Με παραδοσιακούς χορούς και βραβεύσεις οι ομογενείς αιρετοί τίμησαν την 25η Μαρτίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με παραδοσιακούς χορούς, βραβεύσεις και ομιλίες, πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση των ομογενών αιρετών για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, υποδέχθηκαν τους ομογενείς, σε ένα τελετουργικό υπό την αιγίδα της προέδρου του Κουίνς, Μελίντα Καντζ (Melinda Katz), η οποία όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι ξανά εδώ με τους συναδέλφους μου, την Αραβέλλα και τον Κώστα. Σήμερα, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς αντιπροσώπους από κάθε άλλη περίοδο. Οταν η Ομογένεια με βοήθησε να εκλεγώ πρώτη φορά, ήμουν σίγουρος ότι δεν θα είμαι μόνος μου», ανέφερε ο κ. Γιάνναρης.

Από την πλευρά της, η Αραβέλλα Σιμωτά εστίασε στο ευρύτερο νόημα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τονίζοντας ότι ως μητέρα αντιλαμβάνεται πλέον πιο εύκολα την εκπαιδευτική σημασία της.

«Ως Ελληνοαμερικανίδα, είναι σημαντικό να γιορτάζω αυτήν την ημέρα, η οποία εστιάζει στην Ιστορία μας αλλά και τα κοινά ιδεώδη που συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Είναι μια υπενθύμιση για τα στοιχεία που υπάρχουν στο DNA του Ελληνα, όπως η γενναιότητα και η αφοσίωση στην ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Ως μητέρα, ενώ η κόρη μου μαθαίνει Ιστορία για τους Ελληνες του 1821, εγώ παράλληλα αναλαμβάνω να της εμφυσήσω τι σημαίνει να είναι Ελληνοαμερικανίδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε πως η πόλη της Νέας Υόρκης λαμβάνει μια αφορμή για να τιμήσει την προσφορά των Ελλήνων στην εξέλιξή της.

«Είναι πάντα ευχαρίστηση για εμένα να είμαι εδώ και να γιορτάζω την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με όλους εσάς στην Αστόρια. Είναι και μια καλή ευκαιρία για να θυμίζουμε τη συνεισφορά όλων των Ελληνοαμερικανών σε αυτήν την πόλη, σε όλους τους τομείς».

Από πλευράς των θεσμικών προσκεκλημένων, έδωσαν το «παρών» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ και η πρόξενος της Ελλάδας, Λάνα Ζωχιού.

Ο κ. Κούτρας, αφού προχώρησε αρχικά σε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τις ΗΠΑ, αλλά και τις σημερινές σχέσεις των δυο χωρών.

«Εδώ και τρεις μήνες ξεκίνησε ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ. Είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό, όχι πολλές χώρες έχουν αυτού του είδους τη σχέση με τις ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχουν και τα πολύ ευτυχή γεγονότα στη Μεσόγειο, με την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχει Αμερικανός πολιτικός στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ», είπε ο κ. Κούτρας, ενώ ο κ. Φαίδωνος θυμήθηκε την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο και συνεχάρη τους ομογενείς αιρετούς για την εκδήλωση.
Στο πρόγραμμα έδωσαν ξεχωριστό τόνο οι παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας.

Βραβεύσεις από την ελληνοαμερικανική κοινότητα

Οπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση περιελάμβανε και τιμώμενα πρόσωπα, τα οποία αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Μιχάλη Γιάνναρη, της Αραβέλλας Σιμωτά και του Κώστα Κωνσταντινίδη.

Ειδικότερα, τιμήθηκαν η Υποδιευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Queens College (Κουίνς Κόλετζ), Εφη Λέκκα, ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Κορόνα, π. Γεώργιος Αναστασίου, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Μπέτσυ Μπάρκα – Σιδέρη, η δασκάλα Μαρία Χαραλαμποπούλου και η Διευθύντρια του 1ου Διαμερίσματος του Κουίνς, Φωτεινή Κουλούρη (Florence Koulouris).

Παράλληλα, οι διοργανωτές απένειμαν στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρο Γαλάτουλα, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, τη διακήρυξη των Πολιτειακών Νομοθετικών Οργάνων (Γερουσία – Βουλή) για την ανακήρυξη του Μαρτίου ως «Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς».

Ο Πέτρος Γαλάτουλας κάλεσε την Ομογένεια να στηρίξει με την παρουσία της και κάθε άλλο εφικτό τρόπο την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου.

(www.ekirikas.com)