Θεοδωρικάκος: Καμία πολιτική δύναμη να μην αρνηθεί ψήφο στους Ελληνες, όπου κι αν ζουν

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

«Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αρνηθεί στους Έλληνες, όπου κι αν ζουν, να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανασυγκρότηση της Ελλάδας περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού».

Το παραπάνω επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, από τους τόπους κατοικίας τους, αλλά και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ στους αποδήμους όσον αφορά στην αναγέννηση της χώρας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος, ερωτήθηκε: «Με τον εκλογικό νόμο πότε θα προχωρήσετε; Έχετε δηλώσει ότι θα είναι αναλογικός αλλά θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;».

Η απάντησή του: «Δύο πράγματα μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή για τον εκλογικό νόμο. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τους βέλτιστους τεχνικούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό».

«Για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι η πρόταση που θα φέρετε θα λάβει πάνω από 200 ψήφους;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι, με τον Υπουργό Εσωτερικών, να απαντά: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αρνηθεί στους Έλληνες, όπου κι αν ζουν, να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανασυγκρότηση της Ελλάδας περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά με την παραγωγή έργου διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει να σβηστεί από τη μνήμη των πολιτών «η χαμένη τετραετία» και η αλήθεια για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και «η άθλια σκευωρία της Novartis».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία. Ο κ. Τσίπρας είναι σε καταφανή αντίθεση με το DNA του κόμματός του. Θέλει να ξεφύγει αλλά δεν μπορεί. Και γίνεται ένα με τον Πολάκη και τον πολακισμό. Προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη των Ελλήνων, τη χαμένη τετραετία του, την οποία επιχειρεί να ωραιοποιήσει. Μια τετραετία με ψέματα, φόρους, οικονομική καταστροφή και εθνικές απώλειες. Εμείς προχωράμε μπροστά, αλλά δεν ξεχνάμε. Όπως δεν ξεχνούν και οι Έλληνες. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν την αλήθεια και για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για την άθλια σκευωρία της Novartis» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, με αφορμή την ψήφιση της διάταξης για την κυβερνησιμότητα των δήμων, πως η κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση, «θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, υποδοχής των επενδύσεων και διευκόλυνσής τους, άρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, βελτίωσης των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των πολιτών», λέει. Σημειώνει πως στη Βουλή συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, αυτή της ΝΔ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν είμαστε εδώ για να ανεχθούμε την κατάπτωση και τη διάλυση. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση». Επισημαίνει ακόμη πως η ρύθμιση που έφερε έχει την αποδοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης και προσθέτει: «Είναι και ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας και ορθολογισμού, ο δήμαρχος που έχει λάβει το 50%+1 των ψήφων να μπορεί να ασκήσει την πολιτική για την οποία εξελέγη, από τους πολίτες».

Πάντως, καλεί προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να μην απειλείται η κυβερνησιμότητα. Αναφέρει χαρακτηριστικά «αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να πείσει ότι ενδιαφέρεται ρεαλιστικά να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει να ξεφύγει από την ιδεοληπτική εμμονή της απλής αναλογικής, να παραδεχθεί ότι δεν έχει κανένα νόημα και να συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα». Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού» και πετά το γάντι στην αντιπολίτευση λέγοντας «πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αρνηθεί στους Έλληνες, όπου κι αν ζουν, να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν».

Τέλος, αναφέρει ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι σοβαρό σε όλη τη χώρα ενώ όπως λέει «στην Αττική λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» και υπογραμμίζει πως η λύση μπορεί να δοθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στους Ανδρέα Παναγόπουλο και Αποστόλη Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι συμπεράσματα βγαίνουν από τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, στη Βουλή;

Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή ανέδειξε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την Αυτοδιοίκηση. Εμείς αγκαλιάζουμε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θέλουμε να του δώσουμε ισχύ και αποτελεσματικότητα. Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, υποδοχής των επενδύσεων και διευκόλυνσής τους, άρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, βελτίωσης των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μια τέτοια αυτοδιοίκηση δεν διαλέγεται αενάως ούτε σκιαμαχεί για τα πάντα. Πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

