Οι Έλληνες της Ρωσίας, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσα τίμησαν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, οι Έλληνες της Ρωσίας, με κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Μόσχας, σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

Η κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη, ήταν συμβολική μιας και ο Ιωαννίκιος Λειχούδης και ο Σωφρόνιος Λειχούδης ήταν Έλληνες λόγιοι, ορθόδοξοι ιερομόναχοι, ιδρυτές της Σλαβο – ελληνο – λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ανδρέας Φρυγανάς, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, εκπρόσωπος του Δήμου Μόσχας, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στη Μόσχα και πλήθος κόσμου.

Ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς κατά τη διάρκεια της ομιλία του επισήμανε τη συνεισφορά των αδερφών Λειχούδη στη διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης αποτελεί σαφή ένδειξη των πνευματικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Ταχτσίδης, πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας και διακεκριμένος οφθαλμίατρος, και πανεπιστημιακός, αναφέρθηκε στο εύρος της ψυχής, τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού σε όποιο κράτος έχουν φιλοξενηθεί.

Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας τόνισε: «Αξιότιμοι φίλοι! Είναι σημαντικό ότι την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτίουμε φόρο τιμής στους σπουδαίους διαφωτιστές της Ρωσίας, τους αδελφούς Ιωαννίκιο και Σωφρόνιο Λειχούδη, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ανάπτυξη της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της εκδοτικής δραστηριότητας και όλου του ρωσικού πολιτισμού.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι στις αρχές της ανάπτυξης της ρωσικής πολιτιστικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν παρόντες Έλληνες, η συμβολή των οποίων στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και στη διάδοση της Ορθοδοξίας στη Ρωσία είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.

Η Σλαβο – ελληνο – λατινική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Λειχούδη, έγινε όχι μόνο το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας, αλλά και ένα πραγματικό κέντρο διαμόρφωσης εκπροσώπων της ρωσικής διανόησης. Από τα τείχη της αναδείχθηκε μεγάλος αριθμός εξεχόντων προσωπικοτήτων της τέχνης, της λογοτεχνίας, του πολιτισμού στη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως. Σήμερα, ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες διαφωτιστές εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, η πνευματική και η επιστημονική ελίτ της χώρας, επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά που ενώνει τη Ρωσία και την Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων, τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις που διαμορφώθηκαν, μεταξύ άλλων, χάρη στη δραστηριότητα των αδελφών Λειχούδη».

(www.panhellenicpost.com)