Πρώτη συμμετοχή ομογενών μαθητών στην Οικονομική Ολυμπιάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Για πρώτη φορά, μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, θα μπορούν να συμμετέχουν και τα ομογενειακά σχολεία όλου του κόσμου στην ετήσια διεξαγωγή της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες λυκείου, ο οποίος από εφέτος θα δεχθεί συμμετοχές και από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στόχος της Οικονομικής Ολυμπιάδας είναι η προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους νέους και τις νέες.
Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού.
Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της νεολαίας στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις.
Χρονικό όριο υποβολής αιτήσεων: 15 Ιανουαρίου 2021

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού.

Μάθετε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας.
Δηλώσεις για την Ολυμπιάδα
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, εκτιμώντας ιδιαίτερα την πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου οι Έλληνες της Ομογένειας να βρίσκονται με κάθε δυνατό τρόπο πιο κοντά στην Πατρίδα. Ελπίζω τα παιδιά της Ομογένειας να αγκαλιάσουν με τη συμμετοχή τους το διαγωνισμό κι εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να διαπρέψουν!»
Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας ΔΔΑΕ, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα Ομογενειακής Παιδείας, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην Οικονομική Ολυμπιάδα, τονίζει: «Αυτή η συνδιοργάνωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επιδιώξεων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, η οποία λειτουργεί θεσμικά υπέρ της σύνδεσης όλων των ελληνικών σχολείων, εντός και εκτός Ελλάδας, σε κοινές δράσεις».
O κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και μέλος της Επιστημονικής επιτροπής της Οικονομικής Ολυμπιάδας δήλωσε για το εγχείρημα: “Αντιμέτωποι με ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και συνδεδεμένο οικονομικό περιβάλλον, οι νέες και οι νέοι χρειάζονται χώρο και κίνητρα ανάπτυξης των οικονομικών τους γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να κατανοούν και να διαχειρίζονται καλύτερα τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις.”
Οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού
Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο διαγωνισμός αποτελείται από τέσσερα σκέλη:
Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας και διεξάγεται διαδικτυακά.
Περιφερειακός γύρος: Συντονίζεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.
Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

(www.panhellenicpost.com)