Επίσκεψη του Προέδρου της ΕΚΑ κ. Ανδρέα Βαφειάδη στον ΣΑΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων δεν είναι ένας απλός σύλλογος. Εδώ και 85 χρόνια (1933-2018) επιδεικνύει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985 και με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου Α΄ Τάξεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής το 1987. Συνεχίζοντας την παράδοση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική πρόνοια στην αλληλεγγύη προς τους αιγυπτιώτες που έχουν ανάγκη βοήθειας και τους παρέχει υλική, ιατρική και ηθική στήριξη. Επίσης θεωρεί, ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη ψυχής» και φροντίζει οι πολιτιστικές του εκδηλώσεις να έχουν ποιότητα, ποικιλία θεμάτων έτσι ώστε να κινεί το ενδιαφέρον των μελών και φίλων του.

Ο ανωτέρω Σύνδεσμος προσφάτως πραγματοποίησε τις εκλογές του, την 12η Μαρτίου 2023, και η ετυμηγορία των μελών του εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με θητεία 2023-2025. Την Τετάρτη 22/3/2023 συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης.
Ιδιαίτερο γεγονός για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό αποτελεί η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κυρίου Ανδρέα Βαφειάδη, στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, όπου εκεί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κύριο Κώστα Μιχαηλίδη και τα μέλη του Συνδέσμου.

Κατά τη συνάντησή τους οι επικεφαλής των δύο ιστορικών θεσμών της Πρεσβυγενούς Παροικίας, αντάλλαξαν απόψεις μέσα από το θερμό κλίμα που επικράτησε και ενίσχυσαν επιπλέον τους δεσμούς επικοινωνίας, μεταξύ των ιστορικών σωματείων που ηγούνται. Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, συνόδευαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάβουρας και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Βασίλειος Ζουές, της προαναφερθείσης Κοινότητας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζουές εκλέχτηκε ως Διοικητικός Σύμβουλος και στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλάδος.

Στη συνέχεια οι Αλεξανδρινοί Εκπρόσωποι παρευρέθησαν σε ανοιχτή συζήτηση με το Δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, όπου εκεί αντάλλαξαν απόψεις, συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας και κοινών δράσεων, κατατέθηκαν προβληματισμοί για το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και γενικότερα τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου ζητήματα που αφορούν στην πρόοδο και την επιβίωση των ελληνικών κοινοτήτων. Εποικοδομητική η συζήτηση, καθότι άπαντες αισθάνθηκαν το βάρος της ευθύνης που οφείλουν να σηκώσουν σε μια ιδιαίτερη και δύσκολη στιγμή για τον Ελληνισμό, της Διασποράς και τους Αιγυπτιώτες όπου γης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ευχήθηκε καλή θητεία με δράση και αποτελέσματα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη και σε όλο το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ συγχρόνως δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του καθώς και της Κοινότητας που ηγείται, σε κάθε βήμα και προσπάθεια του ιστορικού Συνδέσμου της Γ΄ Σεπτεμβρίου! Ενός Συνδέσμου που επί δεκαετίες εκπροσωπεί τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στην Ελλάδα!

(ekalexandria.org)