Τακτικές αεροπορικές συνδέσεις από Αυστραλία με Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

ΤΑΞΙΔΙ

Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, Etihad και Emirates, που συνδέουν την Αυστραλία με την Ευρώπη ξεκινούν ξανά από 1η Ιουλίου τακτικά δρομολόγια για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Etihad και η Emirates έχουν ήδη ανεβάσει το πρόγραμμα πτήσεων που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου. Η Qatar συνεχίζει να προσγειώνεται στην Αθήνα, όπως έκανε και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες που επαναπατρίζονται, και το πρόγραμμα για τον Ιούλιο ισχύει με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα.

ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Αυστραλοί και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός χώρας από τον ερχόμενο Ιούλιο. Σε όλη τη χώρα συνεχίζει να ισχύει η ταξιδιωτική απαγόρευση που επιβλήθηκε στις 24 Μαρτίου που δεν επιτρέπει στους πολίτες της Αυστραλίας να φύγουν από την χώρα, εξαιτίας της πανδημίας.

Επίσης, δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη για το πότε αναμένεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Οπότε, πριν κλείσετε εισιτήρια για την πατρίδα, καλό είναι να περιμένετε νεότερα από τις κυβερνήσεις τόσο της Αυστραλίας όσο και της Ελλάδας, όπου κι εκεί, ενώ τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν για κάποιες χώρες στα μέσα Ιουνίου, θα ισχύουν συγκεκριμένοι όροι.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Το ταξίδι Αυστραλών υπηκόων και μόνιμων κατοίκων (ακόμα και διπλής υπηκοότητας) εκτός χώρας επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η μόνιμη κατοικία τους είναι στο εξωτερικό.

Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, στην ιστοσελίδα του https://immi.homeaffairs.gov.au αναφέρει μία σειρά από εξαιρετικές περιπτώσεις που επιτρέπουν το ταξίδι στο εξωτερικό, και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα.

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η πλήρης επιστροφή των χρημάτων από ακύρωση των πτήσεων ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εξαρτάται συνήθως από τους όρους έκδοσης του εκάστοτε εισιτηρίου.

H Emirates είναι περισσότερο ελαστική και επιστρέφει τα χρήματα του εισιτηρίου εάν το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορονοϊού.

Στην περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας Qatar, η επιστροφή των χρημάτων γίνεται εάν ακυρώσει την πτήση η εταιρεία.

Αυτό που έχουν κάνει, όμως, γενικότερα οι αεροπορικές εταιρείες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω πανδημίας, είναι να προσφέρουν credit ή τη δυνατότητα αναβολής του ταξιδιού για ένα ή δύο χρόνια (ανάλογα με την εταιρεία) και τον επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού χωρίς χρέωση αλλαγής.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΙΗΑD

Όσοι είχαν προγραμματίσει να πετάξουν με την Etihad πριν από τις 31 Ιουλίου 2020, έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την πτήση τους για αργότερα (μέχρι ένα χρόνο) χωρίς χρέωση, και η Etihad θα επιβραβεύσει αυτή την επιλογή αναβολής του ταξιδιού με 5.000 Etihad Guest Miles και US $400 ως credit.

Σε επαφή που είχαμε με την Etihad, μας ειπώθηκε ότι η πλήρης επιστροφή των χρημάτων για πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών του κορονοϊού, δεν γίνεται στους πελάτες τους που εξέδωσαν εισιτήριο από την Αυστραλία. Η Etihad επιστρέφει πίσω τα χρήματα σε όσους αγόρασαν τα εισιτήριά τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ακόμα και εάν η πτήση ακυρώθηκε από την Etihad λόγω κορονοϊού, η πλήρης επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται και η ακύρωση υπάγεται στους όρους που ισχύουν για το συγκεκριμένο εισιτήριο όταν εκδόθηκε.

Η άλλη επιλογή, και ίσως η καλύτερη είναι η μετατροπή του εισιτηρίου σε credit, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να χρησιμοποιήσει το ποσό για κάποιο άλλο ταξίδι με την Etihad, για οποιοδήποτε προορισμό (μέσα στην ίδια γεωγραφική περιοχή) και ακόμα και να εκδώσει εισιτήριο στο όνομα άλλου επιβάτη.

Η εξαργύρωση του credit ισχύει για ένα χρόνο από την ημέρα που θα κατατεθεί στο “travel bank” του πελάτη.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ EMIRATES

Εάν έχετε κλείσει εισιτήριο με την Emirates πριν τις 30 Ιουνίου 2020 για να ταξιδέψετε μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2020, και δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε το ταξίδι λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, η εταιρεία προσφέρει κάποιες επιλογές:

– Μπορείτε να κρατήσετε το εισιτήριο και να το χρησιμοποιήσετε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 24 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής πτήσης. Το νέο εισιτήριο θα έχει την ίδια τιμή με αυτήν της πτήσης που είχε αρχικά εκδοθεί ανεξάρτητα από τις τιμές που θα ισχύουν μελλοντικά.

– Υπάρχει, επίσης, η επιλογή του ταξιδιωτικού voucher. Μπορείτε δηλαδή να μετατρέψετε την αρχική σας κράτηση σε ταξιδιωτικό voucher. Η αξία του θα είναι ισότιμη με το ποσό που πληρώσατε, και μόνο για το σκέλος του ταξιδιού που δεν έχει πραγματοποιηθεί (δηλαδή εάν πρόκειται για το ταξίδι της επιστροφής, η τιμή θα αφορά το σκέλος της επιστροφής).

Το ταξιδιωτικό voucher θα ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσής του και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε πτήση της Emirates ή για προϊόντα της για ένα χρόνο.

Επιπλέον, το ταξιδωτικό voucher θα μπορεί να επιμηκυνθεί για ένα ακόμα χρόνο.

Αυτές οι επιλογές ισχύουν μόνο σε όσους αγόρασαν το εισιτήριό τους πριν τις 30 Ιουνίου 2020. Από την 1 Ιουλίου ισχύουν άλλες συνθήκες.

Η Emirates ανακοινώνει ότι η επιστροφή των χρημάτων για πτήση που δεν έγινε (μόνο εάν σχετίζονται με τις συνθήκες του COVID-19) μπορεί να γίνει δεκτή και χρειάζεται να υποβληθεί αίτημα μέσα από την ιστοσελίδα της διαδικτυακά.

Ακόμα και εάν η πτήση δεν έχει ακυρωθεί, αλλά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε λόγω κορονοϊού, υπάρχει η δυνατότητα αίτησης για την επιστροφή των χρημάτων σας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ QATAR

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Qatar, εάν έχετε κλείσει ταξίδι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η εταιρεία επιτρέπει την αναβολή του ταξιδιού για δύο χρόνια. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το εισιτήριο χωρίς χρέωση όσες φορές επιθυμείτε για τα ταξίδια που προγραμματίστηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ή επίσης να αλλάξετε και τον προορισμό του ταξιδιού.

Η Qatar επιτρέπει και αυτή τη μετατροπή του εισιτηρίου σε QMILES στα μέλη της, που θα έχουν ισχύ για τρία χρόνια και θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας. Στην περίπτωση που η εταιρεία ακυρώσει την πτήση, ο πελάτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων.

(www.panhellenicpost.com)