Επαφέςμε την ομογένεια της Λιβύης από το Γιάννη Χρυσουλάκη
Στο περιθώριο της κατά γενική ομολογία επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έκανε επιτόπιες επαφές με την ομογένεια της Λιβύης.
Η ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στην χερσόνησο της Κυρηναϊκής για 27 αιώνες και οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα, η οποία επαναλειτούργησε προξενείο στην ταλαιπωρημένη Βεγγάζη και διοργάνωσε την πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη μετά από τις ταραχές του πρόσφατου παρελθόντος.
Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είχε συναντήσεις συνεργασίας με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Τρίπολης όπως και της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής, υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας και πρόεδρο της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή, καθώς και αντιπροσωπεία 14 ελληνικών επιχειρήσεων, ετοίμαζαν σειρά ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Η συνδρομή του επιτετραμμένου της Ελλάδας στη Λιβύη Ιωάννη Σταματέκου και του διευθύνοντος το Γενικό Προξενείο Βεγγάζης Αχιλλέα Ρακίνα υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία της αποστολής και συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του σχεδίου του ελληνικού ΥΠΕΞ στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της παραδοσιακά φίλης χώρας της Λιβύης.
Στην τελετή απόδοσης φόρου τιμής, μαζί με τους ομογενείς, στο Μνημείο Πεσόντων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Τρίπολης, όπως και στον ορθόδοξο ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου των Σκλάβων, όπως τον αποκαλούν στην Τρίπολη, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού υπενθύμισε την ιστορική ίδρυση της Κυρήνης το 631 π.Χ. από τον Βάττο από τη Θήρα μετά από ακριβείς οδηγίες του Μαντείου των Δελφών. Σε κλίμα έντονης συγκίνησης επεσήμανε ότι «εμείς οι Έλληνες ούτε χωρίζουμε, ούτε σπέρνουμε τη μισαλλοδοξία, ούτε γκρεμίζουμε με οργή, αλλά οικοδομούμε αδιαλείπτως γέφυρες αδελφοσύνης»
Ο Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε στους ομογενείς ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως πυξίδα εργασίας την οικουμενική πολιτιστική θεώρηση του αρχαίου ελληνισμού για την ανάπτυξη δικτύων προς όφελος της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και της ευημερίας των λαών στη Μεσόγειο. Περιέγραψε πώς μπορούν να στηθούν στην ευρύτερη περιοχή δίκτυα πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών, με την ιστορική ομογένεια της Κυρηναϊκής χερσονήσου ως πολύτιμο αρωγό και συνεργάτη. Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού έχει αποδείξει ότι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη δικτύων, που απλώνονται εκτός εθνικής επικράτειας αποτελούν εκφράσεις της ταυτότητάς μας.
Ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε βιβλία εκμάθησης ελληνικών και εκπαιδευτικά παιχνίδια εκμάθησης της ιστορίας και των ηρώων του 1821 ως ελάχιστη ένδειξη της φροντίδας και της στήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών και δεσμεύθηκε για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εν γένει της ιστορικής μας παροικίας στην Κυρηναϊκή.
Στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ελληνικής εκπαίδευσης, διατήρησης των υποδομών της ελληνορθόδοξης παροικίας και επισκευών των ορθόδοξων ναών, καθώς και θέματα συμμετοχής της νεολαίας της ελληνικής παροικίας στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, μόλις η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας επιτρέψει τη συνέχιση των προγραμμάτων του ΥΠΕΞ για τη νεολαία.
(Υπουργείο Εξωτερικών
Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας)