Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κεντρικό θέμα της παρελάσεως της ομογένειας στη Νέα Υόρκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσο πλησιάζει ο χρόνος, άλλο τόσο πληθαίνουν οι δωρεές για την παρέλαση της ομογένειας για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή, 30η Απριλίου 2023 στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, 20ής Απριλίου 2023 στην  προτελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση αναφέρθηκε στην οικονομική εκστρατεία και τόνισε ότι θα βρεθούν πολύ πιο κοντά στον στόχο των $400.000.

Στην συγκέντρωση παρέστη και ο δημοφιλής ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος ήρθε στη Νέα Υόρκη με τον θίασο που θα παρουσιάσει στην Αστόρια και στην Βοστώνη μια διασκευή της αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη «Άλκηστις» σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου.

Ο κ. Λάλος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην ομογένεια από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις σειρές «Σασμός» και «Σιωπηλός Δρόμος» εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ομογένεια για την διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων.

Συνεχάρη την Επιτροπή Παρελάσεως και προσέφερε εκ μέρους της εταιρείας – συμπαραγωγού της παραστάσεως «Generation Y Productions» επιταγή $300.00 για διαφημιστική καταχώρηση στο Λεύκωμα.

Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 100 φορείς, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά $50.000 (συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων για τα 30 άρματα).

Αναφερόμενος στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το οποίο θα παρατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, 29 Απριλίου 2023, ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι θα λάβει χώρα στην μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας χιλίων ατόμων και ότι μέχρι και εκείνη την ώρα έχουν ήδη εισπράξει τα χρήματα από 33 χορηγούς. Διεμήνυσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου των 50 χορηγών (είτε $250.000)

Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αρχιεπισκοπή στις πανομογενειακές συγκεντρώσεις. αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Αγήματος των Ευζώνων και εστίασε την προσοχή του στις εκδηλώσεις για την έπαρση της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν.

Οι εκδηλώσεις, όπως επεσήμανε ο π. Ευαγόρας, θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής, 28 Απριλίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. με την Αρχιερατική Δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που θα λάβει στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και θα συνεχιστεί με την παρέλαση των Ευζώνων και όλων των παρισταμένων μέχρι και το πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν και την καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκος Μπάρδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει $82.000 από το λεύκωμα και ότι με τις υποσχέσεις τα έσοδα θα ανέλθουν στις $90.000.

Ο κ. Μπάρδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την συνεισφορά της συνυπεύθυνης Σοφίας Στρουμπάκη, καθώς επίσης του Βασιλείου Γκουρνέλου, του Γιάννη Στρουμπάκη και του εκλεγμένου προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Γεωργόπουλου και άλλων στελεχών της επιτροπής.

Παράλληλα δεν έκρυψε την δυσφορία του για την απραξία των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας.

Ο Αναστάσιος Καραγκούνης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής λαχείου επεσήμανε, ότι έχουν εισπράξει και καταθέσει στην τράπεζα $16.540 και ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένουν να εισπράξουν τα χρήματα από τα λαχεία που έχουν λάβει οι συλλογικοί φορείς και οι κοινότητες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και συνάμα πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης προσέφερε εξ ιδίων $2.000 για το ταμείο της παρέλασης και προέτρεψε την Επιτροπή Παρελάσεως να κατατάξει τους φορείς από το Κονέκτικατ στο πρώτο είτε στο δεύτερο τάγμα διότι, όπως επεσήμανε, αναμένουν εκατό περίπου παιδιά και νέους με τις παραδοσιακές στολές των Ποντίων.

Ο Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής του Traffic Control τόνισε ότι έχουν τους εθελοντές και ότι πρέπει να επισημανθεί σε όλους όσους λάβουν τις προσκλήσεις για τις εξέδρες ότι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος της παρέλασης.

Ο Γιάννης Στρουμπάκης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την δεξίωση στο Ξενοδοχείο Πίερ από τις 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. επεσήμανε ότι θα δοθούν 150 προσκλήσεις σε χορηγούς και επίσημους προσκεκλημένους και ότι οι 50 επί πλέον θέσεις θα παρέχονται με το αντίτιμο των $100.00.

Η κ. Νομική Καστανά, συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και εστίασε την προσοχή της στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, 29 Απριλίου 2023 στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια. Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχει το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τα χορευτικά της ομογένειας.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 και ώρα 6.00 μ.μ. ο Δήμαρχος Έρικ Άνταμς θα παραθέσει την καθιερωμένη δεξίωση στην έπαυλη Gracie Mansion στο Μανχάταν στο πλαίσιο της οποίας θα ανακηρύξει την 25η Μαρτίου ως ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς για τον Δήμο της Νέας Υόρκης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ώρα 7.30 μ.μ. θα συγκληθεί στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση, η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Το απόβραδο της Κυριακής, μετά την παρέλαση, θα παρατεθεί δείπνο στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια προς τιμή των Ευζώνων και των επισήμων προσκεκλημένων. Το δείπνο θα είναι ελεύθερο για όλους όσους συμμετείχαν στην παρέλαση.

Μετά το πέρας της πανομογενειακής συγκέντρωσης ακολούθησε διάλεξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με συντονίστρια την Αυγή – Μαρία Ατματζίδου και εισηγητές των Άλεξ Αμμοχωστιανό και ο Αλέξανδρο Κολόμβο.

Το αίτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κεντρικό θέμα της φετινής παρελάσεως της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

(www.panhellenicpost.com)