Το ΑΠΘ και η Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής αναλαμβάνουν κοινή δράση για την ομογένεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Κοινή δράση και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας στη Λατινική Αμερική αναλαμβάνουν το ΑΠΘ και η Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι δράσεις προκύπτουν μέσα από Μνημόνιο Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας, που υπέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του ιδρύματος καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και ο μητροπολίτης Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κινητικότητα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση φοιτητών, την κινητικότητα καθηγητών και ερευνητών στη Λατινική Αμερική, καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων για την προβολή του έργου του ΑΠΘ στη Νότια Αμερική και του έργου των ομογενειακών φορέων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής είναι απόφοιτος τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, όπως σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. «Είναι τιμή για εμάς στη θέση που είστε να μιλάτε την ελληνική γλώσσα που σημαίνει ότι, στα μέρη όπου διακονείτε, μεταφέρεται όχι μόνο η ελληνική γλώσσα αλλά και ο ελληνικός πολιτισμός», είπε ο πρύτανης απευθυνόμενος στον μητροπολίτη, ο οποίος απάντησε πως «η αποστολή μας στη Νότια Αμερική δεν οριοθετείται μόνο στο θρησκευτικό κομμάτι, αλλά είναι πολυδιάστατη» και «η συνεργασία με το Αριστοτέλειο είναι το καλύτερο μέσο για να προβάλουμε όχι μόνο τη θεολογική μας παράδοση, αλλά όλη την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μας παράδοση στον χώρο της Νοτίου Αμερικής, όπου υπάρχει λατρεία για τον ελληνικό πολιτισμό».

(www.iefimerida.gr)