Παραδίδονται τα ελληνικά στεφάνια ελιάς για τους νικητές του Μαραθωνίου του Τορόντο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιχρυσωμένα στεφάνια από κλαδί ελιάς, που προέρχονται από την περιοχή του Μαραθώνα, η Ελλάδα, για πρώτη φορά φέτος, θα βραβεύσει τους νικητές του Διεθνούς Μαραθωνίου του Τορόντο.

Μια ιδιαίτερη τιμή για τους δύο μαραθωνοδρόμους- έναν άνδρα και μία γυναίκα- που θα στεφτούν νικητές, όπως οι αρχαίοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι, στις 3 Μαΐου του 2020, από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, Βίκτωρα Μαλιγκούδη.

Αύριο τα ελληνικά στεφάνια ελιάς θα παραδοθούν στους διοργανωτές του Μαραθωνίου του Τορόντο σε ειδική εκδήλωση στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπουραζέλης, με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα και τη σημασία της για την παγκόσμια ιστορία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευθούν, επίσης, μαθητές των σχολείων του Τορόντο, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό έκθεσης με το ίδιο θέμα. Τα στεφάνια είχαν αποσταλεί από την Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, και είχαν στη συνέχεια τοποθετηθεί σε ειδικές προθήκες στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, όπου στεγάζεται μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικής τέχνης, με εκθέματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως και την περίοδο του Βυζαντίου.

Η πρωτοβουλία για την απονομή των ελληνικών στεφάνων ελιάς, φέτος, είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη τελετή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο πλαίσιο του ιστορικού Μαραθωνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας στο Τορόντο συνεργάστηκαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο και η Ελληνο-Καναδική Ένωση Ακαδημαϊκών Οντάριο (HCAAO), στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 καθηγητές ελληνικής καταγωγής, που διδάσκουν στα πανεπιστήμια του Οντάριο. Υποστηρίζεται οικονομικά από το Hellenic Heritage Foundation.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος του Τορόντο («Scotiabank Toronto Waterfront Marathon») συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια και είναι από τους λίγους στη Βόρεια Αμερική στους οποίους η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) έχει απονείμει τη διάκριση «Gold Label Race».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)