Επίσημη τελετή έναρξης του Προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης στο Πανεπιστήμιο Berkeley – Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, χαιρέτισε την τελετή έναρξης του Προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης (Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program) στο Πανεπιστήμιο Berkeley (18/4). Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής, την επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών Καθηγήτρια κα Χριστίνα Φίλιου, καθώς και τον επικεφαλής του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που χρηματοδότησε το Πρόγραμμα, κ. Κρις Κάνιος. 

Η επίσημη εκδήλωση έναρξης του Προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης, του πρώτου διεθνώς που φέρει το όνομα του εμβληματικού Έλληνα συγγραφέα, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Berkeley υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η κα Νίκη Σταύρου, εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη και διευθύνουσα σύμβουλος της Kazantzakis Estate στην Αθήνα. 

Η Γενική Γραμματεία στηρίζει συστηματικά τις έδρες ελληνικών σπουδών και την ελληνομάθεια ανά τον κόσμο, ειδικά  απέναντι σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της  ακαδημαϊκής συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών επιστημών, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης. Οι κλασσικές και ελληνικές σπουδές, υπογράμμισε, μπορούν στην πραγματικότητα να εμπνεύσουν και να γονιμοποιήσουν, μέσω των διαχρονικών οικουμενικών ιδεών και αξιών που κομίζουν, την ευρύτερη ακαδημαϊκή κατάρτιση των νέων σήμερα.  Ειδικά στον σύγχρονο κόσμο που ταλανίζεται από μια μακρόσυρτη και αύξουσα κρίση αξιών με την υποχώρηση κλασσικών ελληνικών ιδεών, όπως ο Διάλογος, η Κριτική σκέψη και η Δημοκρατία.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εκμάθηση της νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και μάλιστα από συγκριτική σκοπιά. Επίσης, αναμένεται να ενδυναμώσει την σχέση συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ με το Πανεπιστήμιο Berkeley και να συνεισφέρει ευρύτερα στην σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων μεταξύ των ερευνητικών και επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.  

Η εντυπωσιακή προσπάθεια χρηματοδότησης και συγκρότησης του Προγράμματος αναδεικνύει την σημασία της στράτευσης και κινητοποίησης των  Ελλήνων Ομογενών για την προώθηση του ελληνικού Πολιτισμού και Γραμμάτων.  Η εκμάθηση της ελληνικής και οι ελληνικές σπουδές, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους διαύλους διασύνδεσης της Ομογένειας με την Ελλάδα και ενίσχυσης της εθνικής της ταυτότητας.