Το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου

ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου θα φέρει πλέον το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Την είδηση έκανε γνωστή ο διευθυντής του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου Σταύρος Ελευθεριάδης.

1Με επιστολή που υπογράφει ο Στ. Ελευθεριάδης, αρχικά γίνεται αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα, που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873, έχοντας καταγωγή από επιφανή οικογένεια της Θράκης, και πέθανε το 1950 στο Μόναχο (τάφηκε στο Waldfriedhof της βαυαρικής πόλης, όπου βρίσκεται ο τάφος του).

«Τα τελευταία χρόνια τόσο η εδώ ελληνική κοινότητα όσο και το σχολείο μας με διάφορες δράσεις ενδιαφέρθηκαν να αναδείξουν αυτόν τον λαμπρό Έλληνα που απολαμβάνει τιμής και αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά πολλοί συμπατριώτες του ίσως τον αγνοούν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μνημόσυνο στον τάφο του στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και πέθανε», γράφει στην επιστολή του ο διευθυντής του Λυκείου.

Ακόμη, επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιηθήκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μεγάλο αυτό μαθηματικό και το έργο του. Προσθέτει ότι στις 18/12/2018 συνεδρίασε ο Σύλλογος Καθηγητών και μετά από πρόταση του υποδιευθυντή του σχολείου και μαθηματικού Αδάμ Μιλτιάδη αποφασίστηκε να δοθεί στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου η προσωνυμία «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή», ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της γενικότερης προσφοράς του στην επιστήμη και την πατρίδα. Η απόφαση προωθήθηκε στον συντονιστή Εκπαίδευσης Παπατσίμπα Γεώργιο, ο οποίος και αποδέχθηκε την απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών.

Πηγή: pontos-news.gr