O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου επισκέφτηκε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια την Ελληνική παροικία του Καΐρου, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόπος συνάντησης η εμβληματική κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, στην περιοχή Ζαμάλεκ, «το νησί» όπως μεταφράζεται στα Αραβικά, που είναι μια νησίδα στον Νείλο ποταμό.

Στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Μαντμπούλι, έφτασε στο ιστορικό κτήριο που υπήρξε η έδρα της εξόριστης Κυβέρνησης της Ελλάδος και η κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας, κατά την περίοδο 1941 – 1944. Η συνάντηση με την Ελληνική παροικία του Καΐρου διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά.

Εκτός από τον Αιγυπτιώτη Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νίκο Γαριλίδη, τη Γενική Πρόξενο Μαρία Ζήση, τον Πρόξενο Αχιλλέα Μπική και τον ΑΚΑΜ, Πλοίαρχο του Π.Ν Γιώργο Χατζή παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν (ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού του), η Γενική Γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά που συνάντησε για άλλη μια φορά τους Έλληνες της Αιγύπτου και μίλησε για τους στενούς δεσμούς με τον συνδέουν με τους Αιγυπτιώτες. «Έχω πάλι την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας. Μεσολάβησε ένα εξαιρετικά πυκνό χρονικό διάστημα, αυτό της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αλλά πιστεύω ότι αφήνουμε πια τις πιο δύσκολες ημέρες πίσω μας και τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Άρα, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε πάλι περισσότερο, οπότε θα βρισκόμαστε εδώ στην Αίγυπτο να επαναεπιβεβαιώσουμε τους πολύ στενούς δεσμούς που έχουμε με αυτή τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της E.K.K για το πολύσχιδές έργο τους και τα ευχαρίστησε για την αγάπη τους προς την Ελλάδα και τη μέριμνά τους για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Καβαλής εκ μέρους της Ε.Κ.Κ υποδέχθηκε και καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξανδρείας, εστιάζοντας σε επτά σημεία.

1ον Ελληνική Παιδεία στην Αίγυπτο / Ομογένεια. Αναθεώρηση της στρατηγικής για την ελληνόγλωσση ομογενειακή εκπαίδευση. Μέχρι να γίνει αυτό, να επανέλθει η Αίγυπτος στην κατηγορία των χωρών ειδικών συνθηκών όπως η Αλβανία και η Τουρκία. Τα ελληνικά σχολεία  να γίνουν δίγλωσσα με διεθνές αγγλικό πρόγραμμα και με την Ελληνική γλώσσα και ιστορία υποχρεωτική για τα παιδιά. Στόχος είναι οι μαθητές να διατηρήσουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αιγυπτιακά ΑΕΙ. Σε αυτό το βήμα θα απαιτηθεί η στήριξη της Ελληνικής Πολιτειας.

2ον Άδειες παραμονής και εργασίας στην Αίγυπτο. Παραμένει πάγιο το αίτημά των Αιγυπτιωτών να εφαρμοστεί διμερώς ( ενδεχομένως και σε τριμερή βάση) η παροχή άδειας παραμονής και εργασίας βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.

3ον Συντάξεις Ελλήνων του εξωτερικού. Επίσπευση των διαδικασιών στον ΕΦΚΑ και τον περιορισμό των προαπαιτούμενων στα αυστηρά πλαίσια του νόμου από τον ίδιο τον οργανισμό.

4ον Το Ελληνικό Νοσοκομείο της Κοινότητας στο Κάιρο και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με την ψήφιση Νόμου στην Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2017 Ν.4486 του Υπουργείου Υγείας ΦΕΚ 115/07.08.2017 Άρθρο 97, παρ. 5 και που υπερψήφισαν τα τότε δύο μεγάλα κόμματα, δίνεται η δυνατότητα σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) Με τον τρόπο αυτόν οι διαμένοντες στην Αίγυπτο δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έλληνες (ασφαλισμένοι του ΙΚΑ , συνταξιούχοι , δημόσιοι υπάλληλοι κλπ) θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, αντί να περιθάλπονται στην Ελλάδα, με σαφώς λιγότερο κόστος για το Ελληνικό δημόσιο και με μεγαλύτερη ευκολία για τους ίδιους. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης όμως καθυστερεί καθώς τα συστήματα υγείας Ελλάδος και Αιγύπτου είναι δύσκολο να γίνουν συμβατά και ειδικά στην τιμολόγηση. Η πρόταση των Ελληνικών Κοινοτήτων είναι να τιμολογούν με βάση την Αιγυπτιακή νομοθεσία και κοστολόγηση του ΕΝΚ και να οριστεί ως ανώτατο όριο η αντίστοιχη τιμή των ίδιων υπηρεσιών στην Ελλάδα που έχει ο ΕΟΠΥΥ.

5ον Ελληνικοί Ναυτικοί Ομιλοι Καϊρου (ΕΝΟΚ) και Αλεξανδρείας (ΕΝΟΑ). Παράκληση να διατηρηθεί η Ελληνική παρουσία των Ναυτικών Ομίλων, στους ίδιους ιστορικά χώρους τους, με μια νέα σύμβαση με το Αιγυπτιακό Κράτος εκλογικευμένου τιμήματος συμβατή με την αθλητική τους φύση.

