Ψήφος Αποδήμων: Πως από ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας αποδυνάμωσε ένα ισχυρό χαρτί της Ελληνικής Διπλωματίας

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

*Γράφει ο Στέφανος Ταμβάκης

Η Ψήφος των Αποδήμων, η συμμετοχή των ομογενών στις Εθνικές Εκλογές από τις χώρες διαμονής τους με κάλπη ή επιστολική ψήφο,  ήταν ένα πάγιο αίτημα το οποίο, παρά τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος, έμενε για πολλά χρόνια έωλο. Ο Νόμος υπ’ Αριθμ. 4648/2019 «Διευκόλυνση Άσκησης  Εκλογικού Δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας», επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον απανταχού Ελληνισμό καθώς αντί να διευκολύνει, ουσιαστικά του αφαιρούσε το δικαίωμα να ψηφίσει στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της (7.4.23) παραδέχεται ότι ο εν λόγω Νόμος δεν καλύπτει όλους τους Αποδήμους και αναφέρει ότι ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού των πολιτικών κομμάτων: «Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Ο νόμος αυτός, προϊόν συμβιβασμού με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν καλύπτει όλους τους ομογενείς…».

Ο Νόμος – προϊόν, όπως αβασάνιστα τον χαρακτήρισε η ΝΔ, αφορά ένα μείζον εθνικό θέμα που σαφώς δεν έχει να κάνει μόνο με την ύψιστη έκφραση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, τη συμμετοχή των Αποδήμων στις Εθνικές Εκλογές αλλά και με την ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στο Εξωτερικό. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας με τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κληθήκαμε ουκ ολίγες φορές να κινητοποιήσουμε αυτό το ισχυρό lobby για την προάσπιση των Εθνικών μας θεμάτων. Οι Έλληνες του Εξωτερικού ήταν πάντα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελληνικής Εξωτερικής  πολιτικής, πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη μητέρα πατρίδα ανά πάσα στιγμή και με όλες τους τις δυνάμεις.

Ο Nόμος 4648/2019 «Διευκόλυνση Άσκησης  Εκλογικού Δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας», με τις στρεβλώσεις του  διαταράσσει αυτό το status quo. Και αυτό γιατί κατέστησε δαιδαλώδεις τις διαδικασίες συμμετοχής των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα τα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων στο Εξωτερικό να συρρικνωθούν σε περίπου 22.000 (!) οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές. Και ενώ στο ΣΑΕ είχαμε αυξήσει κατά την 6ηΤακτική Συνέλευση (12.2006) τις Γεωγραφικές Περιφέρειες από 4 σε 7 για να καλύψουμε  τις ανάγκες των ομογενών σε όλη την υφήλιο (στα 140 κράτη από τα 194 ανεξάρτητα που υπάρχουν στη Γη), το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σχεδόν πανηγυρικά (30.4.23) ότι μόλις σε 81 πόλεις, εκεί όπου δηλαδή συγκεντρώθηκε αριθμός άνω των 40 εκλογέων συγκροτήθηκαν εκλογικά τμήματα εξωτερικού! Τους υπόλοιπους 6.978.000 Αποδήμους το νέο νομικό μόρφωμα τους απέκλεισε από την ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά δηλαδή στερεί το δικαίωμα της ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία της ομογένειας και κυρίως στην  1η γενιά αποδήμων- μεταναστών, που έφυγε τα «πέτρινα» χρόνια από την Ελλάδα και οργανώθηκε στην ξενιτειά σε κοινότητες και σωματεία, δημιουργώντας  Δημοκρατικές δομές κατά το πρότυπο της μητέρας Ελλάδας.

Ο Νόμος υπ’ Αριθμ. 4648/2019 στερεί την ψήφο στους Έλληνες οι οποίοι με αγώνα έβαλαν το θεμέλιο λίθο στις χώρες διαμονής τους για τη δημιουργία ζωντανών κοιτίδων Ελληνισμού, έκαναν τιτάνιο αγώνα για να διατηρηθεί η Ελληνική γλώσσα, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα και στήριξαν από το υστέρημά τους και με όλες τις δυνάμεις τους την μητέρα – πατρίδα.  Σε όλους αυτούς τους πρωτεργάτες των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό αυτός ο Νόμος τους στερεί το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να αποδείξουν από το 1985 μέχρι σήμερα, διαμονή δύο ετών στην Ελλάδα. 

Όπως έχω ξαναπεί, στην πράξη ο Νόμος αυτός αφορά στους Έλληνες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν και όχι τον Απόδημο ελληνισμό.  Το παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι αυτοί Έλληνες ομογενείς στους οποίους στερείται το δικαίωμα της ψήφου, εάν ταξιδέψουν στην Ελλάδα τότε με φυσική παρουσία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα!

Εν’ κατακλείδι η πικρή διαπίστωση ότι μόλις 22.000 Έλληνες του εξωτερικού, από τα 7 εκατομμύρια, έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές, ας σταθεί αφορμή στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να αναθεωρήσει το νομικό μόρφωμα που συρρικνώνει τον Απόδημο Ελληνισμό με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό στην Εξωτερική μας πολιτική.  Η σχέση των Αποδήμων με την Ελλάδα είναι αμφίδρομη. Όπως οι Απόδημοι τη στήριξαν και τη στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις έτσι και η Ελλάδα οφείλει να τους παρέχει απρόσκοπτα  το αναφαίρετο δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές.

*Ο Στέφανος Ταμβάκης διατέλεσε Πρόεδρος του ΣΑΕ, είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και Μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση.

(ekalexandria.org)