Το Πατριαρχείο Μόσχας διακόπτει κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ)

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έλαβε την απόφαση να διακόψει κάθε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση για την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε ότι οποιεσδήποτε σχέσεις σε εκκλησιαστικό επίπεδο με την Κωνσταντινούπολη δεν είναι δυνατές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

Επί της ουσίας ανακοίνωσε σχίσμα μεταξύ των δύο ορθόδοξων Εκκλησιών.

Μία απόφαση για πλήρη διάσπαση των σχέσεων με το Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ελήφθη κατά τη συνοδική συνάντηση», που έλαβε χώρα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, είπε ο κ. Ιλαρίων.

H κίνηση αυτή από το Πατριαρχείο Μόσχας έρχεται μερικές μόνο μέρες αφού η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης αποφάσισε για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ετσι, το Πατριαρχείο της Μόσχας, φέρεται να προχωρά στην μεγαλύτερη διάσπαση στην Ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Σχίσμα του 1054, που επέφερε τον διαχωρισμό των Καθολικών και Ορθόδοξων Χριστιανών.

Το ανακοινωθέν ανέφερε:

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς…

Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής».

(ekirikas.com)