Μεγάλη νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία – συγκρατεί δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – εκτός βουλής η ΧΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική νίκη με μεγάλη διαφορά για τη Νέα Δημοκρατία, με χαρακτηριστικά παλαιότερων εποχών, στις εθνικές εκλογές, δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η νίκη της ΝΔ είναι ευρεία, κατακτώντας σχετικά άνετα τον βασικό στόχο της αυτοδυναμίας, ώστε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση,για πρώτη φορά στη χώρα μετά την ένταξη στο ΔΝΤ και την υπογραφή των μνημονίων.

Σημειώνουμε ότι παρά τα σχετικά υψηλά, αθροιστικά, ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, με την ενσωμάτωση πέριξ του 97%, η αποχή κυμαίνεται λίγο πάνω από το 42%.

Η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει το 39,83% και με τα μέχρι τώρα δεδομένα αποσπά 158 έδρες, βελτιώνοντας το ποσοστό της από τις προηγούμενες εθνβικές εκλογές κατά περισσότερες από έντεκα μονάδες και πάνω από 6 μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές πριν από ένα μήνα περίπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 31,54% και 86 έδρες, υποχωρώντας κατά περίπου τέσσερις μονάδες συγκριτικά με την νίκη του τον Σεπτέμβριο του 2015 αλλά βελτιώνοντας εντυπωσιακά την επίδοσή του σε σχέση με τις Ευρωεκλογές κατά 8 περίπου μονάδες.

Τα δύο μεγάλα κόμματα βελτιώνουν το μερίδιό τους σε σχέση με το 2015 τόσο σε ποσοστά όσο και σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στην τελευταία Βουλή είχαν εκλέξει αθροιστικά 220 βουλευτές στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ τώρα περισσότερους από 240.

Η Πειραιώς κερδίζει αυτή τη στιγμή σε 49 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και τις Δυτικές Περιοχές Αττικής – Πειραιά, την Αχαΐα και την Άρτα.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στο 8,05% και καταλαμβάνει 22 έδρες. Πρόκειται για σαφή βελτίωση σε σχέση με το 6,28% του 2015 (ως Δημοκρατική Συμπαράταξη τότε) αλλά και οριακά καλύτερο ποσοστό από το 7,7% των Ευρωεκλογών.

Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,32%, που αντιστοιχεί σε 15 έδρες, διατηρώντας την κοινοβουλευτική του δύναμή του αλλά με ελαφρά υποχώρηση σε ποσοστά.

Στην Βουλή εισέρχονται για πρώτη φορά δύο νέα κόμματα.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κερδίζει 3,71% και λαμβάνει 10 έδρες

Η ΜέΡΑ25 του πρωην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη συγκεντρώνει 3,45% με 9 έδρες.

Μεγάλη χαμένη της εκλογικής αναμέτρησης είναι η Χρυσή Αυγή. Κάτι που αποτελεί, κατά γενική ομολογία όλων των άλλων κομμάτων, μια θετική εξέλιξη για όλους. Το νεοναζιστικό και ακραία εθνικιστικό κόμμα έδινε όλη τη νύχτα μάχη εκλογικής εκπροσώπησης αλλά βρίσκεται στο 2,95% και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου για πρώτη φορά από το 2012. Η εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών εξαρχής ήταν ότι η ΧΑ θα μείνει εκτός Βουλής, παρά το οριακό ποσοστό. Θυμίζουμε ότι η ΧΑ είχε κερδίσει σχεδόν το 7% στις δεύτερες εκλογές του 2015 και συνεπώς χάνει περίπου τέσσερις μονάδες, ενώ εν μέσω κρίσης, στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 είχε καταγράψει το ανώτερο ποσοστό της στο 9,3%.

Τα εκτός κόμματα Βουλής συγκεντρώνουν άνω του 8%.

Σημειώνουμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε επίσημα αποτελέσματα, αλλά τα οριστικά αποτελέσματα θα καθυστερήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα, καθώς θα χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία σε τουλάχιστον ένα προς το παρόν εκλογικό τμήμα: εκεί όπου εκλάπει η κάλπη χθες το απόγευμα στην περιοχή των Εξαρχείων…

Πηγή: euractiv.gr