Μεγάλη δωρεά Έλληνα ομογενή των ΗΠΑ σε νοσοκομείο της Πάτρας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» αποδέχθηκε δωρεά, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Πατρινό ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Αθανάσιο Στεφανόπουλο. Η σχετική έγκριση δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου και περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού, αλλά και την κατασκευή ενός νέου κτιρίου 414 τ.μ.

Να σημειωθεί ότι ο  δωρητής στο παρελθόν είχε ανακαινίσει και είχε κάνει επισκέψιμο το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς ενώ πρωτοβουλία ανέλαβε για την διάσωση της Αγγλικανικής Εκκλησίας που κινδύνευε λόγω της φθοράς του χρόνου.  Πρόσφατα δε αποφάσισε να επενδύσει και στον τουριστικό κλάδο αναλαμβάνοντας την ανακαίνιση και λειτουργία ξενοδοχείου στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Συνοπτικά η δωρεά του Ιδρύματος Αθανάσιος Στεφανόπουλος προς το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών περιλαμβάνει:

  1. Προμήθεια εξοπλισμού και δη την εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) και G-CAMERA SPECT-CT (με όλα τα παρελκόμενα).
  2. Ανέγερση νέου κτιρίου 414,00τ.μ περίπου με όλες τις απαιτούμενες οικοδομικές και Η/Μ εργασίες και εγκαταστάσεις, καθώς και τη σύνδεση αυτού με το κτίριο “ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΜΕΘ-ΤΕΠ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ”. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και όλες οι προβλεπόμενες άδειες οικοδομικών εργασιών και λειτουργίας του εργαστηρίου. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ο απαραίτητος εργαστηριακός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
  3. Προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για το εργαστήριο Hot Lab του τμήματος PET-CT.
  4. Σύστημα Διαχείρισης και Αποθήκευσης Ιατρικών Εικόνων PACS Ultima Το συνολικό κόστος της δωρεάς εκτιμάται στα 3.561.500,00€ και θα παραδοθεί στο ΓΝΠ σε πλήρη λειτουργική κατάσταση με το κλειδί στο χέρι (turn key project).

Το σύνολο της δωρεάς καλύπτεται από 2 χρόνια πλήρους εγγύησης. Το νοσοκομείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία του εργαστηρίου εξασφαλίζοντας το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και τα αναλώσιμα υλικά και ραδιοφάρμακα σε συνεργασία με την 6η Υ.Πε και το Υπουργείο Υγείας. Το νέο κτίριο θα συνδεθεί με τη Νέα Πτέρυγα και θα διασυνδεθεί με τις υπάρχουσες υποδομές, τεχνικές, πληροφορικής κ.ο.κ. του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πληροφορικής τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και τις υποχρεώσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΔΣ, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά ιδιώτη που έχει αποδοθεί ποτέ στο ΓΝΠ. Το PET/CT αποτελεί ένα από τα ακριβότερα μηχανήματα στο χώρο της υγείας, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο μας και θα εξυπηρετήσει ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι μέχρι τώρα ή ανέμεναν μεγάλο χρονικό διάστημα ή αναγκάζονταν να μεταβούν στην Αθήνα για τη συγκεκριμένη εξέταση. Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη δωρεά θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου μας, θα διαφοροποιήσει το παραγόμενο έργο μας, θα μειώσει τους χρόνους αναμονής που απαιτούνται προκειμένου οι ασθενείς να υποβληθούν στην εξέταση (αντίστοιχος εξοπλισμός και όχι τελευταίας τεχνολογίας υπάρχει στο ΓΠΝΠ με μήνες αναμονής για εξέταση) και θα εξυπηρετήσει συνανθρώπους μας όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά και από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και τα Ιόνια Νησιά. Επισημαίνεται ότι τα ογκολογικά περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, οι θάνατοι από νεοπλάσματα βρίσκονται στην 2η θέση αιτιών θανάτου στη χώρα μας και η έγκαιρη διάγνωση είναι βασικό στοιχείο αντιμετώπισής τους.».

(www.panhellenicpost.com)