Ο ΓΓΑΕ Γιάννης Χρυσουλάκης με τον Ελληνισμό της Ρουμανίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα το Βουκουρέστι, τη Βράϊλα και το Γαλάτσι στη Ρουμανία, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις και είχε ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν  σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό και εγκάρδιο κλίμα. Ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολιτικούς ιθύνοντες, εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας και ομογενειακών οργανώσεων, εκκλησιαστικών φορέων, νεολαίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου.

Στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας o Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον εξαιρετικά δραστήριο Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, βουλευτή, κ. Dragos Zisopol (Ζησόπουλο), αναγνωρισμένη προσωπικότητα κύρους, ο οποίος προάγει με υποδειγματικό τρόπο την Ελληνο-Ρουμανική φιλία. Ο κ. Χρυσουλάκης και ο κ. Ζησόπουλος συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο ομογένειας όσο και σε διμερές επίπεδο σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας και συμφώνησαν στην υλοποίηση  κοινών δράσεων, οι οποίες ξεκινούν ήδη από το φετινό καλοκαίρι.

Στο Βουκουρέστι, ο κ. Χρυσουλάκης,  παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία, κας Σοφία Γραμματά, συναντήθηκε με σημαντικούς παράγοντες της Ομογένειας στη Ρουμανία και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από κοντά για την πληθωρική και δυναμική παρουσία τους στη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η κα Αικατερίνη Σοφιανού, Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών SofMedica, η κα Δανάη Σταμπουλή, δρ. Βιολογίας – Γενετικής, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Εκκλησίας Βουκουρεστίου, η κα Elena Lazar, ιδιοκτήτρια και εκδότρια των Εκδόσεων “Ομόνοια”, η κα Σάντυ Σιβρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρουμανίας “Νόστος”, ο κ. Χριστόδουλος Σεφέρης, Πρόεδρος του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Επιμελητηρίου, ο Δρ. Dragos Gabriel Zisopol, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Βουλευτής Ρ/Κοινοβουλίου, ο Καθηγητής Δρ Τudor Dinu, επικεφαλής του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών Παν/μίου Βουκουρεστίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ακαδημαϊκή εκδήλωση και να συναντηθεί με την Dr Harbeeb Arora Rai, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες γυναίκες παγκοσμίως, ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού Πανεπιστημίου RAI στην Ινδία, η οποία ηγείται πολλών γυναικείων οργανώσεων διεθνώς – G100, All Ladies League, Women Economic Forum (WEF), Women’s Indian Chamber of Commerce (WICCI), SHEconomy, BIOYURVEDA, κ.ά. Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας για δράσεις στην Ινδία, καθώς και για άλλες διεθνείς δράσεις. Η Dr. Arora Rai θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, ενώ ήδη ξεκινάει η συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα WICCI.gr για θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε τη Βραΐλα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Adrian Mavrochefalos και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, με μια συγκινητική επίδειξη από το χορευτικό συγκρότημα. Ο κ. Χρυσουλάκης τους ευχαρίστησε για την περίθαλψη των ομογενών προσφύγων από την Ουκρανία, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης με μέριμνα της Ελληνικής Κοινότητας. Στη Βράϊλα ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την ιστορική Ελληνική Εκκλησία της Θεοτόκου, τη μεγαλύτερη στη Ρουμανία με εξαιρετικές εικόνες και ανεκτίμητα κειμήλια, καθώς και την οικία-μουσείο Εμπειρίκου, έναν χώρο όπου  η τέχνη συναντά την ιστορία, την παράδοση και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βράϊλα, ο κ. Χρυσουλάκης παρέδωσε στη Διευθύντρια του Σχολείου «Νίκος Καζαντζάκης», κα Daniela Surdu, δωρεά βιβλίων για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης των Ελλήνων ομογενών και του Γυμνασίου, όπου έχουν φοιτήσει χιλιάδες Έλληνες μαθητές από το 1900. Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τους φορείς της απανταχού Διασποράς για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος». Συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκαν οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και η εκδότρια κα Νίκη Σταύρου δωρίζοντας έργα του μεγάλου συγγραφέα μας, καθώς και ο Όμιλος ‘Alter Ego’ με βιβλία  και ειδικές εκδόσεις τους.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο Γαλάτσι της Ρουμανίας (Galati ). Σε συνάντηση με την Πρόεδρο κα Rodoclia Zamfiropol (Ζαφειροπούλου) και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ο κ. Χρυσουλάκης τους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των ομογενών μας από πόλεις της Ουκρανίας και για τη στέγαση του Προξενείου μας από την Οδησσό και του Γενικού Προξένου, κ. Δ. Δόχτση. Σε μια εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη, το χορευτικό συγκρότημα «Ολυμπος» της Κοινότητας παρουσίασε ένα πρόγραμμα με  ελληνικούς χορούς από παιδιά που παρότι ζουν μακριά από την Ελλάδα, την έχουν καλά φυλαγμένη στην καρδιά τους. Οι στολές τους είναι χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Dragos Zisopol (Ζησόπουλος), ο οποίος ήταν παρόν στις επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα. Στο Γαλάτσι ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθεί για προσκύνημα την Ελληνική Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και να θαυμάσει τις εικόνες και τα υπέροχα κειμήλια.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο κ. Χρυσουλάκης στο τηλεοπτικό κανάλι TVR, αναφέρθηκε στο σύνολο της περιοδείας του σε πόλεις της Ρουμανίας, επισήμανε  τις εξαιρετικές σχέσεις της χώρας μας με τη φίλη χώρα Ρουμανία καθώς και τους ιδιαίτερους δεσμούς της Ελλάδας με τις εκεί Κοινότητες των Ομογενών, τονίζοντας, για μία ακόμη φορά, την προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων την Ουκρανίας.

(www.panhellenicpost.com)