Περίτεχνα χρωματισμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ πιο περίτεχνα χρωματισμένα από ό,τι πιστευόταν από τους μελετητές, ήταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, περιλαμβάνονταν ζωγραφισμένα μοτίβα με σχέδια υψηλής τέχνης, μαζί με ανθρώπινες φιγούρες και φύλλα φοίνικα, κάτι που καταδεικνύει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity.

Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα διεξήχθη στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με σκοπό τον εντοπισμό ιχνών χρώματος και σκαλίσματος στις επιφάνειές τους.

Μάλιστα, για τη σχετική μελέτη χρησιμοποίηθηκαν καινοτόμες τεχνολογίες σάρωσης, οι οποίες δεν βλάπτουν το υλικό και αποκαλύπτουν ως «φωτεινά σημεία» τα χρώματα που δεν είναι πια ορατά με γυμνό μάτι.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν πολύ πιο περίτεχνα χρωματισμένα. Τα στοιχεία αυτά εμπλουτίστηκαν με την εφαρμογή χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας μωβ χρωστικής και του αιγυπτιακού μπλε, μιας τεχνητής βαφής που αποτελείτο από ασβέστιο, χαλκό και σιλικόνη και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαιότητα, κυρίως στη ζωγραφική περίτεχνων σχεδίων σε ανάγλυφα υφάσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ευρήματα ενθαρρύνουν μια επανεξέταση της εμφάνισης του Παρθενώνα τον 5ο αι. π.Χ. Αναφέρεται ότι oι ερευνητές βρήκαν ίχνη αιγυπτιακού μπλε σε 11 αετωματικά γλυπτά και μια φιγούρα στη ζωφόρο, το οποίο χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους, π.χ. για να ξεχωρίσει τη ζώνη της θεάς Ίριδας, στα φιδίσια πόδια του Κέκροπα (το σώμα του κατέληγε σε ουρά φιδιού) ή ώστε να τονίσει τον αφρό των κυμάτων από τα οποία ο Ήλιος έβγαινε μέσα στο άρμα του.

(www.panhellenicpost.com)