Στις «1.8.21» το 1ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων
Έλληνες όλου του κόσμου, από όλες τις ηπείρους, Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία, Αφρική, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και αντιπρόσωποι των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων θα ανταμώσουν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821. Ένα όνειρο που ξεκίνησε το 2019, δοκιμάστηκε σε μια επιτυχημένη ημερίδα εργασίας στις 8.8.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ), διοργανώνει, όπως είχε ανακοινώσει, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο στην Αθήνα, την Κυριακή 1.8.21 και ώρα 10:00 π.μ. μέχρι 19:00.
Η μεγάλη αυτή προσπάθεια ένωσης, συνεργασίας και κοινής πορείας των Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων παίρνει σάρκα και οστά και αναμένεται να αποτελέσει έναν πυλώνα εξέλιξης και συσπείρωσης της παγκόσμιας ομογένειας. Αλλά και μια δυνατή γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεγγύης με την πατρίδα, που πάντα έχουν στο μυαλό τους και στην καρδιά τους οι απόδημοι.
Το ιδρυτικό συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίαςκαι σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και προϋποθέτει γραπτή αίτηση εγγραφής μέχρι 07 Ιουλίου 2021. Εφόσον τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας και οι τότε ισχύοντες περιορισμοί του ελληνικού κράτους το επιτρέψουν, το Παγκόσμιο Συνέδριο θα λάβει χώρα με υβριδική μορφή, δηλαδή με φυσική παρουσία όσων ατόμων θα επιτρέπονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και τα υπόλοιπα θα συμμετέχουν διαδικτυακά.
Η ημερομηνία 1.8.21 που καθορίστηκε για την διεξαγωγή του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του ΠΣΕΕΟ δεν είναι τυχαία και συμβολίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα 18:21 της ίδιας ημέρας (Κυριακή 1/8/21) θα πραγματοποιηθεί το αποκορύφωμα του εορτασμού, όπου όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται θα τραγουδήσουν, τον Εθνικό μας Ύμνο.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου εκτός από τους χαιρετισμούς των επισήμων, καθώς και των Προέδρων των Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων, θα περιέχει βασικά θέματα που ενδιαφέρουν τους απόδημους Έλληνες, όπως η ψήφος των αποδήμων και η αναγκαιότητα από οικονομική χροιά, ο ρόλος του εθελοντισμού στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στον 21ο αιώνα και η συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων.
Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου είναι: «Εκπαιδευτικά Συστήματα του 21oυ αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων» (κ. Βασίλειος Φθενάκης – Μόναχο Γερμανίας), «Η Επανάσταση του 1821 και η Εθνεγερσία Ελευθερίας», (κ. Θεοφάνης Μαλκίδης – Αλεξανδρούπολη Ελλάδα, Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου) και «Οι στρατηγικές προκλήσεις της Ελλάδας στον 21ο αιώνα», (κ. Νίκος Λυγερός – Λυών Γαλλίας- Στρατηγικός Σύμβουλος).
Την παρουσίαση και το συντονισμό του συνεδρίου έχει αναλάβει η κ. Νατάσα Βησσαρίωνος, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει μία πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από τον κ. Διαμαντή Γκίκα (πρόεδρο), τον κ. Μιχάλη Μαγειρία, την κ. Φωτεινή Μίχου, την κ. Λίτσα Πισκερά και τον κ. Χρήστο Λαζαρίδη.
Στόχοι του Παγκοσμίου Συμβουλίου είναι ησυσπείρωση και ο συντονισμός των ανά τον κόσμο τριτοβάθμιων παγκοσμίων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των πέντε ηπείρων σε ένα συμβούλιο που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια, η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών του που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας και της ελληνικής ιστορίας, καθώς και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Πρόκειται για μια ισχυρή συνεργασία των αποδήμων σε επίπεδο παγκοσμίων οργανώσεων, προκειμένου ο Απόδημος Ελληνισμός να αποκτήσει ισχυρή φωνή.
Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ) αποτελείται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων και την Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία.
(www.anamniseis.net)