Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Την 10η Φεβρουαρίου ε.έ., η Α. Θ. Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε κατά τον όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Μιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αλλά και τους επισήμους που παραβρέθηκαν, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιο Κοτσιώνη, την Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας, τους εκπροσώπους φορέων και Σωματείων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στον θαυματουργό βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, τονίζοντας τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη  στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης, αλλά και το ανδρείο φρόνιμά του, ο οποίος παρά την μεγάλη του ηλικία, δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στον ανδριάντα του Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ ’, ο οποίος δεσπόζει στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής καθώς και τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού με την Κυπριακή σημαία, που τοποθετήθηκε μπροστά στον ανδριάντα.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ ’ για μία Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, καθώς επίσης στην σπουδαία του συνεισφορά στο Ιεραποστολικό Έργο στην Αφρικανική Ήπειρο και στην μεγάλη βοήθεια που προσέφερε από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου.

Χαιρετίζοντας την τελετή ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, τόνισε τον άρρηκτο και αδελφικό δεσμό Ελλάδος και Κύπρου, τονίζοντας πώς χρειαζόμαστε τέτοιες φωτεινές μορφές Εκκλησιαστικών ηγετών, για να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν.