρατηγός Άσραφ Γιουνάνι.
Η ημέρα που το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή της 10ης 2023, μπορεί τώρα να αποτελεί μια αναμνηστική πλάκα, όμως δίχως αυτήν δεν θα άνοιγε η πορεία για το μέλλον της δημιουργίας ενός Ιερού Ναού αντάξιου τη Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού και της φίλιας χώρας Αιγύπτου!
Και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης: «Το όραμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, με την αρωγή του αξιότιμου κ. Ναγκίπ Σαγουίρις, που εγκαινιάστηκε με την θεμελίωση του Ιερού Ναού, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τη λαμπρή συνέχεια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».
(ekalexandria.org)