6ον Υποτροφίες του ΥΠΕΞ. Επίσπευση καταβολής των Υποτροφιών ΥΠΕΞ και την προκήρυξη νέων υποτροφιών για φέτος.

7ον Ψήφος Αποδήμων. Άρση σε πρώτη ευκαιρία όλων των περιοριστικών διατάξεων που  εμποδίζουν  τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτός από τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Στην ιδιαιτέρως ζεστή συνάντηση, στην ελληνική «καρδιά» της Αλεξάνδρειας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώρισε από κοντά την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, όπου οι Αλεξανδρινοί Αιγυπτιώτες του επεφύλαξαν μια πολύ θερμή υποδοχή. Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού, έλληνες εκπαιδευτικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο και δεκάδες μέλη της Ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων παρευρέθηκαν στο Ελληνικό Τετράγωνο για να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό.

«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, σας καλωσορίζω στο Ελληνικό τετράγωνο και εκφράζω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας», είπε καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ανδρέας Βαφειάδης, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Νίκου Γαριλίδη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη.

Παρόντες εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής ήταν ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κάβουρας και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής κ.κ. Νικόλας Κόπελος και Μιχάλης Καρυδιάς, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, καθώς επίσης η Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αιγύπτου κα Μάρω Φορμόζη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του “Πτολεμαίου” κα Λιλίκα Θλιβίτου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Δ/ντρια του ΕΙΠ Αλεξανδρείας κα Σταυρούλα Σπανούδη και ο Έφορος Προσκόπων κ. Άρης Μαρκοζάνης και άλλοι επίσημοι.

«Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για εμάς, σήμερα, η επίσκεψή σας. Και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και ειδικότερα για τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις άριστες ιστορικές σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αιγύπτου. Δύο λαών υπέρμαχων της ειρήνης, της καλής γειτονίας», ανέφερε επίσης ο κ. Βαφειάδης στον πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τα ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αλεξάνδρειας υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, μονοήμερης στην οποία κάνω στη φίλη Αίγυπτο. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αίγυπτο αλλά η συγκυρία δεν το είχε φέρει -μέχρι στιγμής- να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια, οπότε εκπλήρωσα και αυτή την επιθυμία καθώς αισθάνομαι και εγώ, εξ αγχιστείας ολίγον Αλεξανδρινός, λόγω της οικογένειας της συζύγου μου η οποία προέρχεται από την Αλεξάνδρεια. Και δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση εισερχόμενος σε αυτό το κτίριο με τις τόσο βαριές μνήμες ενός ακμάζοντος Ελληνισμού».

Και συνέχισε: «Θέλω, καταρχάς, να ξέρετε ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου είναι σήμερα ισχυρότερες ίσως από ποτέ. Οι δύο χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο στο γεωπολιτικό, στο αμυντικό, στο πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα, είναι εξαιρετικά ευοίωνες.Και έχω και μία προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο Αλ Σίσι . Ο Πρόεδρος πάντα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την Ελληνική Κοινότητα, και το Πατριαρχείο. Και πιστεύω ότι μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη σχέση τη δική σας με το Αιγυπτιακό κράτος, με ίσως πιο εμβληματικό το ζήτημα του ναυτικού ομίλου, να μπορέσουμε να το λύσουμε σε υψηλότατο επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολική αξία που κάτι τέτοιο θα είχε για την κοινότητα σας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως και στο Κάιρο είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα όπως τις εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων.

«Δυστυχώς δεν είναι πρόβλημα το οποίο έχετε μόνο εσείς. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ τις οποίες μπορούμε να επιλύσουμε. Και βέβαια το ζήτημα της Παιδείας, της Ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό είναι ένα θέμα το οποίο πια θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε, συνολικά, καθώς πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο το οποίο να συνδυάζει τη φυσική παρουσία με την τεχνολογία η οποία μας δίνει πια καινούργιες δυνατότητες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας».

Επίσης για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν «για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και άλλο τα πολύ -κατά την άποψή μου- αυστηρά κριτήρια που περιορίζουν ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το μόνιμο τόπο κατοικίας σας».

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, κάναμε όμως ένα πρώτο βήμα, δειλό, και επιφυλάσσομαι με διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, να επανέλθουμε στο θέμα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή. Θέλω να ξέρετε ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου -και ειδικά της Αλεξάνδρειας- είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας. Εξάλλου η εγγύτητα είναι τέτοια που δεν θα μας επέτρεπε να κάνουμε αλλιώς. Και βέβαια το βάρος της ιστορίας είναι πολύ έντονο, νομίζω, το αισθάνεται κανείς σε πολλά σημεία αυτής της όμορφης πόλης η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τον Ελληνισμό της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την θερμή υποδοχή και μέσω του Πρέσβη μας -που κάνει εξαιρετική δουλειά- αλλά μέσω και του αρμόδιου υφυπουργού θα επανέλθουμε στις εκκρεμότητες, έχοντας αναλάβει εγώ προσωπική δέσμευση, τουλάχιστον, να λύσω το ζήτημα του ναυτικού ομίλου».

(ekalexandria.org / ekkairo.org)