Στις 4 Σεπτεμβρίου η πιλοτική εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει, πιλοτικά το πρόγραμμα ζωνών στην Ακρόπολη, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real fm. Όπως είπε, «το πιλοτικό κομμάτι θα είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Θα εφαρμοστεί πλήρως από 1ης Απριλίου που αρχίζει η επόμενη τουριστική σεζόν του 2024».

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι το πρόγραμμα των ζωνών επισκεψιμότητας, που έχει στόχο να συμβάλλει στην ασφάλεια του μνημείου αλλά και των εργαζομένων, καθώς και στη βελτίωση της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης, θα εφαρμοστεί «σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, από 1η Απριλίου 2024».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), το μέγιστο ημερήσιο πλήθος επισκεπτών της Ακρόπολης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000.

Θα κατανεμηθεί σε ωριαίες ζώνες, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 08:00μ.μ., και θα αφορά σε όλους τους επισκέπτες, είτε είναι μεμονωμένοι, είτε ομάδες.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, σημειώνοντας ότι εγκαταστάθηκαν σκιάδια στις εισόδους, τα οποία πιθανόν να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου, αλλά με την απαραίτητη προσοχή που απαιτεί ο χώρος.

Σχετικά με το φαινόμενο της διάθεσης εισιτηρίων από επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται υπηρεσία «skip the line», η Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι πρόκειται για εξαπάτηση του κοινού, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω της φύσης του μνημείου. Η υπουργός σημείωσε ότι διαπιστώθηκε η αλλοίωση στο barcode συγκεκριμένων εισιτηρίων, κάτι που οδήγησε τον ΟΔΑΠ στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. «Ακριβώς επειδή είδαμε ότι υπάρχουν αρκετά συχνά τέτοια φαινόμενα, δηλαδή, επισκέπτες να έχουν εισιτήρια, τα οποία πωλούνται, από ιδιώτες, ακριβότερα από το εισιτήριο επίσκεψης στην Ακρόπολη, εκδώσαμε πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουμε ότι λόγω της φύσεως των Προπυλαίων, δεν μπορεί να υπάρξει υπηρεσία “Skip the line”» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού.

Σε ερώτηση ακροατή για τη λειτουργία και τις υποδομές για εμποδιζόμενα άτομα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη προσβασιμότητα πλέον στο μνημείο σε σχέση με το παρελθόν. Εχει αναβαθμιστεί η λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς και τα εμποδιζόμενα άτομα χρησιμοποιούν τα board cars, τα οποία εξυπηρετούν στην απόσταση που μεσολαβεί από την είσοδο της Ακρόπολης μέχρι τον ανελκυστήρα.

(www.panhellenicpost.com)