Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα Πεπραγμένα του «Πτολεμαίου Α΄»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μετά την επιτυχημένη κοπή της Αγιοβασιλόπιτας λίγες μέρες πριν, η έπαυλη της αείμνηστης Αγγελικής Παναγιωτάτου, γέμισε και πάλι με κόσμο. Αυτή τη φορά όχι εξαιτίας εορταστικού εθιμοτυπικού, αλλά νομικής υποχρέωσης και επιβεβλημένου καθήκοντος. Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Πτολεμαίος Α΄ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 και το υπεύθυνο ΔΣ του Συλλόγου προεξαρχούσης της Προέδρου του, κας Λιλίκας Θλιβίτου εξετέλεσε την αποστολή του και απολογήθηκε περί αυτής.

Ανέβηκε στο έδρανο της Συνέλευσης και ανεφέρθη λεπτομερειακά στα πεπραγμένα του επιστημονικού σωματείου, τονίζοντας τις δράσεις του, την προοπτική και τους στόχους του. Στο πλευρό της και στον υπολογιστή, ο Γενικός Γραμματέας του Πτολεμαίου κ. Δημήτρης Καλομοιράκης. Η ανωτέρω Πρόεδρος άρχισε την ομιλία της ως εξής: «Εκ μέρους του Προεδρείου του Συλλόγου καλωσορίζω όλους στη σημερινὴ Λογοδοσία για το 2023, προσβλέποντας του χρόνου να ξαναβρεθούμε κατά τη Λογοδοσία του τρέχοντος έτους. Προσωπικά καλωσορίζω: Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Ισαάκ, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος», εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄. Τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη και την αγαπημένη σύζυγό του Ιωάννα. Τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ. Ανδρέα Βαφειάδη. Καλωσορίζω επίσης και όλους τους παρισταμένους Προέδρους των σωματείων στην Αλεξάνδρεια.

Πριν προχωρήσουμε στις εργασίες της ημέρας θέλω να τιμήσουμε τη μνήμη των μελών και φίλων του Συλλόγου και της Παροικίας μας, που το παρελθόν έτος με πολλή λύπη είδαμε να φεύγουν από κοντά μας όπως οι: Αλέξανδρος Αντούν, Αριάδνη Ειρήνη Βαγιωνάκη, Γεωργία Μαστουρίδη, Γιώργος Κώστας Λάσκαρης, Δέσποινα Κάλυτας, Εἰρήνη Μπασμάγκι, Ελένη Γιαννοπούλου, Ζηνοβία Μαρία, Ιωάννα Συνοδία Παπανικολάου, Καίτη Μιχαὴλ Φράνσις, Καραμαλάκη Ναυσικά, Κουτλάκη Άννα Ευανθία, Μαυρίκος Χαράλαμπος, Νάγκι Μάριος Σενούντα, Οξάνα Ζερμπίνα, Πηνελόπη Κουτσούνη, Σαββόπουλος Χρίστος, Σοριάλ Κωνσταντίνα Ελευθερία, Συγκέλη Σταματία, Χάγκόμπ Μπολιάν, Χαρίκλεια Δούγια, Χριστίνα Κώστα Βαλσάμη, Χρυσάνθη Ηλία Σύφη».

Μετά την τήρηση του ενός λεπτού σιγή εν μέσω συγκίνησης, η Πρόεδρος του «Πτολεμαίου Α΄» κήρυξε την έναρξη της Συνέλευσης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα κάτωθι: «Κάθε φορά που έχουμε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι δεν έχουμε ένα τυπικό γεγονός, αλλά μία κατ΄ έτος από κοινού ανακεφαλαίωση των δραστηριοτήτων και της δουλειάς μας. Μέσα από τις δυσκολίες της εποχής μας, της πολλαπλής κρίσης που περνά η μητέρα μας πατρίδα, προσπαθούμε στην φιλόξενη χώρα του Νείλου να συνεχίζουμε πατρογονικές παραδόσεις. Υπηρετούμε την επιστήμη πάντα ως δρόμο αυτογνωσίας και προσφοράς, και όχι ως τρόπο εκμετάλλευσης ή χειραγώγησης του ανθρώπου».

Στη συνέχεια κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση τα πεπραγμένα, τις πολιτιστικές δράσεις, τις ομιλίες των επιστημόνων που κατά καιρούς πραγματώθηκαν στον χώρο του Πτολεμαίου Α΄ και ακολούθως έκλεισε ως εξής: «Με βάση την έκθεση των Ελεγκτών του Οικονομικού μας Ισολογισμού και Απολογισμού, είχαμε ισοσκελισμένη συνολική Διαχείριση Εσόδων Εξόδων 29.043,35 λιρών Αιγύπτου. Παρακαλώ τον Ορκωτό μας Λογιστή κύριο Μaged Noshy Awad, να παρουσιάσει τα αναλυτικά στοιχεία του Οικονομικού μας Απολογισμού και Προϋπολογισμού».

