Κυκλοφόρησε το πρωτοποριακό σχολικό εγχειρίδιο «Οι Ρίζες μας» – Δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου, 25 Φεβρουαρίου 2023 παραχώρησαν διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασαν το νέο σχολικό εγχειρίδιο «Οι Ρίζες μας», το οποίο προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των εκδόσεων του Γραφείου Παιδείας.

Στην συνέντευξη συμμετείχαν ο διευθυντής Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα και οι συγγραφείς Αγγελική Μαυρομιχαλάκη και Παντελής Ζούρας.

Την εικονογράφηση του βιβλίου «Οι Ρίζες» έφερε εις πέρας ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος ο οποίος με την τέχνη του κατάφερε μέσω των χρωμοσελίδων να προσφέρει στους δασκάλους, γονείς και μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν τις γνώσεις τους και με την ζωγραφική.

Οι συγγραφείς Αγγελική Μαυρομιχαλάκη και Παντελής Ζούρας αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν όταν προ δύο περίπου ετών ανέλαβαν την ευθύνη της συγγραφής του εγχειριδίου και «αξιώθηκαν να δημιουργήσουν ένα απλό, περιεκτικό και παράλληλα ευχάριστο μέσο εκμάθησης, παρέχοντας, παράλληλα, σημειολογικές ερμηνείες για καθημερινές πτυχές των ελληνικών ηθών και εθίμων».

Η έκδοση του Βιβλίου, όπως επεσήμανε ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, θα ήταν πρακτικά αδύνατη χωρίς την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο. Αν δεν ήταν αυτός και το ΙΣΝ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε το έργο εις πέρας», επεσήμανε.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Αθηνά Κρομμύδα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, τον κ. Κουλαρμάνη και τους συγγραφείς που εργάστηκαν με πάθος και οι οποίοι με το έργο τους έρχονται να υπενθυμίσουν σε όλους ότι «Οι ρίζες μας όσο πιο βαθιά πάνε τόσο πιο μεγάλα και δυνατά κλαδιά κάνει το δέντρο».

«Αυτές τις ρίζες θέλαμε να διδάξουμε στα παιδιά μας», επεσήμανε η κ Κρομμύδα υπενθυμίζοντας ότι στόχος του βιβλίου είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας το μεγαλείο της κληρονομιάς μας.

Αναφερόμενη στο εγχειρίδιο τόνισε ότι θα είναι χρήσιμο ακόμη και για τους ίδιους τους γονείς για να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστήρια και όχι μόνο.

Ο Παντελής Ζούρας έκανε λόγο για μια «μακρά και επίπονη προσπάθεια» και συνάμα μια τεράστια πρόκληση για όλη την συγγραφική ομάδα.

«Ηταν μεγάλη πρόκληση να μπορέσουμε να δώσουμε στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας αυτές τις αξίες, τα μικρά και μεγάλα πράγματα που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ζούρας

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης διευκρίνισε ότι την ιδέα για την εκπόνηση του εν λόγω εγχειριδίου την έλαβαν από μια υπάρχουσα ομώνυμη έκδοση της Αρχιεπισκοπής.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την διάθεση του βιβλίου ο Δρ. Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε μορφή pdf στο Orthodox Marketplace.

Η έντυπη έκδοση διατίθεται έναντι αντιτίμου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι στοχεύουν στην μετάφραση του εγχειρίδιου στην αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης και σε μιας νέας πιο απλοποιημένης έκδοσης για τα μικρότερα παιδιά.

(www.panhellenicpost.com)