Διαδικτυακή πρεμιέρα της Καμεράτας σε live streaming από το Megaron Online

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, μετά τις μεγάλες επιτυχίες τους στο εξωτερικό ως Armonia Atenea και την πρώτη online μετάδοση της συναυλίας τους από το site και το fb του Μεγάρου, επιστρέφουν στις οθόνες μας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. με ένα πρόγραμμα, επίσης σε πρώτη προβολή, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Γιόζεφ Χάυντν στο πλαίσιο του Megaron Online.

Οι Συμφωνίες αρ. 92 και 94 του Χάυντν

Σε αυτή τη διαδικτυακή πρεμιέρα, οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Κλασικισμό και στον «Πατέρα της συμφωνίας» Γιόζεφ Χάυντν, έχοντας ως βασικό τους μέλημα την προσέγγιση της ηχητικής αισθητικής των τελών του 18ου αιώνα μέσα από ιστορικά τεκμηριωμένες πρακτικές και με τη χρήση οργάνων εποχής.

Ο μεγάλος Αυστριακός μουσουργός υπήρξε ένας νεωτερικός συνθέτης για την εποχή του που επηρέασε αποφασιστικά σπουδαίους ομότεχνούς του, όπως τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Αν και εργάστηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ως αυλικός μουσικός της οικογένειας Εστερχάζυ, ήταν πολύ δημοφιλής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Συμφωνία αρ. 92 οφείλει το προσωνύμιο «της Οξφόρδης» στο γεγονός ότι ο συνθέτης φέρεται να τη διηύθυνε σε εορταστική τελετή στο ιστορικό αγγλικό πανεπιστήμιο, όταν του απενεμήθη στα 1791 ο τίτλος του διδάκτορος μουσικής. H Συμφωνία αρ. 94  γράφτηκε την ίδια χρονιά για μια σειρά συναυλιών του συνθέτη στο Λονδίνο. Επονομάστηκε «Έκπληξη», καθώς ο δημιουργός της, ο οποίος φημιζόταν για το χιούμορ του, είχε την πρωτότυπη ιδέα να ξαφνιάσει ευχάριστα το κοινό με ένα μουσικό αστείο: παρενέβαλε στην αρχή του δεύτερου μέρους του έργου δυναμικές απρόσμενες για το αυτί του ακροατή που κατενθουσίασαν τους πάντες.

Η συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου μεταδίδεται σε streaming (δωρεάν) από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΥΠΟΑ: https://digitalculture.gov.gr/

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το fb του Μεγάρου: https://www.facebook.com/megaron.gr  

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Τον επόμενο μήνα, έχουν προγραμματιστεί από την Ορχήστρα δύο νέα streamings με μπαρόκ έργα σε πρώτη διαδικτυακή προβολή, πάντα σε όργανα εποχής. Στις 13 Φεβρουαρίου, η μετάδοση περιλαμβάνει κοντσέρτα για έγχορδα του Αντόνιο Βιβάλντι και είναι παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η συναυλία που μεταδίδεται στις 24 Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένη στον Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και των Μουσικών της Καμεράτας.

(www.panhellenicpost.com)