Είναι και ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας και ορθολογισμού, ο δήμαρχος που έχει λάβει το 50%+1 των ψήφων να μπορεί να ασκήσει την πολιτική για την οποία εξελέγη, από τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, η οποία είναι μια αντίληψη χαοτική και διαλυτική. Κατάλοιπο των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αυτοδιοίκηση η οποία συζητά αλλά δεν αποφασίζει, αντιπαρατίθεται αλλά δεν συνθέτει, και τελικά μια χαοτική και διαλυμένη αυτοδιοίκηση. Οι δύο αυτές αντιλήψεις συγκρούστηκαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Δεν είναι τυχαίο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέλεξε στέλεχός του, ούτε έναν περιφερειάρχη στις 13 περιφέρειες της χώρας, ούτε έναν δήμαρχο σε καμιά μεγάλη πόλη.

Ο κ. Τσίπρας προβάλλει ως επιχείρημα ότι δεν αφήσατε να εφαρμοσθεί ο νόμος. Αυτό δεν έχει μια λογική;

Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι δεν αφήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος είναι έωλο. Αν αφήσουμε να διαλυθεί η Αυτοδιοίκηση, μετά τι να συζητήσουμε; Δεν έχει νόημα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να ανεχθούμε την κατάπτωση και τη διάλυση. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση.

Οι θεσμικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης πώς υποδέχθηκαν τις παρεμβάσεις σας για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες;

Ο νόμος, πλέον, που ψηφίσαμε για την Αυτοδιοίκηση έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού και ειδικά του κόσμου της Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε το συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και με περισσότερους από 70 δημάρχους, όλων των πολιτικών τοποθετήσεων και έχουμε τη στήριξή τους.

Τι συμπεράσματα βγάλατε από την πολιτική και τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον πρώτο μήνα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία. Ο κ. Τσίπρας είναι σε καταφανή αντίθεση με το DNA του κόμματός του. Θέλει να ξεφύγει αλλά δεν μπορεί. Και γίνεται ένα με τον Πολάκη και τον πολακισμό. Προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη των Ελλήνων, τη χαμένη τετραετία του, την οποία επιχειρεί να ωραιοποιήσει. Μια τετραετία με ψέματα, φόρους, οικονομική καταστροφή και εθνικές απώλειες. Εμείς προχωράμε μπροστά, αλλά δεν ξεχνάμε. Όπως δεν ξεχνούν και οι Έλληνες. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν την αλήθεια και για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για την άθλια σκευωρία της Novartis.

Με τον εκλογικό νόμο πότε θα προχωρήσετε; Έχετε δηλώσει ότι θα είναι αναλογικός αλλά θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Δύο πράγματα μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή για τον εκλογικό νόμο. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τους βέλτιστους τεχνικούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό.

Για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές σημαίνει ότι η πρόταση που θα φέρετε θα λάβει πάνω από 200 ψήφους;

Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αρνηθεί στους Έλληνες, όπου κι αν ζουν, να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανασυγκρότηση της Ελλάδας περνά μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού.

Όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, πού θα κινηθείτε;

Αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να πείσει ότι ενδιαφέρεται ρεαλιστικά να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει να ξεφύγει από την ιδεοληπτική εμμονή της απλής αναλογικής, να παραδεχθεί ότι δεν έχει κανένα νόημα και να συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα.

Συχνά μιλάτε για την ανάγκη αναγέννησης και για έναν νέο πατριωτισμό. Τι εννοείτε;

Ένα μήνα μετά τις εκλογές όλοι αντιλαμβάνονται ότι για να προχωρήσει μια κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχέδιο και το υλοποιεί. Και όλοι συμφωνούν ότι αυτό το σχέδιο οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στα συναισθήματα των Ελλήνων και στην εθνική αυτοσυνείδηση ενός νέου πατριωτισμού που έχουμε απόλυτη ανάγκη, αν θέλουμε να βγούμε οριστικά από την κρίση και να οδηγηθούμε σε μια νέα περίοδο ευημερίας και αναγέννησης.