Με την ολοκλήρωση της Έκθεσης του κ. Μaged Noshy Awad, η Πρόεδρος κα Λιλίκα Θλιβίτου, έθεσε προς έγκριση στα μέλη του Συλλόγου τα θέματα που περιέχονταν στην ημερήσια διάταξη: Έγκριση πρακτικών της Προηγουμένης Συνελεύσεως. Έγκριση προγραμματισμού δραστηριοτήτων του οικονομικού έτους 17-20-22 έως 30-6-2023 ισοσκελισμένου ύψους 25.400 λιρών Αιγύπτου. Επικύρωση του ισολογισμού και των διαφόρων λογαριασμών του λήξαντος έτους 2020-2021 και αναφορά σχεδίου προϋπολογισμού του έτους 2022-2023. Έγκριση αποδοχών Ορκωτού Λογιστού.
Όλα τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση, ψηφίστηκαν ομόφωνα και η οφειλόμενη εκ του νόμου διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Τον λόγο έλαβαν για να απευθύνουν χαιρετισμό, κατά σειρά, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής κ. Ισαάκ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Αντιπρόεδρος Α΄ της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Βαφειάδης. Και οι τρεις τους, αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο του Συλλόγου, εξήραν τις προσπάθειες της Προέδρου και του ΔΣ για την προσφορά τους στα πολιτισμικά θέματα που προωθεί και προβάλει ο Πτολεμαίος Α΄ στην Παροικία και ευχήθηκαν να συνεχιστεί το έργο του και στο μέλλον.

Ακολούθησε η συνήθης πρακτική των ευχάριστων συζητήσεων στο σαλόνι του Συλλόγου, με κεράσματα, χυμούς και άφθονο χιούμορ, καθώς το τελευταίο αποτελεί ένα είδος «αμυντικού οπλοστασίου» των ομογενών που διαβιούν στην ιστορική πόλη, απέναντι στα προβλήματα τής κάθε εποχής και η φωτογραφική μνήμη αιχμαλώτισε την ομήγυρη στην ιστορική έπαυλη.

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση εκτός του Αρχιμανδρίτη και Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής, κ. Ισαάκ, του Γενικού Προξένου κ. Αθανασίου Κοτσιώνη και της συζύγου του Ιωάννας, του Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΚΑ κ. Ανδρέα Βαφειάδη και του Ορκωτού Λογιστή κ. Μaged Noshy Awad, παρευρέθησαν ο οικονομικός έφορος του Πτολεμαίου κ. Εμανουηλ Τατάκης, η Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος στην Αλεξάνδρεια κα. Σταυρούλα Σπανούδη, η Διευθύντρια του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου κα. Πασχαλίνα Αγαπιάδου, ο συγγραφέας κ. Γιώργος Κυπραίος, ο γνώστης του παροικιακού παρελθόντος, κ. Κωνσταντίνος Βρουλιωτάκης, ο Γενικός Έφορος των Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης και άλλοι πολλοί φίλοι, εκπαιδευτικοί και μέλη του «Πτολεμαίου Α΄».

Λίγο πριν την αναχώρηση, η Πρόεδρος κα. Λιλίκα Θλιβίτου δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Ανδρέα Βαφειάδη που διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Πτολεμαίου και δίνει τον αγώνα του απ’ το μετερίζι της ΕΚΑ. Τον κ. Εμμανουήλ Τατάκη, που ως οικονομικός έφορος του Συλλόγου μας, είχαμε μια άψογη συνεργασία και φιλία που μας ενώνει. Στο εξής και οι δύο θα βρίσκονται στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, από το πόστο τους στην ΕΚΑ. Τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Καλομοιράκη για την συνεργασία και την στήριξη προς τον σύλλογο μας, καθώς και το υπόλοιπο ΔΣ, τον αγαπητό Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα και τον αγαπητό κ. Γρηγόρη Σαάτσογλου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλω στον αξιότιμο φίλο και Γενικό μας Πρόξενο κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, στο Πατριαρχείο μας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, στον Ορκωτό μας λογιστή κύριο Maged Noshi Awad και στον αγαπητό Ateyia».

Μετά τη δήλωση αυτή της Προέδρου του Πτολεμαίου κας Λιλίκας Θλιβίτου, η πόρτα του Πτολεμαίου έκλεισε, για να ξανανοίξει σύντομα στις πολιτισμικές του δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν το έτος 2023. Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εύχεται καλό και δημιουργικό έργο και σ΄ αυτή τη νέα χρονιά.

(ekalexandria.org)