Γι΄ αυτό αναφέρομαι σε δύο ορόσημα της Ελλάδας και της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας, της ελευθερίας. Το 2020 είναι τα 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Δύο μάχες που σημάδεψαν την πορεία της ανθρωπότητας. Σχετίζονται με την ταυτότητα και την ύπαρξη της δημοκρατικής Δύσης και γενικότερα του ελεύθερου κόσμου. Το δεύτερο ορόσημο είναι αυτό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, που θα γιορτάσουμε το 2021.

Πρόκειται για δύο ορόσημα που θυμίζουν στην ανθρωπότητα τον διαχρονικά παγκόσμιο ρόλο της Ελλάδας και την άρρηκτη σχέση του πατριωτισμού των Ελλήνων με την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία κατ΄ αρχήν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όλων των ηλικιών, με την ορμή αυτών των επετείων να προχωρήσουμε μπροστά να ξανααισθανθούμε έμπνευση, δημιουργικότητα, υπερηφάνεια όχι μόνο για την ιστορία μας αλλά και για την Ελλάδα που θα δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Στον μήνα που πέρασε ποια ήταν η δράση του υπουργείου σας σε γενικές γραμμές;

Αυτός ο πρώτος μήνας στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν ήταν καθόλου τυπικός, ή μήνας γνωριμίας. Μπήκαμε κατευθείαν στα βαθειά. Σταχυολογώ μόνο μερικές από τις βασικές δράσεις μας:

– Προετοιμάσαμε και ψηφίσαμε τον νόμο που εξασφαλίζει την στήριξη και τη λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζοντας τις διαλυτικές επιπτώσεις της απλής αναλογικής.

– Συζητήσαμε με περισσότερους από 70 δημάρχους -ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας- και όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες.

– Ενισχύσαμε τη συνεργασία του υπουργείου μας με τον ΑΣΕΠ για καλύτερο προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα στη δράση του.

– Κάναμε πιο δίκαιη τη διαδικασία προσλήψεων των εργαζομένων (Περίπτωση 3Κ).

– Σταθήκαμε δίπλα στους δήμους της Χαλκιδικής που χτυπήθηκαν από την φονική κακοκαιρία.

– Συμβάλουμε στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Ολοκληρώσαμε, μαζί με το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα για να έχουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά που το δικαιούνται.

– Δίνουμε μάχη να μπει τέλος στη χαοτική κατάσταση που υπάρχει, σε όλη τη χώρα, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Στηρίζουμε μαζί με τις περιφέρειες σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

– Είμαστε σε επικοινωνία με τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού για την ψήφιση του νόμου που θα δίνει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες, στη χώρα που κατοικούν.

Πίσω από αυτές τις προτάσεις και τις λέξεις κρύβεται η σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων, αλλά και το συγκροτημένο σχέδιο με δράσεις και προτεραιότητες που θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα με ένα και μοναδικό στόχο: Έργο για τους πολίτες.

Σας ακούμε να μιλάτε με αγωνία για τα σκουπίδια. Είναι όντως τόσο μεγάλο το πρόβλημα;

Το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία.

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας ως τώρα μόνο σε δύο (στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο) έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσω ΣΔΙΤ. Πρέπει ανάλογες λύσεις να υπάρξουν παντού. Ο κ. Πατούλης έχει αναλάβει να προτείνει λύση την οποία η κυβέρνηση θα συνδράμει για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί αυτό το μείζον πρόβλημα που αφορά την υγεία των κατοίκων της Αττικής, αλλά και την οικονομία μας, μιας και επηρεάζει τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μέσα στην τετραετία.

(www.ekirikas.com)